Nyheter om Afrikanske


Afrika har passert 100.000 coronadødsfall

Tallet på registrerte coronarelaterte dødsfall på det afrikanske kontinentet passerte fredag 100.000, ifølge en oversikt fra Reuters.
Les mer om:

20 land i Afrika får vaksine neste uke

Distribusjonen av coronavaksine på det afrikanske kontinent begynner neste uke, opplyser Afrikas senter for sykdomskontroll og forebygging (CDC).
Les mer om:

Landslagsspiller Robin Utseth Bjørnholm «Jatta» blir med videre

Stjørdals-Blink er fra seg av glede over at Robin Utseth Bjørnholm «Jatta» har skrevet avtale også for sesongen 2021. – Klubben beskriver allrounderen som solid, noe han har bevist både på klubblag og ved at han er tatt ut til det gambiske A-landslaget to ganger, første gang i forbindelse med treningskamper i Algarve, Portugal. Neste anledning var på det afrikanske kontinentet, i Gambia og Gabon. Jatta kom fra Byåsen Toppfotball før 2020-sesongen velger å videreutvikle seg i Stjørdals-Blink Fotball. I fjor 23 obligatoriske kamper, 21 i serien samt de to kvalik-matchene.

USA-støtte bringer WTO nærmere sin første kvinnelige leder

USA gir sin støtte til Ngozi Okonjo-Iweala, som dermed trolig blir både den første kvinnelige og første afrikanske lederen av Verdens handelsorganisasjon (WTO).
Les mer om:

Lutfattige og uten vaksine: Graver massegraver

Tilgangen til vaksine er i beste fall flere måneder unna og behandling er kun tilgjengelig dersom andre pasienter dør eller skrives ut. Afrikanske land som Malawi er forsvarsløse mot viruset.
Les mer om:

To franske soldater drept i Mali lørdag

To franske soldater ble drept da de kjørte på en veibombe nordøst i det afrikanske landet Mali lørdag, opplyser den franske presidentens kontor.
Les mer om:

UEFA får elleve VM-plasser

Norges kvinnelandslag i fotball må kjempe om en av elleve plasser, om de vil spille VM i 2023. Turneringen i Australia og New Zealand blir den første med 32 lag. I de to seneste verdensmesterskapene har det deltatt 24 nasjoner.

20 afrikanske migranter funnet døde på julaften

Tunisiske myndigheter opplyser at 20 afrikanske migranter er funnet døde på julaften etter at båten deres sank i Middelhavet. 20 personer er savnet.
Les mer om:

20 afrikanske migranter funnet døde

Tunisiske myndigheter opplyser at 20 afrikanske migranter er funnet døde etter at båten deres sank i Middelhavet. Fem personer er reddet, mens 20 er savnet.
Les mer om:

Rike land sikrer seg coronavaksine, Afrika fortviler

Det er forferdelig å se hvordan rike land nå har sikret seg covid-19 vaksine, mens afrikanske land må klare seg uten, sier kontinentets øverste helseansvarlig.
Les mer om:

- Når skytingen starter, spres alle

Etter å ha overlevd to afrikanske borgerkriger er Prince Nyantian Joe blitt filmskaper i Norge mot alle odds. Han tror dramaserien han lager om livet til papirløse flyktninger i Oslo, kan redde liv.

Fotballtopp utestengt av Fifa

Fifa-visepresident Ahmad Ahmad utestenges fra Det internasjonale fotballforbundet i fem år for blant annet korrupsjon og misbruk av sin posisjon. Fifas etiske komité kommer med sin kunngjøring midt i 60 år gamle Ahmads kampanje for å bli gjenvalgt som president i Det afrikanske fotballforbundet (CAF). Komiteen er kommet fram til at «Ahmad har brutt sin lojalitetsplikt, tilbudt gaver og andre fordeler, forvaltet penger og misbrukt sin posisjon som CAF-president». (NTB).

