Nyheter om Sirdal


I fjor var det badetemperatur og sommer. I år blir det regn og novemberkulde

På Kristi Himmelfartsdag i fjor var det 22 grader og sol. I år blir det 13 grader og overskyet. I Sirdal kan det komme snø eller sludd.
Les mer om:

Slik så det ut i indre Agder i dag tidlig

Tre dager før kalenderen viser juni, er det lite som minner om sommer på Fidjeland. Snøbygene gikk tett tirsdag, og snøen la seg natt til onsdag, ifølge en leser i fjellbygda i Sirdal.

29. mai: Nysnø i Sirdal

Tre dager før kalenderen viser juni, er det lite som minner om sommer på Fidjeland. Snøbygene gikk tett tirsdag, og snøen la seg natt til onsdag, ifølge en leser i fjellbygda i Sirdal.
Les mer om:

Direktøren i Mattilsynet går av etter NRK-avsløring

Det samme gjør to ledere ved avdeling Sør-Rogaland, Sirdal og Flekkefjord.

Nye folketall: Se utviklingen i din kommune

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Det ble Kvinesdal som hadde den sterkeste folkeveksten i Lister i 2017. Lyngdal gikk ned i folketall for første gang på mange år. I Dalane gikk Sokndal frem og Lund tilbake.Befolkningstallene for hele 2018 viste at både Sokndal, Lund, Sirdal Farsund og Hægebostad hadde synkende folketall. Flekkefjord stod helt på stedet hvil, mens Kvinesdal gikk frem med 24 og Lyngdal med 38.Tallene fra 1.

«Pokkers hønsehjerner»

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Sirdal kommune har mottatt flere skriftlige henvendelser i kjølvannet av administrasjonens bollenekt. Bollene fikk senere kommunens velsignelse, og alle elever ved Sinnes skule fikk endatil boller av rådmannen som et symbol på kommunal bollefred.Henvendelsene til Sirdal kommune viser stort engasjement fra avsenders side.- HØNSEHJERNER: 14. mai mottok kommunen et anonymt brev hvor de ansvarlige i saken får passet påskrevet.

Sammenslåing i Heimevernet

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Heimevernet (HV) skal være en hurtig mobiliseringstyrke for Forsvaret og et viktig bindeledd til en rekke beredskapsaktører. Agder og Rogaland heimevernsdistrikt (HV-08) styres fra Vatneleiren ved Sandnes på vegne av sjef for Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH).HV har nylig gjennomgått en omorganisering ut fra Stortingets vedtak om at fremtidens HV skal bestå av 40.000 mannskaper og befal fordelt over 11 HV-distrikt.

Skal sikres mot skred

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Sirdal Fylkesvei 975 i Sirdal kommune, langs Ortevatn, har flere parseller med prioritet i skredsikringsplanen for fylkesveier i Vest-Agder. I Kviturvika er det registret både snø- og steinras. Området har flere potensielle løsneområder og det anbefales tiltak i en utstrekning på ca 400 meter. Rasområdet utgjør en fare for trafikanter og en risiko for perioder med manglende fremkommelighet.

Strålende feiring i Sirdal

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Klokken ni i dag morges gikk startfløyta for Sinnes barnetog. Store og små fulgte etter Sirdal musikkorps taktfaste musikk. Elevene ved Sinnes skole sang det de var gode for, og sørget sammen med korpset for god stemning i toget. Helt bak i toget sneglet en rekke veteranbiler seg fram og gjorde barnetoget på Sinnes ekstra severdig. Det var lett skydekke og noe vind på Sinnes i morgentimene på nasjonaldagen.

«Hva gjør vi når bebyggelse er truet?»

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Brannmannskapene Terje Glendrange, Kjetil Presterud, Jostein Urstad og Kai Espen Feed fra Flekkefjord brannvesen var til stede tirsdag på skogbrannseminar i Bø i Telemark. Der presenterte de hvordan Sokndal, Lund, Flekkefjord, Egersund og Sirdal i fellesskap håndterte den store skogbrannen i Sokndal i april i år. Kjetil Presterud gir en innføring i brannens omfang og dramatikk.

Snøen snart fjernet - veiåpning mandag

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Mandag 20. mai klokken 12 åpner Statens vegvesen fylkesveg 337 / fv.987 fra Brokke i Aust-Agder til Suleskard i Vest-Agder. Det har siden 12. mai vært arbeidet med fresing og brøyting. Fram til den datoen skal det ikke arbeides med brøyting av vegen av hensyn til villreinen, opplyser Statens vegvesen.Med åpningen mandag er de vinterstengte fylkesvegene i Sirdalsområdet åpnet. Lørdag 11.

Kabel kan gi enda flere muligheter

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Agder Energi nett (AEN) har fått konsesjon til å bygge en 132 kV kabelforbindelse mellom Ertsmyra transformatorstasjon og Finså kraftverk. Den 4,6 km lange jordkabelen skal erstatte en aldrende 66 kV ledning. Dette vil begrense produksjonstapet, da det blir en vesentlig kortere trasé og økt kapasitet i nettet.

