Nyheter om Palestina


Arrestert i Palestina av israelske soldater

«Jeg skulle ønske jeg kunne skyte deg. Jeg ville skutt deg, før jeg hadde skutt en palestiner». Dette var beskjeden, Oder, en israelsk aktivist ble gitt i det han ble arrestert.
Les mer om:

Kristin (43) arrestert i Palestina: – Da nytter det ikke å løpe, jeg vil ikke bli skutt i ryggen

Aktivisten Kristin Foss (43) fra Kløfta ble arrestert og anholdt i seks timer i Palestina. – Det var utrolig skummelt, og de var veldig truende, sier hun.
Les mer om:

Arrangerer NUFF for 16. gang

I år arrangeres den 16. NUFF (Nordisk Ungdoms Filmfestival). Over 650 filmer er påmeldt fra 50 land. 12 nasjoner deltar i workshopen. 44 unge filmskapere og musikere fordelt på seks grupper skal i løpet av én uke lage en kortfilm. Deltagere fra Norge, Sverige, Russland, Finland, Spania, England, Irland, Tunisia, Palestina, Litauen, Malta og Tyskland. Festivalen gir et kvalitetsfullt lavterskeltilbud til unge filmskapere fra Norge og resten av verden. Man lærer mye om samarbeid og hvordan å kommunisere, arbeide og tolke film i grupper.

Kognitiv kontorsjon

I debattsiden til Fvn florerer en livlig og het utveksling av meninger over Israel og Palestina.
Les mer om:

Flyktningenes rett til retur – Israels rett til å eksistere

I et svar fra Øyvind Sagedal omtaler han FN’s resolusjon 181 om å dele det britiske mandatområdet i Palestina.
Les mer om:

Prins William til Israel og Palestina i juni

Prins William blir den første fra det britiske kongehuset til å besøke palestinsk territorium når han drar på rundtur i Midtøsten i juni.

Kilde: USA vurderer å kutte FN-støtte etter palestinsk medlemskap

USA vurderer å kutte støtten til to FN-organisasjoner og Kjemivåpenkonvensjonen etter at Palestina har blitt medlem av dem, ifølge en amerikansk tjenestemann.
Les mer om:

Kilde: USA vurderer å kutte FN-støtte etter palestinsk medlemskap

USA vurderer å kutte støtten til to FN-organisasjoner og Kjemivåpenkonvensjonen etter at Palestina har blitt medlem av dem, ifølge en amerikansk tjenestemann.
Les mer om:

Elske Israel og Palestina?

Svar på politisk redaktør Vidar Udjus’ kommentar 15. mai.
Les mer om:

Palestina ber ICC granske Israels drap på sivile

Palestina ber Den internasjonale straffedomstolen (ICC) etterforske israelske bosetninger og israelske soldaters drap på ubevæpnede, palestinske demonstranter.
Les mer om:

Palestina-demonstrasjon: – Vi roer oss ikke

– Boikott Israel, fri Palestina, lød ropene fra flere hundre personer som troppet opp i Oslo tirsdag for å vise sin sympati med det palestinske folk.
Les mer om:

Vi gir aldri opp håpet – en palestiner i Norges historie

Al-Nakba er et arabisk ord som betyr katastrofen. Ordet "katastrofen" på arabisk er nå forbundet med Palestina, og denne katastrofen har nå vart i 70 år.
Les mer om:

Vi som elsket Israel, bør nå elske Palestina

Et forfulgt folk fikk for 70 år siden sin egen stat. Det fortjente vår støtte. I dag bør vi støtte det folket som i 70 år har måttet lide for dette.
Les mer om:

Hellig by unnfanget i strid

Flyttingen av ambassaden er trolig en politisk symbolhandling mer enn en diplomatisk avveining av hva som er riktig eller galt i striden om Palestina, skriver Audun Tjomsland.
Les mer om:

Boikott Israel

29. november 1947 vedtok FNs generalforsamling resolusjon 181 som foreslo å dele Palestina i en jødisk og en palestinsk stat. Det kan stilles folkerettslige spørsmål ved denne behandlingen, men resolusjonen ble vedtatt med noen få stemmers overvekt etter voldsom agitasjon og stormaktspress fra USA.
Les mer om:

Katastrofen i Palestina

Les mer om:

Vanskelig dialog

Jeg deltok nylig på en reise i Israel og Palestina sammen med norske religionslærere.
Les mer om:

Svar på Repstads kronikk

Nå har Pål Repstad (PR), professor i religionssosilogi, vært i Israel og Palestina og skriver om turen i Fvn 5/4 2018.

Motløshet og motstand i Palestina

Dette er overskriften til en kronikk av professor Pål Repstad i Fædrelandsvennen 5. april 2018.

Motløshet og motstand i Palestina

25 religionslærere fra Norge går på rekke og rad gjennom Hebrons smale, gamle handlegate. Høye hus på begge sider. Vi er på studietur i påskeuka i Israel og Palestina.

Tok sterke inntrykk med seg hjem

- Det er som å være i en annen virkelighet, sier Dirk Torsvik Gieselmann (53) om oppholdet i Palestina.
Les mer om:

Nei, Israel var ikke en øde ørken

Og palestinere forlot ikke hjemmene sine frivillig. Nå skal mytene om Israel og Palestina knuses, håper Israel-historikere.
Les mer om:

Trodde ikke de kunne slippe inn i Israel

Barna til Fuad Timraz er født og oppvokst i Norge, men får ikke reise til Israel fordi foreldrene deres ble født i Palestina, ifølge norsk UD.
Les mer om:

Kvekere nektes innreise til Israel

Den norske Palestinakomiteen og Kveker-samfunnets hjelpeorganisasjon er blant 20 organisasjoner som er blitt svartelistet i Israel fordi de jobber for boikott av Israel ved å støtte BDS-kampanjen - Boycott, Divestment and Sanctions. Medlemmer nektes innreise til Israel og Palestina.
Les mer om: