Nyheter om Ask


Fryktet skred i 2016 – protesterte og ville lenke seg til trær i ravinedalen

Bozena Rasmussen varslet sivil ulydighet våren 2016, i protest mot omfattende felling av trær i ravinedalen på Ask. Hun fryktet skredfare, men ble ikke hørt.
Les mer om:

Over 800 er fortsatt evakuert – ifølge NVE vil det aldri være mulig å flytte tilbake til flere boliger

Søkearbeidet fortsetter i det skredrammede området på Ask. Onsdag ble Gjerdrum kommune orientert om det pågående arbeidet.
Les mer om:

– Staten skal stille opp for Gjerdrum. Det blir nok et stort beløp med tanke på hvor omfattende det er

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) lover at staten skal bidra på kort og lang sikt etter skredkatastrofen på Ask.

Regjeringen: Redningsaksjonen og krisehåndteringen i Gjerdrum skal evalueres

Regjeringen har besluttet at redningsaksjonen og den akutte krisehåndteringen av jordskredkatastrofen på Ask i Gjerdum skal evalueres. Politiet og brannvesenet ønsker evalueringen velkommen.

Hunder har gjort markeringer i skredområdet i Gjerdrum

Letingen etter de tre savnede i skredområdet på Ask i Gjerdrum fortsetter tirsdag. Hunder fra politiet har gjort markeringer i området.

Hunder har markert i skredgropa

Letingen etter de tre savnede i skredområdet på Ask i Gjerdrum fortsetter tirsdag. Hunder fra politiet har gjort markeringer i området.

Leirmassene som ligger over veien er på det meste rundt 10 meter høye

En enorm jobb venter når arbeidet med å gjenopprette veiforbindelsen til Ask starter opp. Ingen vet når det kan skje, eller om det vil være mulig å ta den opprinnelige veien i bruk i det hele tatt.
Les mer om:

Leire ned til 40 meters dyp skal undersøkes i Gjerdrum

To beltegående borerigger settes inn i arbeidet med å undersøke grunnforholdene på Ask i Gjerdrum. Hvis områdene er trygge, kan evakuerte flytte hjem igjen.
Les mer om:

Alle de sju omkomne i Gjerdrum-skredet er obdusert

De sju personene som ble funnet omkommet etter skredet på Ask i Gjerdrum, er nå obdusert.
Les mer om:

Tvunget ut etter skredet – nå har legesenteret fått nye lokaler

Den siste uka har de holdt det gående fra hjemmekontorer og to hoteller, men fra og med onsdag er Gjerdrum legesenter på plass i nye lokaler i Ask sentrum.
Les mer om:

Koronavaksinen på plass i Bydel Bjerke: Første stikk satt på Årvoll omsorgssenter

Lørdag 9. januar startet vaksineringen i Bydel Bjerke. Første vaksine gikk til ekteparet Øivind og Inger Marie Ask på Årvoll omsorgssenter.
Les mer om:

Svenske journalister brøt karantenereglene i dekningen av Gjerdrum-skredet

Flere svenske journalister brøt karantenereglene da de dekket skredkatastrofen på Ask i Gjerdrum, skriver VG. – Svært alvorlig, sier helsedirektøren.

Ny evakuert har fått påvist smitte

En person som ble evakuert til Clarion-hotellet på Gardermoen etter raset i Ask er smittet med covid-19.
Les mer om:

Se sørgegudstjenesten i Gjerdrum her

Søndag klokka 11.00 er det sørgegudstjeneste i Gjerdum kirke til minne om de omkomne i skredet på Ask. Statsminister Erna Solberg vil være tilstede i kirken denne dagen, hvor blant annet musiker og poet Trygve Skaug medvirker. Gudstjenesten ledes av sokneprest Jakob Furuseth. RB overfører sendingen med tillatelse fra NRK.

Merete åpnet butikken for første gang siden skredet: – Man er både glad og trist

Eier og daglig leder av klesbutikken Fineste i Ask sentrum, Merete Barlaug Hansen, kunne fredag åpne dørene til butikken. Når hun får flytte hjem, er fortsatt usikkert.
Les mer om:

Fikk godkjenne eget arbeid

Entreprenørene som bygde boligfeltet på Ask i Gjerdrum godkjente selv at arbeidet ble utført tilfredsstillende, skriver Aftenposten. En slik selvgodkjenning er ikke lenger lov.
Les mer om:

Entreprenører i Gjerdrum fikk godkjenne eget arbeid

Entreprenørene som bygde boligfeltet på Ask i Gjerdrum godkjente selv at arbeidet ble utført tilfredsstillende. En slik selvgodkjenning er ikke lenger lov.
Les mer om:

Rapport: «Det var vært en vært økende tendens til erosjon/graving i disse bekkene i takt med at Ask sentrum har blitt urbanisert»

En rapport bestilt av kommunen for 12 år siden viste at bekken var svært erosjonsutsatt. Golfklubben opplyser at de har tatt kontakt med kommunen flere ganger om problemer knyttet til overvann.
Les mer om:

Gjerdrum kommune: Mente rasrammet boligfelt ville stabilisere grunnforhold

Utbyggingen av det nå skredrammede boligfeltet i Nystulia på Ask «vil ha en stabiliserende virkning på grunnforholdene», ifølge dokumenter fra 2005 som Gjerdrum kommune frigjorde torsdag. 15 år etter raste deler av boligfeltet ut.
Les mer om:

Bjørn (65) i skred-drama i Gjerdrum for 40 år siden: – Rygget så fort jeg maktet

Høsten 1980 gikk det et mindre leirskred like sør for dagens skredområde på Ask. Anleggsmaskinfører Bjørn Tandberg (65) sier han rygget raskt vekk etter at grunnen raste foran bulldoseren hans.

Ingen leting i Gjerdrum-skredet natt til onsdag

Det har ikke vært nye søk i skredområdet ved Ask i Gjerdrum på Romerike natt til onsdag, men Heimevernet har holdt vakt.
Les mer om:

Minnemarkering ved Fossum kirke: Tente lys for berørte av Gjerdrum-tragedien

Tirsdag ettermiddag samlet flere seg utenfor Fossum kirke på Stovner til lystenning etter kvikkleireskredet på Ask i Gjerdrum natt til onsdag 30. desember. Oslos ordfører Marianne Borgen er blant dem som var til stede for å vise medfølelse til alle rammede.

Kripos om identifiseringsarbeidet i Gjerdrum: – Vi kan aldri utelukke at andre personer enn de som er kjent savnet blir funnet i området

Kripos' nasjonale ID-gruppe har så langt identifisert sju omkomne etter skredkatastrofen på Ask.
Les mer om:

Dette er bildene hydrologen mener varslet om fare for leirskred

Hydrolog Steinar Myrabø advarte på det sterkeste mot å bygge på kvikkleiren i den høyeste risikosonen på Ask i Gjerdrum. Han mener at disse bildene viser hvorfor.
Les mer om:

- Enorm giverglede for dyrene

Dagen etter raskatastrofen på Ask pakket Pia Cathrin og mannen Daniel bilen full med utstyr fra dyrebutikken sin, og kjørte det til de skredrammede. Så spurte de leverandørene om mer utstyr. - De kom med store paller.
Les mer om: