Nyheter om Longyearbyen


God helg fra Longyearbyen

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer.

Enorme summer til ingen nytte?

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Flere av disse boligene er privateide. Svalbardposten har tidligere fulgt Jon Bautz og familien sin lange vei for å få erstatning for sin privateide bolig i Vei 226. I flere år har han betalt «dobbel husleie» fordi han ikke kunne bo i huset sitt vinterstid, og måtte sikre seg at han hadde en plass å flytte til når de ble evakuert fra sitt eget hus i vinterhalvåret.

Hornsund i dyp sorg

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Ikke langt fra vannkanten ble de funnet. Én kvinne og én mann. Da hadde de falt hele veien fra toppen av fjellet Kamkrona, 770 meter over havet. Fjellet ligger noen kilometer øst for den polske stasjonen, og er et populært turmål. Turen deres endte da toppskavlen de sto på løsnet.

Ytterligere 41 boenheter i faresonen

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)- Det ser ut til å være et problem i de øverste jord- og berglagene i Sukkertoppen. Det blir vanskelig å fundamentere de planlagte støtteforbygningene skikkelig, sier prosjektleder for skredsikring i Longyearbyen lokalstyre (LL), Øyvind Hellum.Forverret scenario I 2018 gjorde man et såkalt «konseptvalg» for å skredsikre utsatt bebyggelse i Lia og nedenfor Vannledningsdalen.

Kjøper Airbnb-oversikt

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)AirDNA er et monitoreringsselskap som søker opp og systematiserer informasjon om aktiviteten på boligmarkeder gjennom delingstjenesten Airbnb. Selskapet selger også tjenester knyttet til riktig prising av utleieobjekter, investeringsråd og analyser av markedene for utleie.Vil ha oversikt Økende Airbnb-utleie har lenge blitt pekt på som et problem i Longyearbyen.

ISS tar over renholdet for Hurtigruten Svalbard

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Hovedtillitsvalgt i Hurtigruten Svalbard, Frantz Vangen, synes det har vært en ryddig prosess.De ansatte ble informert om virksomhetsoverdragelsen på et møte mandag 6.

Får enøk-hjelp

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Det var 10. desember i fjor at lokalstyret ba administrasjonen legge en plan for å få på plass en prosjektstilling som skal jobbe med energi. Det er nå gjort. Driftsingeniør Rasmus Bøckmann presenterte planen i lokalstyremøtet mandag.- Denne stillingen er en forutsetning for oppfølging av arbeidet med et nytt energisystem i Longyearbyen.

To omkommet i snøskred i Hornsund

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Sysselmannen fikk melding om ulykken klokken 11.30 søndag, skriver de i en pressemelding.Kvinnen og mannen hadde dratt ut på tur fra stasjonen fredag. Da de ikke kom tilbake som avtalt innen søndag morgen, dro mannskap fra stasjonen ut for å lete etter dem. De to omkomne ble funnet noen timer senere i et vanskelig tilgjengelig skredområde under fjellet Kamkrona øst for stasjonen.

Byggingen i Gruvedalen: Naboklagen avvises

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Da det viste seg, i tolvte time før utbyggingen startet, at de nye boligene i Vei 232 blir 2,4 meter høyere enn opprinnelig planlagt, klaget de nærmeste naboene.Åtte naboer sendte inn en klage til Longyearbyen lokalstyre (LL) 23. april, fordi de mener de hadde krav på nabovarsling.

Gågata: Ny belegningsstein, nytt torv - og øgler

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Det har lenge vært et ønske å gjøre noe med byens gågate. Nå har planene for hvordan det kan se ut kommet et skritt videre.- Planen er detaljert nok til å kunne sette en pris på jobben som trengs å gjøres, men den er ikke detaljert nok til at man kan bygge etter den.

Politikerne med klart nei til forskning

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)- Mange av oss kom hit på grunn av naturen. Men vi forble her på grunn av samfunnet. Dessverre vet vi ganske lite om samfunnet vi bor i. Vi mangler forskning på myke verdier, på kulturens og musikklivets betydning for livskvaliteten her i nord.

Vant ungdommens kulturstipend

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Hele Longyearbyens humørspreder Trym Aunevik ble plutselig kveldens midtpunkt da navnet hans ble lest opp. Han har gjort seg bemerket i mye, og det siste halve året har han virkelig hevdet seg på den internasjonale svømmearenaen. De som har fulgt Trym tidligere er kanskje ikke overrasket at det nettopp er innen idrett han får ut potensialet sitt. Det finnes knapt den idrett han ikke har prøvd.

Gratulerer med dagen, Svalbard!

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Om du feirer Grunnlovsdagen med å gå i tog, på en fjelltopp eller hjemme i stua, ønsker vi deg uansett en fin dag. Været skal i følge meldingene bli strålende, med null til minus én grad, sol og bare en svak vind. Du har kanskje allerede hørt salutten som ble fyrt av klokka sju i morges. Det betyr at nasjonaldagen er i gang. Her ser du programmet for resten av dagen i Longyearbyen.

