Nyheter om Kabul


Fugl ble frigjort under evakueringen – gir håp til afghanere

En liten fugl spiller hovedrollen i en uvanlig og rørende fortelling om den farlige og kaotiske evakueringen fra Afghanistans hovedstad Kabul i høst.
Les mer om:

USA tilbyr erstatning til familien til drepte i Afghanistan-angrep

USA har tilbudt å betale erstatning til slektningene til familien på ti som ble drept i et amerikansk droneangrep i Kabul under tilbaketrekningen.
Les mer om:

Afghansk kvinneaktivist: Må gå i dialog med Taliban

Det internasjonale samfunnet har ikke noe annet valg enn å samarbeide med Taliban, sier Jamila Afghani, som selv måtte flykte fra Kabul da den ekstreme gruppen tok makten.
Les mer om:

USA advarer om trusler mot hoteller i Kabul

USA og Storbritannia advarer sine statsborgere om å holde seg unna hoteller i Afghanistans hovedstad Kabul.
Les mer om:

Norske Terje returnerte til Kabul: – Godt å være tilbake

Terje Watterdal i Afghanistankomiteen er tilbake i Kabul, og sier forholdene er bedre enn fryktet. Han oppfordrer Vesten til å gjenoppta sin støtte, selv om Taliban har makten. – Alternativet er verre, sier han.
Les mer om:

USA angrep feil bil og drepte syv barn

KABUL (VG) USA sendte en missil mot det de trodde var en IS-terrorist. Han viste seg å være hjelpearbeider. Familien venter fremdeles på en beklagelse fra USA.
Les mer om:

Taliban: IS står bak angrep på Kabul-moské

Ekstremistgruppa IS' avdeling i Afghanistan, IS-K, sto bak søndagens bombeangrep mot en moské i Kabul, opplyser Taliban.
Les mer om:

Taliban: Minst fem sivile drept i bombeangrep mot Kabul-moské

Minst fem sivile ble drept da en bombe eksploderte ved inngangen til en moské i Kabul der moren til Talibans talsmann ble bisatt, ifølge innenriksdepartementet.
Les mer om:

Bombe ved moské i Kabul

Minst to sivile ble drept da en bombe eksploderte ved inngangen til en moské i Kabul der moren til Talibans talsmann ble bisatt, ifølge innenriksdepartementet.
Les mer om:

Ble trent av norske spesialsoldater. Nå frykter han for livet

KABUL (VG) Det norske Forsvaret trente i en årrekke det afghanske spesialpolitiet CRU-222, og skrøt uhemmet av «sine våpenbrødre». Nå føler soldaten «Abdul» seg sviktet og forlatt, og mener Norge har brutt løfter.
Les mer om:

Sønnen falt i døden fra evakueringsfly: – Jeg aner ikke hva han tenkte på

KABUL (VG) 24 år gamle Fida ble symbolet på desperasjonen da Taliban tok makten i Afghanistan. Her forteller faren hva som skjedde.
Les mer om:

Slik er Talibans Kabul: Kun småjenter får gå på skolen

KABUL (VG) Skolene i Afghanistan har åpnet igjen. Men mange jenter får ikke lov av Taliban til å vende tilbake til skolebenken.
Les mer om:

Regjeringens takket for evakueringen fra Afghanistan

Regjeringen holdt tirsdag et takkearrangement for de som bidro til evakueringen av over 1.100 personer fra Kabul i august.

Jan Egeland i Afghanistan: – Sannsynlig at tusener på tusener vil fryse i hjel i vinter

Etter møter med Taliban og flyktninger i Kabul, forteller en pessimistisk Jan Egeland om et folk i fritt fall. Mange afghanere vil ikke overleve vinteren, advarer han.

Dette var de siste ordene Egil (62) sendte. Han kom aldri hjem.

«Nedtellingen begynner for alvor nå. Reiser herfra torsdag 03.06, for å komme hjem 08.06 via Kabul. Ha det bra og på snarlig gjensyn. Egil.»
Les mer om:

Dette var de siste ordene Egil (62) sendte. Han kom aldri hjem.

«Nedtellingen begynner for alvor nå. Reiser herfra torsdag 03.06, for å komme hjem 08.06 via Kabul. Ha det bra og på snarlig gjensyn. Egil.»
Les mer om:

Slik kom dei nygifte frå drama i Kabul til ny kvardag på Kvam(pluss)

I august opplevde nygifte Shakir (25) og Hafsa (22) dramatiske døgn i Kabul. No er dei trygt heime i Molde, og vil takke for all hjelp.
Les mer om:

Vi skylder å hjelpe

Syv afghanske familier er kommet til Kristiansand, nylig evakuert fra Kabul. Mange av dem som er kommet til Norge er barn, og alle er mennesker i krise. Dette blir et viktig arbeid for flere norske kommuner.

Biden støtter full etterforskning av droneangrepet i Kabul

USAs president Joe Biden støtter en grundig etterforskning av det amerikanske droneangrepet som drepte ti sivile i Afghanistan i forrige måned.

Norsk major om Kabul-evakueringen: – Dommedagsstemning

LUFTROMMET OVER VIKEN (VG) – Dette er langt ifra de opprivende scenene vi opplevde på flyplassen i Kabul, sier major og anestesilege Åke Erling Andresen om evakueringsøvelsen VG fikk være med på.
Les mer om:

Givere brukte 100 milliarder på å bygge en afghansk politistyrke. Da Taliban inntok Kabul, «forsvant» den over natta

Norge og andre givere har brukt enorme bistandssummer på å trene, lønne og utstyre det afghanske politiet. Da Taliban tok makten, gikk styrken på over 130.000 politifolk raskt i oppløsning. – Vi vet ikke hvor de er, sier FN-organisasjonen som betalte ut lønninger så sent som i juli i år. Hvordan kunne det gå så galt?
Les mer om:

Taliban angrepet med eksplosiver

To sikkerhetsfolk fra Taliban ble drept og minst 19 mennesker skadd i tre eksplosjoner i Nangarhar-provinsen i Afghanistan i dag. Også i Kabul ble flere mennesker skadd da en bombe gikk av.
Les mer om:

Fredrikstad-sykepleiere midt i Kabul-dramaet: – Jeg dro ned med en bekjent og kom hjem med en søster

En hel verden fulgte sjokkert med da Kabul falt for Taliban. Midt i dramatikken sto sykepleierne Berit (53) og Trude (47) fra Fredrikstad. Så fikk de plutselig beskjed om å pakke sammen – de skulle hjem.
Les mer om:

Tre nedturer på rappen for Biden

Joe Biden gikk på tre raske nederlag fredag: USA innrømmet feilbombing i Kabul, Frankrike kalte hjem ambassadøren og eksperter sa nei til en tredje vaksinedose.

28 flyktninger fra Kabul til Kristiansand

Torsdag kveld kom de første syv familiene til Kristiansand etter å ha blitt evakuert fra Kabul. Det kan bli aktuelt å ta imot 80 flyktninger.