Nyheter om Russland


Zelenskyj: Ukraina er ikke en buffer mellom Vesten og Russland

Ukraina skal ikke være en bro eller en slags støtfanger mellom Vesten og Russland eller Europa og Asia, sa president Volodymyr Zelenskyj fredag.

Russland hevder EU og Nato forbereder seg på å krige

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov anklager EU og Nato for å gå sammen for å føre krig mot Russland.
Les mer om:

Mann etterforskes for å krysse grensa fra Russland ulovlig – ønsker beskyttelse i Norge

Mannen som kom gående over grensa fra Russland torsdag har bedt om beskyttelse i Norge.
Les mer om:

Oberstløytnant: Russland «et lite steg nærmere» seier i Luhansk

KYIV/OSLO (VG) Russland er nå et lite steg nærmere mot å si at de har tatt Luhansk fylke, sier oberstløytnant Palle Ydstebø om at ukrainske styrker trekkes ut av Sievjerodonetsk.
Les mer om:

Ukrainas Volodymyr Zelenskyj ut mot Israel: – Hvordan kan dere ikke hjelpe?

I en digital tale til studenter ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem kritiserte den jødiske ukrainske presidenten Israels ledere for å ikke delta i sanksjonene mot Russland.

Transportfly styrtet i Russland

Fire mennesker mistet livet og fem ble skadd da et militært transportfly styrtet i byen Rjazan sørøst for Moskva, opplyser regionale myndigheter.
Les mer om:

Nazister overalt

For både Russland og Ukraina er dagens krig en fortsettelse av 2. verdenskrig. For mens Russland kriger mot «nazister», så slåss ukrainerne mot okkupanter, omtrent som for 80 år siden.
Les mer om:

Estlands Nato-krav: Frykter «total utslettelse» om Russland angriper

Estlands statsminister sier landet kan bli utslettet om Russland skulle angripe de baltiske landene. Nå ber de Nato forme en divisjon med 20.000–25.000 soldater i regionen, og tar kravet til Nato-toppmøtet i Madrid i neste uke.

Kan bli avgjørende for Russland

Russisk kontroll i Toshkivka kan avskjære forsyningslinjene til Lysytsjansk. Da er Russland nær kontroll av hele Luhansk.
Les mer om:

Russereide Larsen fortsetter i Häcken

Fotballspilleren Lars Olden Larsen benytter muligheten til å suspendere kontrakten med Nizjnij Novgorod i ytterligere ett år og blir værende i svenske Häcken. Det får NTB opplyst fra velinformert hold. En presentasjon av Larsens forlengede Häcken-kontrakt skal ikke være langt unna. Den 23 år gamle midtbanemannen skiftet fra russisk til svensk fotball i mars.

Amerikansk rakettsystem har ankommet: – En type krig som fører til store tap

Nytt artilleri fra USA skaper håp for de ukrainske styrkene i Sievjerodonetsk i en tid der Russland har tatt kontroll over mesteparten av den krigsherjede byen.
Les mer om:

Klæbo flirer av tilbudet fra Russland

Johannes Høsflot Klæbo har ingen som helst planer om å bytte ut verdenscupen og FIS-sirkuset med en egen privatliga.
Les mer om:

Finlands forsvarssjef: – Vi er klare til å slåss mot Russland hvis vi blir angrepet

Dersom det utenkelige skulle skje, er den finske hæren klar til å møte enhver fiende, også Russland.
Les mer om:

Habeck: Gass er nå mangelvare i Tyskland

Russland har skrudd igjen gasskranen til Tyskland, og gass er nå mangelvare i landet, sier økonomiminister Robert Habeck.
Les mer om:

Kasakhstans president Kassym-Jomart Tokajev ydmyket Vladimir Putin ansikt til ansikt

President Kassym-Jomart Tokajev satte sinnene i kok i nabolandet Russland da han ydmyket Vladimir Putin under en direktesendt debatt fredag. 
Les mer om:

DPA: Muligheter for møte mellom FN, Russland og Ukraina om korneksport

FNs generalsekretær António Guterres kan komme til å møte russiske og ukrainske representanter så snart som neste uke til samtaler om korneksport, ifølge DPA.
Les mer om:

Ekspert på militær strategi: – Vi er nødt til å ta et større ansvar for Europas sikkerhet

Selv om Putins krigsmaskin er kraftig svekket etter fire måneder med krig, er det sannsynlig at Russland vil forsøke å bygge opp sin militære slagkraft så raskt som mulig.
Les mer om:

Hardt ut mot blokkering av russiske varer på Svalbard

Ekspert mener Russland kan sende marinefartøyer til Svalbard for å sikre at forsyninger kommer frem.
Les mer om:

Tsjekkia anklager Russland for å føre økonomisk krig mot Europa

Tsjekkias statsminister Petr Fiala anklager Russland for å føre økonomisk krig mot Europa gjennom krigføringen i Ukraina.

Tyrkisk lasteskip har forlatt Mariupol

Et tyrkisk lasteskip seilte onsdag fra den russiskokkuperte havnebyen Mariupol i Ukraina etter konstruktive samtaler med Russland om korn, opplyser Tyrkia.
Les mer om:

- Det er dramatisk

Da Russland brøt samarbeidet med Norge om å rydde opp radioaktivt atomavfall var bare halve jobben gjort. Nå skal den farligste delen av avfallet som ligger få kilometer fra Norge fjernes – uten norsk hjelp.
Les mer om:

Varsler tøffere tone

Nato-sjef Jens Stoltenberg forventer at alliansen definerer Russland som en direkte trussel mot sikkerheten i sitt nye strategiske konsept.

Russland anklager Ukraina for droneangrep mot oljeraffineri

Et russisk oljeraffineri nær grensen til Ukraina begynte onsdag å brenne etter det russiske myndigheter mener var et ukrainsk droneangrep.
Les mer om:

Kina ber om fred i Ukraina – retter pekefingeren mot Vesten

Kinas president Xi Jinping oppfordrer til fred i Ukraina, men vil ikke kritisere Russland. Uten å nevne navn retter han i stedet kritikk mot Nato og Vesten.

Slangeøya: Derfor vil Russland ha den lille øya

Allerede i løpet av krigens første dager ble den ukrainske miniøya tatt av russiske styrker. «Slaget om Slangeøya» er blant Ukraina-krigen mest omtalte, men hvorfor er den lille øya så viktig for Russland?
Les mer om:

Mest lest siste uke