Utenriks - NRK


Streikelederen

STOCKHOLM (NRK): Greta Thunberg startet sin klimakamp alene med en hjemmelaget plakat og en sterk vilje. Nå har hun hundretusener av barn og unge i ryggen.
Les mer om:

New Zealand samlet for ofrene i Christchurch

New Zealand sto samlet i sorgen fredag da den muslimske fredagsbønnen og to minutters stillhet for ofrene som ble drept i moskéangrepene, ble kringkastet.
Les mer om:

EU gir britene kort brexit-utsettelse, men på tøffe vilkår

EU gir britene to nye brexit-datoer. Dermed unngår Storbritannia å bli kastet ut av EU neste fredag, men utsettelsen løser ikke britenes problemer.
Les mer om:

Bør vi være redde for britene?

Det vil være bra for Norge om Storbritannia blir med i EØS. Det er det mange som ikke har forstått.
Les mer om:

Kapret og satte fyr på buss full av skolebarn

En italiensk bussjåfør tente på en buss med 51 skolebarn utenfor Milano onsdag for å protestere mot behandlingen av migranter. Nå vurderer politiet å sikte ham for terror.
Les mer om:

Tre sentrale Brexit-spørsmål som kan avgjøre toppmøtet

EU må si ja eller nei til å utsette Brexit. Beskjeden er klar: EU kan ikke redde Storbritannia fra et kaos de selv er skyld i.
Les mer om:

New Zealand hasteforbyr angrepsvåpen

New Zealands statsminister Jacinda Ardern innfører umiddelbart forbud mot alle våpentyper brukt under moskémassakren.

Har funnet to hangarskip på over 4000 meters dyp

Undersjøiske bilder viser tilnærmet uskadde fly, kanoner og traktorer om bord på hangarskipene som har ligget på havets bunn siden andre verdenskrig.
Les mer om:

Den amerikanske økonomien har slått på bremsene

Den amerikanske sentralbanken kommer med tall som kan bli dårlige nyheter både for det amerikanske folk og president Donald Trump. Veksten i økonomien har bremset opp.

Haikende pilot hindret Boeing-styrt dagen før flykatastrofe

Én feil er trolig årsaken til to ulike flystyrter. Dagen før den første klarte en pilot tilfeldigvis å hindre en liknende ulykke.

Israels justisminister spøker med fascist-parfyme

I en video reklamerer Ayelet Shaked for en parfyme som kalles «Fascisme». Hun sier det er humor som skal erte venstresiden.
Les mer om:

May ber om at brexit blir utsatt

LONDON/BRUSSEL/OSLO (NRK): EU krever at det britiske Underhuset godtar skilsmisseavtalen før de innvilger en utsettelse av brexit.
Les mer om:

Far og sønn rømte fra Syria, drept i New Zealand-terroren

En syrisk far og hans sønn ble begravet onsdag formiddag, som de første av 50 dødsofre etter angrepene under fredagsbønnen i to moskeer på New Zealand.
Les mer om:

For første gang har en kvinne fått Abel-prisen

Karen Keskulla Uhlenbeck er tildelt det som kalles matematikkens nobelpris, Abelprisen, for 2019. Hun er den første kvinnelige vinner siden Det Norske Videnskaps-Akademi opprettet prisen.

Ekstremt kraftig eksplosjon i atmosfæren – ti ganger sterkere enn Hiroshima-bomben

Eksplosjonen skjedde over et øde sted og mens det var kraftig overskyet. Ingen så den, men det amerikanske forsvaret fanget den opp og holdt det hemmelig. Det som eksploderte var en asteroide.

Derfor vil Brasils leder ha USA som sin beste venn

RIO DE JANEIRO (NRK): For Brasils president Jair Bolsonaro var dagens møte med Donald Trump et av hans stolteste øyeblikk. Men hva har 210 millioner brasilianere å tjene på det nye partnerskapet?

Byen har forsøkt å tilpasse seg klimaendringar - no er den nesten utradert

Beira er på storleik med Oslo. I fleire år har byen førebudd seg på at klimaendringar vil ramme dei hardt. Havet kryp stadig lengre opp på land, og i helga vart byen nesten utradert.
Les mer om:

Engelske aviser angriper ordstyrer som brukte 400 år gammel lov for å stoppe Mays brexit-plan

«Order, Order! The ayes have it!» Ordstyreren i det britiske parlamentet har blitt verdenskjent i løpet av vinterens brexit-debatt.
Les mer om:

Tyrkias Erdogan fortsetter å vise video fra terrorangrep

OSLO/ISTANBUL (NRK): Til tross for skarp kritikk, fortsetter Tyrkias president å vise drapsvideoen fra New Zealand valgkampmøtene. Opposisjonen reagerer, og mener han misbruker terrorangrepet for å skaffe seg flere velgere.
Les mer om:

Ofre for lydterror i Kina står fram på TV – angrepet av mystiske lydbølger

To ansatte på det amerikanske konsulatet i Guangzhou sør i Kina skal ha blitt syke av lydbølgeangrep. Nå står de fram på «60 Minutes».
Les mer om:

Vil aldri si terroristens navn

– Han er en terrorist. En kriminell. En ekstremist. Men han kommer – når jeg snakker om ham – til å være navnløs, sier statsminister Jacinda Ardern om mannen bak moskéangrepene i Christchurch, og går hardt ut mot Facebook.

Rettsmedisinere hevder «Jack the Ripper» er identifisert

Gjennom DNA-tester skal rettsmedisinere endelig ha løst et av de største kriminalmysteriene i historien, men flere sår tvil om funnet.

Canada gransker godkjenning av Boeing 737 MAX-tillatelse

Canada vil ta en grundig gjennomgang av myndighetenes godkjenning av flytillatelsen amerikanske luftfartsmyndigheter ga Boeings 737 MAX-fly. Funn fra svarte bokser bekrefter at ulykker ligner.
Les mer om:

Enorme ødeleggelser etter syklon: – Frykter 1000 døde

Hjelpen kommer ikke fram til mange tusen som er rammet av den ekstremt kraftige syklonen Idai. Myndighetene har ikke oversikt, og frykter at antall døde vil stige kraftig.

Sa at «islamofobi aldri har drepe nokon» – no beklagar eks-statsminister

I Australia går debatten for fullt etter fredagens terrorangrep. Statsministeren og hans forgjengar blir begge konfrontert med tidlegare utsegner.
Les mer om: