Nyheter om Aust


Tøff maraton i sterk vind, men bare smil å se

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Med 553 deltagere, pluss barna som var med i minimaraton, gikk årets Spitsbergen Marathon inn i historien som det løpet med desidert flest deltagere til nå. Og veksten kan fortsette.- Vi har allerede fått en del påmeldinger til neste års maraton.

Ella (14) ble beste kvinne på mila

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)14 år gamle Ella Krystad har bodd i Longyearbyen omtrent hele livet. Lørdag løp hun 10 kilometer på tiden 49.23, og ble med det beste kvinne. Som samtlige andre Svalbardposten snakket med etter målgang, slet Ella med vinden.- Det var fryktelig tungt fra flyplassen og langs Burmaveien inn til byen igjjen. Men jeg er fornøyd, sier Ella Krystad, som stort sett bare trener svømming.

Reformkongen frå aust

BRORSKAP: Ukrainas førre president kasta georgiske Mikhail Saakasjvili ut av Ukraina. No inviterer landets nye president Volodymyr Zelenskyj reformkongen frå Georgia tilbake.

Aust føler seg gløymd

AUST-UTVIDINGA: I Slovakia røysta berre 13 prosent ved førre europa­parlaments­val. I årets EU-val kan høgre­populisme mobilisere fleire.
Les mer om:

Varsku her!

Det er små spente skrottar som sviv rundt i skyttarhuset på Skarmyr denne onsdagskvelden. Ute på plassen har instruktør Torbjørn Lillehammer heist det raude flagget, og fem gutar og ei jente er snart klare for å fyra laus. Teori først! Før me går ut, må me ta ein liten repetisjon. Røysta til instruktøren er tydeleg og klar, som det kan høva seg på ein slik arena. Ungane reagerer umiddelbart på kommando og finn seg ein stol. – Kven er sjef på standplass? byrjar han. Eit unisont «du» kjem frå gjengen.

Den som vil heim til 17.mai, kjem heim

Telefonen ringjer. – Det er Ola Sandvik her. Eg har ei soga i minnet som eg gjerne trur vil interessera andre å høyra. Viss du vil skriva, skal eg fortelja, og slik vart det: ME VAR PÅ SKOGSARBEID for godseigar Løvenskiold i Gjerpen ved Skien. Året var 1954, og arbeidsleiaren vår var Oskar Svendsen frå Sand. Han var ein pioner i det å ta fram skog med vinsj og mellombels oppsette taubanar, og i det arbeidet trong han unge, sterke og spreke karar. Nils N.

Innbyggjarane på Orstad og Kvernaland demonstrerer og bønfell Klepp kommunestyre

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Tysdag 21. mai blir det arrangert demonstrasjonstog for å få bommar på Jæren. Den 27. mai skal Klepp kommunestyre avgjera om dei framleis skal seia ja til Utbyggingspakke Jæren.«Trafikken dreper bygda» - Dette er vår siste sjanse til å få tverrforbindelsen og omkjøringsvegen på plass. Om ikkje vil trafikksituasjonen i bygda halda fram med å bli verre i fleire tiår framover, fastlår Svein F.

Miljødirektoratet vil ikkje betala for å utvida Sandtangen

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)I starten av mai fekk Time kommune avslag på ein søknad om statlege midlar til å kjøpa det populære fritidsområdet ved Bryne sentrum.

Leserinnlegg: Skredproblem i høve til meir nedbør

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Ole Reistad sitt lesarbrev gjort offentleg 5. mai peikar med rette på spriket mellom rapporten «Climate in Svalbard 2100» og NVE sine vurderingar.Sjølv om ein reknar med aukande nedbør vil akkumulasjonen av snø om vinteren gå ned på grunn av aukande mengde regn. Men her må òg tas omsyn til episodar med sterk og vedvarande vind frå aust som fraktar snø til og deponerer han i og ovanfor skråninga aust for Longyeardalen.

Når bomsaka kjem opp att, kjem Klepp-ordføraren til å stemma nei

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)I går kveld - ei veke etter at Klepp kommunestyre sa ja med knappast mogeleg fleirtal (16-15) - vart det kjend at Klepp-politikarene får bomsaka til ny behandling. No fortel ordførar Ane Mari Braut Nese at ho kjem til å skifta side når saka skal opp att i eit ekstraordinært møte i kommunestyret 27.

Klepp behandlar bomsaka på ny

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer.

