Nyheter om FN


Gir seg selv rett til å drepe

FN ER BEKYMRET: Bolivias nye regjering gir sikkerhetsstyrker rett til å drepe uten straff og truer journalister som driver «oppvigleri».
Les mer om:

Pilotprosjekt skal halvere strømkjøpet – noe for deg?

MIDT-TELEMARK: De går ikke i protesttog og demonstrerer ikke i FN, men tiltakene den lokale klima- og miljøgruppen vil ha gjennomført kan halvere strøminnkjøpet ditt.
Les mer om:

Generalmajor Kristin Lund (61) fra Bekkelaget har gått av som sjef i FN. Nå gleder hun seg til å gjøre ting spontant. – På det meste har 17 tungt uniformerte personer passet på meg

Etter over 40 år i Forsvaret har Kristin Lund takket av som sjef for FNs observatørkorps i Midtøsten. Lund har gått foran som den første kvinnelige soldat i flere store stillinger og ble nylig dekorert med utmerkelsen "Kommandør av St. Olavs Orden".
Les mer om:

Morales hevder politiet vil arrestere ham

Bolivias avgåtte president Evo Morales hevder at politiet vil arrestere ham, men politiet selv sier det ikke stemmer. FN er bekymret for situasjonen i landet.
Les mer om:

Bolivias president Evo Morales går av - hevder det er utstedt arrestordre på ham

Bolivias president Evo Morales kunngjorde søndag at han går av etter at valgobservatører fant «uregelmessigheter» ved valget i oktober. FN er dypt bekymret over situasjonen i landet.
Les mer om:

Vandret i hopetall til Odderøya

FN har satt som mål å nå sine bærekraftsmål i løpet av de kommende ti årene. Engasjementet i Kristiansand ser ut til å være enormt.
Les mer om:

FN-rapport: Jordan, Tyrkia og Emiratene har brutt våpenembargo mot Libya

Både Jordan, Tyrkia og De forente arabiske emirater har jevnlig brutt FNs våpenembargo mot Libya, ifølge en hemmeligstemplet ekspertrapport fra FN.
Les mer om:

Høye dødstall under demonstrasjoner i Irak: FN er sjokkerte

Irakiske sikkerhetsstyrker lovet å opptre mer varsomt mot demonstrantene. Likevel ble nær hundre drept i andre bølge med demonstrasjoner. Minst 254 er drept så langt.
Les mer om:

USA har innledet prosessen med å trekke landet fra klimaavtalen

Trump-administrasjonen har gitt FN formell beskjed om at USA har startet prosessen med å trekke landet fra klimaavtalen som ble inngått i Paris i 2015.
Les mer om:

FN etterforsker mulige menneskerettsbrudd i Chile

SANTIAGO DE CHILE (NRK): En gruppe fra FN er nå i Chile for å undersøke påstander om grove brudd på menneskerettighetene i forbindelse med de omfattende protestene i landet. Mer enn 20 mennesker har mistet livet.
Les mer om:

Spent situasjon i Bolivia – FN maner til ro

FN ber Bolivia roe gemyttene i landet, der det fremdeles ikke er kommet en avklaring på om valgresultatet fra 20. oktober skal granskes.
Les mer om:

Grønt lys, men rødt kort for Tyrkia i Syria

Russland bifaller Tyrkias invasjon i Nord-Syria, USA dilter etter og EU, NATO og FN gir en slags aksept. Nå bør det pinadø være nok.

FN: 300 milliarder dollar kan gi oss 20 år til klimaomstilling

Ved å dekke utarmede jordområder med trær og planter kan verden stabilisere CO2-utslippene og kjøpe seg mer tid til grønn omstilling, mener FN-eksperter.
Les mer om:

FN: 300 milliarder dollar kan gi oss 20 år til klimaomstilling

Ved å dekke utarmede jordområder med trær og planter kan verden stabilisere CO2-utslippene og kjøpe seg mer tid til grønn omstilling, mener FN-eksperter.
Les mer om:

Særnorske kutt kan øke de globale klimautslipp

Tenke globalt – handle lokalt, ordene stammer fra FNs store miljøkonferanse i Rio i 1992, ledet av Gro Harlem Brundtland. Senere har det vært mange klimakonferanser i regi av FN.
Les mer om:

Skoleelevene løp for veldedighet på FN-dagen(pluss)

24. oktober markerte elevene på Moan skole FN dagen ved å løpe for veldedighet.
Les mer om:

FN kritiserer Iran for henrettelser av mindreårige

Iran får hard kritikk av FN for gjentatte henrettelser av mindreårige.
Les mer om:

Fylkesplansjef Ole Helge Haugen i ny rolle

Sist veke vart Møre og Romsdal første norske fylkeskommune i FN sitt berekraftprogram U4SSC. Fylkesplansjef Ole Helge Haugen skal leie dette arbeidet for fylkeskommunen.
Les mer om:

FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa

Folketallet i Sørøst-Europa står overfor en drastisk nedgang som følge av høy utvandring og lave fødselsrater. FN advarer om konsekvensene av nedgangen.
Les mer om:

Veteranerstatning på over en halv million var ukjent i Norge

Veteraner fra FN-oppdrag kan søke erstatning over 700.000 kroner fra FN. Det var ikke Forsvarsdepartementet kjent med før i vår. – Utrolig stygt, mener veteran Bjørn Dåvøy. Han forventer en unnskyldning.

Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret

Over 1,3 millioner barn og unge sitter i fengsel eller er innesperret på andre måter verden over, viser tall fra FN.
Les mer om:

FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan

FNs generalsekretær António Guterres fordømmer på det sterkeste angrepet i en moské øst i Afghanistan fredag. Over 60 mennesker ble drept.
Les mer om:

Atomvåpen-krangel i FN etter russisk ulykke

Eksplosjonen og den radioaktive skyen fra august skyldes forsøk på å hente opp en atomdrevet rakett fra sjøbunnen, sier USA, og gir Russland og Kina det glatte lag for deres atomvåpenpolitikk. De får svar på tiltale. 
Les mer om:

FN: 190.000 drevet på flukt siden Tyrkia startet offensiven

Siden Tyrkia startet en større offensiv i Nord-Syria for en knapp uke siden, er 190.000 mennesker drevet på flukt, opplyser FN-organisasjonen IOM.
Les mer om:

Militæret er ein klimaversting

DEBATT: Den 23.10. møttest verdas statsmenn i FN og diskuterte klimakrisa. Det var også tema i Urix om kvelden. Men ingen nemnde noko om kutt i militærets CO₂ -utslepp. Kvifor tek ikkje dei store media opp dette? Er det for farleg?
Les mer om: