Nyheter om Oppland


Rovviltforvaltning og politikk

De som fortsatt tviholder på at ulven er utrydningstruet må snart innse at dette ikke lenger stemmer, skriver fungerende leder i Oppland Bonde og Småbrukarlag, Astrid Olstad, i dette innlegget.
Les mer om:

17. mai gjennom flere tiår i Innlandet

Glimt fra 17. mai-feiring i Hedmark og Oppland mellom 1945 og 2002.
Les mer om:

Flere skolebusser fra onsdag 13. mai – bare halvparten av setene kan brukes

Fra onsdag 13. mai vil Innlandstrafikk kjøre alle skolebusser i Innlandet. Av smittevernhensyn vil bussene kjøre med redusert kapasitet. Det opplyser Oppland fylkeskommune i ei pressemelding.
Les mer om:

Naturvernforbundet om kommuneplanen i Øystre Slidre: Bærekraftig utvikling; – Utbygde arealer er i praksis tapt som leveområde for mange av artene som levde der

Oppstart på kommuneplanen sin samfunnsdel og planprogram på høring i Øystre Slidre kommune. På bakgrunn av utsendte høringsdokument ønsker vi å gi følgende høringsinnspill, skriver Naturvernforbundet og Norsk Ornitologisk Forening i Oppland.
Les mer om:

Beitostølen kan får World Cup-arrangement i langrenn neste vinter: – Vi har snø klar allerede

På grunn av koronasituasjonen kan det bli aktuelt å forandre på neste års sesongoppsett av verdenscupen i langrenn, skriver Oppland Arbeiderblad. I den forbindelse ser Erik Østli på Beitostølen som en naturlig kandidat til å påta seg et slikt arrangement.

Sammenligner oppgjøret med politikk fra 50-tallet: – Positivt

Oppland Bondelag og Oppland Bonde- og Småbrukarlag er glade for at man klarte å lande ett jordbruksoppgjør, og føler ikke at kjøtt nedprioriteres i ett oppgjør som prioriterer kornproduksjon, frukt og grønt.
Les mer om:

Møre og Romsdal misser stortingsmandat

I fordelinga av stortingsmandat for dei neste åtte åra misser valdistrikta Buskerud, Oppland og Møre og Romsdal eitt mandat kvar.

Maner til mobilisering for å redde ekspressbussene

- Alle lokalpolitikere i Valdres må jobbe inn mot sine partikolleger sentralt nå, for å redde ekspressbusstilbudet, sier ordfører Knut Arne Fjelltun. Stortingsrepresentant for Oppland SP er en av mange som har engasjert seg i kampen. Han har stilt samferdselsministeren spørsmål om han er villig til å iverksette tiltak for å sørge for et minimumstilbud.
Les mer om:

Torsdag behandler Etnedal formannskap den nye skoleskyssordningen

Hedmark og Oppland ble 1. januar til én fylkeskommune, og i og med at beregning av kommunenes andel av kostnad for skoleskyss har vært forskjellig i Hedmark og Oppland fylkeskommune, må en ny modell utarbeides for den nye fylkeskommunen.
Les mer om:

Beitostølen Live utsetter festivalen til neste år

Festivalgeneral Atle Dalen bekrefter overfor Oppland Arbeiderblad at årets festival utgår.
Les mer om:

Leter etter fosterhjem til sju barn i Oppland

Avdelingsleder ved Fosterhjemstjenesten i Oppland, Solveig Morten Buraas, ber familier i Valdres vurdere å bli fosterhjem for ett eller flere av de 66 barna som fosterhjemstjenesten nå jobber med å finne hjem til i de tidligere fylkene Hedmark, Oppland, Østfold og Akershus. I Oppland venter 7 barn på fosterhjem.