Partiene ruster seg til lokal kamp om din stemme

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Onsdag denne uken var aller siste frist for lokalpartiene til å levere lister til høstens lokalvalg. I Longyearbyen stiller fem partier med lister. Fremskrittspartiet har ikke hatt representanter i foregående periode, og de stilte heller ikke med liste til siste valg. Det gjør de denne gangen.

Satser på ett mandat

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Frp har det «yngste» lokallaget på Svalbard, og stiller til valg med åtte personer på lista.

Kommer for å møte familien og skoleledelsen

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Eivind Bratsberg, seksjonsleder for skole hos Fylkesmannen bekrefter at de fremdeles er i prosess med saken. Longyearbyen lokalstyre har avslått skoletilbud til Ivano to ganger tidligere og har begrunnet det i at de ikke har tilstrekkelige ressurser til å gi gutten et tilfredsstillende skoletilbud.-  Vi drar opp til Svalbard neste uke for å snakke med familien og befare skolen.

Har allerede spart millionbeløp - nå skal det spares enda mer

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)- Her hadde vi håpet å redusere den årlige energikostnaden med 30 prosent. Så langt har vi klart 45 prosent, og det er fortsatt mange tiltak vi kan gjøre, sier Dag Arne Husdal.Han står i Svalbardhallens tekniske rom, hvor all fjernvarme, ventilasjon og varmen i bassenget styres.Hallen er ett av stedene der Longyearbyen lokalstyre (LL) har sett veldig gode resultater.

Anita leder 34.000

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Få har lengre fartstid som gruvearbeider enn Anita Johansen. I april 1988, som 21-åring, gikk hun inn til sitt første skift i Gruve 3.- Vi krøp og krøp, og gikk og gikk. Hit og dit. Jeg hadde ikke begreper og ikke oversikt, sa hun da hun ble intervjuet i Svalbardposten i 2011.Fagforeningsarbeid Johansen jobbet i Gruve 3 til den ble nedlagt i 1996, og siden ble det Gruve 7, Svea Vest og Svea Nord.

Sjelden gjest i Adventdalen

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Sist helg ble det observert dvergsvane i Adventdalen. Det er ganske så uvanlig. I de 150 årene man har observert fuglelivet på Svalbard har dvergsvanen blitt observert kun få ganger.- Vi har bare ti sikre observasjoner av denne arten på her, opplyser Georg Bangjord i Longyearbyen Feltornitologiske Forening (LOFF). Det skal et øvet øye til for å se at det ikke er en knoppsvane.

Høyre snur på flisa

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)En del blir nok overrasket over Høyres toppkandidat. I mai i fjor, halvannet år før valget, gikk nemlig Kjetil Figenschou ut og erklærte seg som partiets kandidat til lokalstyreledervervet.- Ting har endret seg siden den gang. Jeg skal begynne å studere på Teknisk fagskole, og blir pendler. Det lar seg ikke forene med å være lokalstyreleder, sier Figenschou.Samlende kandidat - Å, det var hyggelig å høre.

Feiret 25 år på Svalbard med å skaffe seg el-varebil

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)I løpet av 25 år har de gått fra bare båt deler av året, til helårs båtfrakt og fly. Nå har de også elbil.Bring feirer et kvart århundre på Svalbard. Det finnes fortsatt folk i Longyearbyen som kaller selsapet NorCargo, men dette navnet forlot de i 2008. Samme dag som Svalbard skimaraton gikk av stabelen, 27. april, markerte de sin 25-års dag. Det gjorde de blant annet med en stand på skistadion.

Tok tak og ble sjef

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)- For å være ærlig, så tror jeg at jeg ble valgt til president fordi jeg for nesten et år siden tok grep og sa at vi måtte begynne å forberede russetiden, sier Frida.Det ble tatt skikkelig tak også.

Grønt forskningstokt

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Mange har nok lagt merke til at Greenpeace har vært til stede i Adventfjorden med to skip i det siste. Det er ikke, slik rykter sier, at miljøorganisasjonen jobber med miljøsaker som er knyttet opp mot Longyearbyen. Stedet brukes som et stoppested for tokt videre nordover.- Vi skal frakter forskere fra North Carolina University i USA til iskanten.

Leserinnlegg: Ja til ENØK i Longyearbyen!

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Det er utrolig hvor vanskelig noe kan være hvis man ikke har lyst. Dette synes veldig godt på boligsituasjonen i Longyearbyen.Vi har antakelig Norges laveste boligstandard. Mange brakker er gamle og trekkfulle. Vi fryser på beina, koker i hodet og har det «i gjennomsnittlig helt greit».Vi forurenser mest i hele Norge når vi varmer opp boligene våre.

Feiret arbeidernes dag i sterk og kald motvind

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Longyearbyen har lang historie som industrisamfunn. Nå er andre næringer i ferd med å ta over etter gruvedriften.Gruvearbeider i Store Norske, Svein Jonny Albrigtsen var klar i sin tale ved Gruvebusen på torget. Han viste til arbeidsplassene i Store Norske, der arbeiderne har hatt ordentlige lønns- og arbeidsvilkår.- Slik er det ikke alltid tilfelle med den nye næringen som skal ta over etter kulldriften.