FN-sjefen hyller fredsinitiativ i Etiopia

FNs generalsekretær António Guterres stiller seg bak Den afrikanske unionens initiativ til å finne en fredelig løsning på borgerkrigen i Etiopia.
Les mer om:

Coronapandemien brer om seg i Afrika

Det afrikanske kontinentet har registrert over 2 millioner coronatilfeller, og helsetopper advarer om at en annen bølge er på vei også der.
Les mer om:

Inger Karen (49): – Veldig skummelt for en heimføding som meg, men jeg er så glad jeg tok turen

Inger Karen Grøtting (49) i Åfjord besøkte for tre år siden områdene i afrikanske Malawi, hvor Grønn-Hagen Bjørke Malawi Foundation gjør en utrettelig innsats for å sikre befolkningen blant annet rent vann.

FN vil avslutte den fredsbevarende operasjonen i Darfur

FN og den afrikanske unionen (AU) konkluderer i en ny rapport med at den fredsbevarende operasjonen Unamid snart kan rundes av.
Les mer om:

Over 50 jihadister drept i fransk luftangrep i Mali

Franske myndigheter bekrefter at mer enn 50 jihadister tilknyttet al-Qaida i Mali, er drept i et luftangrep sentralt i det afrikanske landet.
Les mer om:

Minst 21 drept i uro etter valget i Guinea

Minst 21 personer er drept i uro i Guinea etter det omstridte presidentvalget forrige uke. FN og den afrikanske unionen forsøker å roe ned situasjonen i landet.
Les mer om:

Har funnet en sammenheng mellom de smittede rundt Mjøsa

Mange av de smittede i kommunene Innlandet er tilknyttet afrikanske miljøer i de ulike kommunene. De nyeste smittetilfellene på Gjøvik er blant disse og har vært i karantene den siste tiden.
Les mer om:

Coming 2 America slippes rett på streaming via Amazon Prime Video

Coming 2 America – oppfølgeren til Coming to America – er en av årets mest antesiperte komedier. Filmen skulle ha kinopremiere denne julen, men korona fortsetter å være katastrofalt for kinobransjen. I kveld ble det klart at Paramount selger komedien til Amazon Prime Video grunnet COVID-19. Ifølge Variety slipper streameren Coming 2 America 18.

Rotte dekorert med gullmedalje for heltemot og tapperhet

Den afrikanske hetterotta Magawa har ryddet mer enn 141 000 kvadratmeter land for miner. Nå har den fått en utmerkelse for det tapre arbeidet.
Les mer om:

Politisk krise i Etiopia

Etiopia, ett av det afrikanske kontinents viktigste og geopolitisk svært strategiske land, opplever å være ved et kritisk veikryss, en innenrikspolitisk krise som kan utvikle seg til borgerkrig.
Les mer om:

Nettet får ikke nok av Jaimaican Adele

Adele er ikke kjent for å fornærme folk. Men i dag er det flere som kritiserer et bilde London-stjernen har postet på Instagram i forbindelse med festivalen Notting Hill Carneval. Adele får også støtte, mens andre tyr til humor. Notting Hill Carneval har for første gang på over 50 år blitt kansellert på grunn av COVID-19.  Festivalen er en av verdens største feiringer av karibisk kultur, og alle er velkommen. Adele poster et bilde fra fjorårets feiring hvor hun både bærer «bantu knots» i håret og et jamaikansk flag på brystet i form av en bikinitopp. Begrepet Bantu knots, eller Bantu-knuter, s

Chadwick Boseman minnes av Black Panther-regissør Ryan Coogler

Chadwick Boseman var et unikt menneske. Dette kommer tydelig frem via Black Panther-regissør Ryan Coogler, som i kveld minnes sin venn via en hjerteskjærende vakker tekst. Ryan Coogler hadde lite eller ingen kjennskap til Chadwicks kreftdiagnose, som han fikk to år før innspillingen av den ikoniske superheltfilmen. Regissøren, som sammen med Chad hadde begynt å jobbe med Black Panther 2, skriver at skuespilleren ville skjerme andre mot sin lidelse. Ryan Coogler minnes Chadwick Boseman: Før jeg deler tankene mine om bortgangen til den store Chadwick Boseman, vil jeg si kondolerer til familien h

Her har Jan Tage (53) nettopp svømt 18,5 kilometer i Glomma: – Det var lengre enn jeg hadde forestilt meg

For å samle inn penger til afrikanske barn med brannskader skulle Jan Tage Baller (53) svømme fra Sarpsborg til Fredrikstad. Til slutt endte turen opp med å bli 4,5 kilometer lengre enn planlagt.