Røde Kors i Oppland bemanner ingen hjelpekorpshytter i påska

Ingen av Røde Kors i Oppland sine 28 vaktstasjoner eller hytter blir bemannet under årets påske. Alle hjelpekorps skal ha heimevakt etter vaktlister.
Les mer om:

Anneline (42) fikk skrekkopplevelse da mobillader «smeltet»: – Jeg trodde lukta var en del av drømmen

Anneline Staxrud (42) fra Tingelstad i Gran kommune i Oppland advarer andre etter en skremmende opplevelse natt til tirsdag.
Les mer om:

Vegard tok medalje – Eivor og co. med stang ut på NM-stafetten

Det var hard kamp om medaljene under junior-NM i skiskyting i Folldal i helga. På stafetten søndag lyktes etnedølen Vegard Thon (17), sammen med tre lagkamerater fra Oppland.
Les mer om:

Stanset arbeid med heisekran på Beitostølen etter uanmeldt tilsyn

Under et uanmeldt tilsyn avslørte Arbeidstilsynet dårlig sikret kranarbeid på leilighetsanlegget Aasgarden på Beitostølen. Det skriver Oppland Arbeiderblad.

Gir barn og foreldre med dårlig råd gratis vinterferie

Barne- og unge i familier med dårlig råd behøver ikke sitte hjemme mens kompiser og venninner reiser til fjells eller Syden med foreldrene sine i vinterferien. Oppland Røde Kors inviterer nemlig til gratis vinterferie for store og små med lite penger.

- Klimakur kan bli krise for landbruket i Valdres, mener Marit Knutsdatter Strand

Stortingsrepresentanten for Oppland Senterparti advarer mot mulige klimatiltak, som kan føre til 14.000 færre husdyr i Valdres.
Les mer om:

Oransje farenivå for snøskred i fjellet i Sørøst-Norge

Røde Kors i Oppland samt Meteorologisk institutt advarer mot stor snøskredfare i fjellet akkurat nå. Sjansen er stor for at snøskavler knekker og utløser skred.
Les mer om:

Viser fram julegaver i egen utstilling

Da utstillinga som gir allmennheten et innblikk i Oppland fylkeskommune enorme «avskjedsgave» til sine ansatte åpna nylig, fortalte Liv Rygh fra Fagernes om kunstnernes opplevelse av å få gigantoppdraget i fanget.
Les mer om:

SMØRETIPS: Furusjøen Rundt-rennet

Smøretips til Furusjøen Rundt-rennet ved Kvam i Gudbrandsdalen i Oppland. Her er smurningsrådene:

Mann skadd i fallulykke på Biri

En mann i 20-årene ble mandag formiddag skadd i en fallulykke på Moelven Mjøsbruket på Biri i Oppland. Mannen er fraktet til sykehus med luftambulanse med alvorlige skader.
Les mer om:

Haldor er tilbake på jobb, og nå gir han klar beskjed: – Det er transporten som er problemet, ikke landbruket! Siden jeg startet som melkebonde er antallet melkebruk i kommunen gått fra over 150 til 50. Nå får det være nok!

Klimarapporten foreslår at landbruket må reduseres med ti prosent, tilsvarende aktiviteten i Oppland fylke. – Det er lang transport av varer og tjenester som er problemet, ikke landbruket. Vi må heller satse på klimavennlig, kortreist mat og mer sjølforsyning her i landet, sier ordfører i Vestre Slidre, Haldor Ødegård.

Igangsetting og salg av nye boliger gikk ned i Oppland i 2019

I Oppland er det en nedgang på igangsetting av boliger med 8 prosent i 2019 i forhold til 2018, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.
Les mer om:

Kvotejakt på gaupe i hele Valdres

Det er åpnet for kvotejakt på gaupe i region 3 /Oppland i 2020. Totalkvoten er på ni dyr fordelt på to jaktområder.
Les mer om:

Frp åpner for å ta opp sammenslåingen av Oppland og Hedmark på nytt

Leder i Innlandet Frp, Johan Aas, sier det er naturlig å ta opp fylkessammenslåingen i Innlandet på nytt, etter at partiets stortingsrepresentant Jon Helgheim i Klassekampen onsdag, åpnet for å reversere opprettelsen av Viken fylkeskommune.