Tiltalte sier han aldri har befølt mindreårige jenter

Skal du over fjellet mellom aust og vest i dag? Då bør du droppe turen viss du ikkje har vinterdekk, oppmodar Statens vegvesen.
Les mer om:

Ruskete vêr på fjellovergangane - og verre blir det

Skal du over fjellet mellom aust og vest i dag? Då bør du droppe turen viss du ikkje har vinterdekk, oppmodar Statens vegvesen.
Les mer om:

Ruskete vêr på fjellovergangane og verre blir det

Skal du over fjellet mellom aust og vest i dag? Då bør du droppe turen viss du ikkje har vinterdekk, oppmodar Statens vegvesen.
Les mer om:

Vegvesenet: – Dropp turen viss du har sommardekk

Skal du over fjellet mellom aust og vest i dag? Då bør du droppe turen viss du ikkje har vinterdekk, oppmodar Statens vegvesen.
Les mer om:

– Dropp turen over fjellet viss du har sommardekk

Skal du over fjellet mellom aust og vest i dag? Då bør du droppe turen viss du ikkje har vinterdekk, oppmodar Statens vegvesen.
Les mer om:

Time formannskap gjorde som i Klepp, og vedtok bompengar

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Prinsippavklaringane for Utbyggingspakke Jæren vart klare i fjor, fekk stor merksemd og skapte mykje støy. Hå kommune trekte seg frå «bompakka», men både i Klepp og Time valde politikarane å gå vidare. I Klepp har det kome eit eige bompengeparti, elles har det vore roleg.

Ektepar fikk krimpris i Randaberg

Kurt Aust og Kim Wessel fikk torsdag kveld Sølvkniven 2019 for sin roman Udyr. Prisen ble delt ut under krimfestivalen i Randaberg; Blodig alvor i landsbyen.
Les mer om:

Her seier Klepp formannskap ja til bompengar

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Mot Frp sine to stemmer vedtok Klepp formannskap i ettermiddag å gå inn for Utbyggingspakke Jæren.Fleire av representantane gav uttrykk for at saka smerta, og Aps gruppeleiar Sigmund Rolfsen gav uttrykk for at han ikkje gav garantiar om at gruppa hans kjem til å seia ja når kommunestyret gjer endeleg vedtak i saka 6. mai.- Me sa då me gjekk inn i dette at lista ligg høgt.

Ekspertane vil stengja Arne Garborgs veg for gjennomkøyring

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)På oppdrag for Time kommune har Norconsult sett på tiltak for å betra tryggleiken og redusera gjennomfartstrafikken i Bryne sentrum. Dei har særleg sett på Arne Garborgs veg, som strekk seg frå 1900-krysset i aust, til rundkøyringa ved M44 og Shell i vest.Norconsult har vurdert effekten av å hindra gjennomkøyring på Arne Garborgs veg begge retningar.

Bentes spesielle ekspertise har gjort henne til TV-stjerne i Europa: – Får spørsmål fra franske kokkelærere

Bente Aust og Tore Wæraas er med i et tysk-fransk tv-program, hvor Aust lager mat av råvarer fra Finnmark.
Les mer om:

Transportruta frå Egersund til Bjerkreim vindpark klar til bruk

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Det dreier seg om komponentane til 70 vindmøller, det vil seia totalt 210 vengeblad samt ei rekke tårn og generatorar.

Desse områda i Suldal meiner NVE er eigna til vindkraftutbygging

Den faglege vurderinga starta med 43 område rundt om i heile landet. Dei er nå blitt vurderte og reduserte til 13 område som NVE, saman med andre fagmiljø og etatar, nå meiner er eigna til vindkraft på land.
Les mer om:

Nå blir det mogleg med uteservering over Kongo

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)I november sa formannskapet i Time kommune ja til å betala erstatning til Møllehagen restaurant. Delar av uteserveringa til restauranten er gjort om til gangsti.Som kompensasjon var tanken at uteserveringa skulle flytta ut på eit nytt betongdekk over elva, med glasfelt på golvet, slik at ein kunne sjå ned i elva.Restauranten søkte om å setja opp eit tilbygg på betongplata.

Legg til ret­te for 170 nye hyt­te­tom­ter aust i Sta­ve­da­len

Gull­ord Geoservice AS har ut­ar­beidd eit plan­pro­gram som kan opne for 170 hyt­te­tom­ter i den aust­le­ge de­len av Stav­ade­len.
Les mer om: