Nyheter om Afghanistan


Soldater og politi drept i Afghanistan

Minst 19 afghanske politimenn og soldater er drept i angrep fra opprørere det siste døgnet, opplyser sikkerhetskilder.
Les mer om:

Major Therese drar til corona-utsatte Kabul

GARDERMOEN (VG) Major Therese Killi Hansen (42) i Forsvaret berømmes for å lede en styrke på 26 norske sanitetssoldater. Mandag dro de til Kabul i Afghanistan. I Norges og NATOs tjeneste.

USA kutter støtte til Afghanistan etter mislykket møte

USA kutter støtten til Afghanistan med 1 milliard dollar etter et mislykket møte med president Ashraf Ghani og hans erkerival Abdullah Abdullah mandag.

Therese (42) skal lede feltsykehuset i Kabul. Vet ikke når hun ser familien sin igjen

Therese Killi Hansen (42) er ny sjef for det militære feltsykehuset i Kabul. Mandag drar hun fra koronakarantene på Sessvollmoen til Afghanistan for å lede sykehuset. – Utfordringene er absolutt annerledes enn det vi var forberedt på.

Norske helsepersonell til Afghanistan: – De må stanses

Rundt 30 norske leger, sykepleiere, spesialsykepleiere og andre medisinske støttefunksjoner, er på vei til Afghanistan. – De må stanses, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
Les mer om:

– Han har mistet fremtidshåpet

LESVOS/HELLAS (TV 2): 10 år gamle Amir fra Afghanistan pleide å være en glad gutt. Men så ble han sittende fast i flyktningleiren Moria på Lesvos.
Les mer om:

Taliban har fått militær støtte fra USA

USA har til en viss grad støttet Taliban militært når islamist-bevegelsen har vært i kamp mot IS i Afghanistan. Det forteller en amerikansk toppgeneral.
Les mer om:

USA ber FN stemme over fredsavtale med Taliban

Amerikanske myndigheter vil ha støtte fra FNs sikkerhetsråd til fredsavtalen som er forhandlet fram med Taliban i Afghanistan.
Les mer om:

USA: Har begynt tilbaketrekkingen fra Afghanistan

Den amerikanske tilbaketrekkingen fra Afghanistan er i gang, ifølge en talsmann for USAs styrker i landet.
Les mer om:

33 drept i angrepet mot minneseremoni i Kabul

Dødstallet har steget til 33 drepte etter at en minneseremoni i Kabul i Afghanistan ble utsatt for et angrep fredag.
Les mer om:

ICC skal etterforske krigsforbrytelser i Afghanistan

Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) skal etterforske om det er begått krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Afghanistan.

Anmeldelse: Alle utlendinger har lukka gardiner er en viktig film!

Du har kanskje lest boka med samme navn? I 2015 debuterte Maria Navarro Skaranger med Alle utlendinger har lukka gardiner. Romanen fikk strålende kritikker og vant Debutantprisen 2015. På fredag har filmen premiere under samme navn, regissert av Ingvild Søderlind. Alle utlendinger har lukka gardiner handler om ungdomsskoleeleven Mariana som er i ferd med å bli voksen.

ICC åpner etterforskning av mulige krigsforbrytelser i Afghanistan

Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) har gitt ordre om en etterforskning av hvorvidt det er begått krigsforbrytelser i Afghanistan.
Les mer om:

Nato ber Taliban overholde fredsavtalen med USA

Nato kommer ikke til å trekke seg ut fra Afghanistan hvis Taliban bryter avtalen med USA, advarer Nato-sjef Jens Stoltenberg.

USA angrep Taliban i Afghanistan

USA har gjennomført et luftangrep mot Taliban i Helmand-provinsen i Afghanistan etter en rekke Taliban-angrep mot afghanske sikkerhetsstyrker de siste dagene.
Les mer om:

Brudd på fredsavtalen i Afghanistan

Fire dager etter at USA og Taliban skrev under på en fredsavtale er det igjen kamphandlinger i Afghanistan. Minst 20 soldater og politifolk er drept i ulike angrep.
Les mer om:

Tre drept av bombe på fotballkamp øst i Afghanistan

En bombe gikk av under en fotballkamp i Khost-provinsen i Afghanistan, samme dag som Taliban sa at kampen mot regimet vil fortsette. Tre mennesker mistet livet.
Les mer om:

Norge kan havne i afghansk minefelt

Donald Trump undertegnet avtalen med Taliban for å få trukket amerikanske soldater ut av Afghanistan før USA-valgene i november. Men det er høyst usikkert om han lykkes og enda mer tvilsomt om fredsforhandlingene fører til fred.

Blir det fred nå?

Donald Trump har inngått en fredsavtale med en islamistisk terrororganisasjon i Afghanistan. Hva er det som egentlig foregår? Hvilke konsekvenser kan det få?

Afghanistans president vil ikke love å frigi Taliban-fanger

President Ashraf Ghani i Afghanistan sier han ikke har forpliktet seg til å løslate flere tusen Taliban-fanger – noe som inngår i avtalen mellom Taliban og USA.

Trump med «umiddelbar» retrett

Etter signeringen av fredsavtalen med Taliban sier president Donald Trump sier han vil trekke amerikanske styrker ut av Afghanistan umiddelbart.

Trump vil trekke amerikanske styrker ut av Afghanistan «umiddelbart»

Etter signeringen av fredsavtalen med Taliban sier president Donald Trump sier han vil trekke amerikanske styrker ut av Afghanistan umiddelbart.

Trump vil trekke amerikanske styrker ut av Afghanistan «umiddelbart»

Etter signeringen av fredsavtalen med Taliban sier president Donald Trump sier han vil trekke amerikanske styrker ut av Afghanistan umiddelbart.

USA varsler full tilbaketrekking fra Afghanistan innen 14 måneder

Regjeringen i USA planlegger å trekke ut alle amerikanske styrker i Afghanistan i løpet av 14 måneder. Det går fram av en felles uttalelse fra USA og Taliban.

Norske styrker forblir i Afghanistan inntil videre

Det er for tidlig å si hvordan fredsavtalen mellom USA og den islamistiske Taliban-bevegelsen vil påvirke Norges militære bidrag, ifølge forsvarsministeren.
Les mer om: