Nyheter om Kina


Kina tviholder på full smittekontroll: – Det er mye usikkerhet

Koronaviruset har kommet tilbake til byen der det først ble oppdaget. Kinas president Xi sier landet vil holde fast på null-covid-strategien.
Les mer om:

Ukjent feil under missiltest spenner bein på USA i våpenkappløpet med Russland og Kina

Ukjent feil ga Pentagon nok et tilbakeslag i kappløpet om hypersoniske våpen.

Kina har gitt Hongkong demokrati, hevder Xi

Kina feirer i dag 25-årsdagen for Hongkong-overtagelsen. – Etter gjenforeningen med moderlandet, er Hongkongs befolkning blitt herre over sin egen by, sier Xi.
Les mer om:

Xi: Hongkongs ekte demokrati startet for 25 år siden

Hongkongs ekte demokrati startet etter at byen ble overført fra Storbritannia til Kina for 25 år siden, sier Kinas president Xi Jinping.

Kina og Russland sikter mot Natos akilleshæl i nord

Svalbard blir et stadig mer strategisk område for Russland og Kina. Stormaktenes økte tilstedeværelse truer Norges suverenitet over den arktiske øygruppen.
Les mer om:

Stått opp fra de hjernedøde: Natos nye kurs er satt

Under toppmøtet i Madrid har Nato og Vesten satt sin nye kurs: en motstandskraft mot Russland, Kina, og autoritære krefter.
Les mer om:

Kinesiske myndigheter til Nato: «Fullstendig meningsløs» advarsel

Myndighetene i Kina kritiserer Nato etter å ha blitt stemplet som en sikkerhetsutfordring i nytt dokument.
Les mer om:

Kinas president på to dagers besøk til Hongkong

Kinas president Xi Jinping har ankommet Hongkong i forbindelse med markeringen av at det er 25 år siden Kina tok kontroll over byen.
Les mer om:

Bråk etter ny Nato-kurs: - Destabiliserende

Russland omtaltes som «den mest signifikante trusselen mot fred» og Kina stemples som en sikkerhetsutfordring. De historiske Nato-vedtakene har satt sinnet i kok hos både Russland og Kina.
Les mer om:

Ut mot Kina: - Sprer løgner

Nato-sjef Jens Stoltenberg sparte ikke på kruttet da han snakket om Kina på en pressekonferanse under Nato-toppmøtet onsdag kveld.
Les mer om:

Kina irettesetter Nato for «den kalde krigens mentalitet»

Kina retter skarp kritikk mot Nato for å skape fiender. På toppmøtet i Madrid ventes det at Nato vil utpeke Kina som en sikkerhetsutfordring for alliansen.
Les mer om:

Nato stempler Kina som sikkerhetsutfordring

Natos ledere har vedtatt et nytt strategisk konsept som for første gang tar opp Kina. Samtidig skjerpes ordbruken kraftig om Russland.
Les mer om:

Nato: Kina er en utfordring

Natos ledere har vedtatt et nytt strategisk konsept som for første gang tar opp Kina. Samtidig skjerpes ordbruken kraftig om Russland.
Les mer om:

Russiske og kinesiske krigsskip viser muskler i Japan

– Dette er en tydelig maktdemonstrasjon av både Russland og Kina.
Les mer om:

Xi Jinping besøker Hongkong 25 år etter at byen ble gitt tilbake til Kina

Kinas president Xi Jinping besøker Hongkong denne uken for å markere at det er 25 år siden den tidligere britiske kolonien ble gitt tilbake til Kina.
Les mer om:

Sjöströms 18. individuelle VM-gull

Den svenske veteranen Sarah Sjöström tok fredag sitt fjerde strake VM-gull i 50 meter butterfly og sitt 18. individuelle VM-gull. Ho vann med tida 24,95 i langbanebassenget i Budapest og var heile 36 hundredelar framfor Melanie Henique frå Frankrike. Zhang Yufei frå Kina tok tredjeplassen 37 hundredelar bak svensken. – Det kjennest heilt fantastisk. Eg har vore i verdseliten i 50 meter butterfly i veldig mange år og i mange andre disiplinar òg, sa ho då ho møtte pressa med gullmedaljen rundt halsen.

Ole Kristian Selnæs klar for Europa og seriemester

Den tidligere Rosenborg og Saint-Étienne spilleren Ole Kristian Selnæs er tilbake etter to bra og et ikke fullt få bra år i Kina. – Nå har han signert for de regjerende Swiss Super League mestre Zürich. I første omgang er det snakk om en sesong, frem til neste sommer, men det skal ligge opsjon på forlengelse i avtalen. Den sveitsiske klubben har vunnet 13 seriemesterskap, det seneste i forrige sesong.

Sælnes klar for sveitsisk toppklubb

Ole Kristian Selnæs (27) forlater Kina og Shenzhen etter tre år til fordel for den sveitsiske toppklubben Zürich. Han har signert til sommeren 2023. Det opplyser FC Zürich på Twitter fredag formiddag.
Les mer om:

Kina: Elev (7) døde etter reprimande fra rektor

Rektoren skulle straffe gutten for å ha løpt i skolegangen. Hun skal ha slått så hardt at gutten døde av hodeskader.
Les mer om:

Kina ber om fred i Ukraina – retter pekefingeren mot Vesten

Kinas president Xi Jinping oppfordrer til fred i Ukraina, men vil ikke kritisere Russland. Uten å nevne navn retter han i stedet kritikk mot Nato og Vesten.

Bytter boliger mot hvete og hvitløk

Har du litt for mye hvitløk på kjøkkenet? Nå kan det byttes mot hus i Kina.
Les mer om:

Carlos Tévez lander sin første trenerjobb

For noen dager siden fortalte den argentinske spissen Carlos Tévez at han i en alder av 38 år ville avslutte karrieren som aktiv spiller. – Han har spilt for klubber som West Ham, Manchester United, Manchester City og Juventus samt et opphold i Kina som han omtalte som tidenes best betalte ferie. Den lille spissen (171 cm) var på topp utrolig målfarlig, den siste perioden hos Boca Juniors som han spilte for som liten gutt ble ikke den hjemkomsten som alle ønsket.

Leviatan: Kina tar syvmilssteg med sin ferske marine

Med sitt ferskeste marinefartøy Fujian gjør Kina et enormt byks innen militær teknologi. Den nyetablerte delen av marinen har fått navnet «Leviatan», etter det mytologiske sjøuhyret som ofte fremstilles som en hybrid av slange og drage.
Les mer om:

Kina importerte rekordmye olje fra Russland i mai

Kinas import av råolje fra Russland var i mai rekordhøy og lå 55 prosent høyere enn i samme måned i fjor, ifølge kinesiske tolldata.
Les mer om:

- Flere land vil velge Kina

Kinas forsikring til Russland viser at det vokser fram et skille mellom autoritære land og demokratier, mener Tom Røseth.