Millionarv og gave til Jorunn Hamre

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Vel 40 utsendinger fra kommunene Flekkefjord, Sirdal, Kvinesdal, Lund og Sokndal var samlet til Felleslagets årsmøte i Bø menighetssenter i Sokndal i helgen.Da ble det opplyst at Olav Berg Biktjørn (1919-97) og hustru Olga Biktjørn (1934-2019) hadde testamentert eiendommene sine til bruk for NLMs arbeid her i området.Det endelige beløpet blir ikke klart før eiendommene er solgt.

- Vi må lage vindkraft-høring

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Olje- og energidepartementet sendte 1. april NVEs forslag til en nasjonal ramme for vindkraft på høring. Høringsfristen har blitt utsatt til 1. oktober 2019. Vest-Agder og Rogaland har veldig gode produksjonsforhold for vindkraft, og er et av områdene NVE har vurdert til å være mest egnet for ny produksjon. Det virker imidlertid som om flere nasjonale og lokale politikere er i ferd med å snu.

Minnemarkering for motstandskampen

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Torsdag 9. mai var det en minnemarkering over falne motstandsfolk under 2.verdenskrig. Markeringen var arrangert av Stiftelsen Arkivet, i samarbeid med Sirdal kommune. Lagmann Hanne Sophie Greve holdt tale ved minnestøtta.Ordfører Thor Jørgen Tjørhom åpnet markeringen. Han trakk frem sirdølenes bidrag i motstandsarbeidet.Motstandsfolk - Flere personer i Sirdal var aktiv med i motstandskampen under 2.

Kvitladalen-
Bjordalen kan bli nasjonalpark

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)I forbindelse med at Klima- og miljødepartementet bad Miljødirektoratet foreslå nye verneområde i landet, spelte fylkesmennene inn 1.300 aktuelle område. Etter silingsprosessen i direktoratet har 275 område gått vidare.

Ytringsfrihet, boller og baluba

DEBATT: I Sirdal ble ungdommer nektet av kommunen å møtes på grupperom i friminuttene for å holde andakt. Her ble begrunnelsen at bolleserveringen på samlingen kunne føre til at folk kom for å spise boller, og at de fikk høre en andakt der mot sin vilje.
Les mer om:

Direkte fra formannskapet i Sirdal

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer.

Så fikk alle boller

Sirdal kommunes skepsis til boller på skolelagsmøtene har skapt debatt. Mandag hadde rådmannen med seg boller til alle elevene.
Les mer om:

Lars-Arne Oldernes (54) takker ja hvis han får rådmannsjobben i Sokndal

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Mandag skal kommunestyret i Sokndal rekruttere ny rådmann. Lars-Arne Oldernes er innstilt som nummer én.- Jeg har gitt beskjed om at jeg kommer til å takke ja til et eventuelt tilbud, opplyser han til DT.Oldernes jobber i dag som budsjettsjef i Porsgrunn kommune og har også varslet at han ønsker å avslutte et større arbeid der, før han eventuelt kan begynne i Sokndal.

Ytringsfrihet, boller og baluba

I Sirdal ble ungdommer nektet av kommunen å møtes på grupperom i friminuttene for å holde andakt.
Les mer om:

- Det er lov å ha andre meninger

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)- Jeg sa også nei til å legge arrangementet til Mønstremyr. Jeg er en av grunneierne som har skrevet under avtale med Norsk Vind. Det har vært en ryddig og god prosess. Da blir det hyklerisk om jeg skulle stille opp for et arrangement mot utbygging, sier Roar Svindland til Agder.- Arrangørene valgte å flytte arrangementet til Itland og Kjørsfjell i stedet for. Det synes jeg var flott gjort.

- Mer delte meninger nå

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Ordfører Jan Sigbjørnsen (H) viser til at bystyret i Flekkefjord har gått inn for de seks av turbinene i Tonstad vindpark som ligger i Flekkefjord og at det i 2008 ble gitt en positiv innstilling til Skorveheia.- Innstillingen til vindmøller i befolkningen var nok litt mer positiv i 2008 og 2015 enn den er i dag.

Her er Agders nye journalist

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Hogstad startet egentlig i stillingen i forrige uke, men med to dager rett på kurs. Mandag hadde han sin første skikkelige arbeidsdag i avisen.Han er oppvokst i Gyland, men bor nå i Flekkefjord. Etter 13 år i læreryrket, siste som lærer ved Flekkefjord ungdomsskole, ville han ta et jobbskifte.- Jeg har alltid vært opptatt av det som rører seg og jeg har alltid likt å skrive.

Nysatsing ved frisklivssentral

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Folkehelsekoordinator Ingeborg Selma Kvæven er også leder for frisklivssentralen i Sirdal. Tilbudet består av åpen gymsal-tilbud for familier med barn, bassengtrening for eldre en gang pr. uke med fysioterapeut, bra mat kurs for småbarnsforeldre og styrkerom for ungdom.Nå ønsker kommunen å utvide tilbudet med trafikkvakt (10.