Utenriks - NRK


Under lupen i varslersak: Hevder Trump ga «løfte» til utenlandsk statsleder

En etterretningsoffiser skal ha varslet at Donald Trump begikk et overtramp da han snakket med en utenlandsk leder, ifølge amerikanske medier.
Les mer om:

Verdensomspennende klimastreik i gang

– Dere forventer at vi skal være på skolen og gjøre skolearbeid. Vi forventer at dere skal være i nasjonalforsamlingene og gjøre det dere er satt til.

Ny rapport avdekker omfattende fugledød

Antall fugler i USA og Canada har sunket med nær 3 milliarder siden 1970, har forskere funnet ut. – Dette viser at det haster med tiltak for å sikre planetens dyr og mennesker, mener en av forfatterne av studien.
Les mer om:

Russisk sjaman skulle til Moskva for å «drive ut» Putin

Russisk politi sier de torsdag pågrep en sjaman som var på pilegrimsreise til Moskva for å «drive ut» president Vladimir Putin av Kreml.
Les mer om:

Norsk selskap kan bli rammet av USAs gasstrussel

KINGISEPP (NRK): Donald Trump vil innføre straffetiltak mot den russiske gassrørledningen Nord Stream 2. Det norske selskapet Kværner kan også bli rammet.

Abbas varsler valg i de palestinske områdene

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas sier til NRK at han håper å utlyse valg om kort tid.
Les mer om:

Røde Kors: 50 millioner flere ofre for klimarelaterte katastrofer innen 2030

108 millioner mennesker trenger hvert år nødhjelp etter å ha blitt rammet av klimarelaterte katastrofer. Røde Kors advarer om at tallet vil øke kraftig de neste årene om det ikke settes inn tiltak.
Les mer om:

– Drømmen om en palestinsk stat er død

Den palestinske delegasjonen som besøker Oslo sier de fortsatt vil arbeide for en egen stat med Norges hjelp. Midtøsten-eksperter mener drømmen er helt urealistisk.
Les mer om:

Irans utenriksminister advarer mot full krig

Dersom Iran blir angrepet som følge av droneangrepet mot oljeanlegget i Saudi-Arabia, vil det føre til full krig, ifølge utenriksministeren. USA sier de ønsker en fredelig løsning.
Les mer om:

En test på om Huawei overlever Trumps handelskrig

Huawei er hardere presset enn noensinne. Supertelefonen Mate 30 har ett minus. Den mangler appene folk vil ha.
Les mer om:

Belgisk jagerfly styrtet – flyger hang fast i høyspentledning

En flyger ble hengende fast i en høyspentledning i to timer etter å ha skutt seg ut av et belgisk F 16-fly som styrtet vest i Frankrike i ettermiddag.
Les mer om:

Franske forskere avviser at verdens eldste menneske var svindel

Hun fortalte at hun hadde kjent van Gogh som ung jente, og ble 122 år. Nå avviser franske forskere russiske beskyldninger om at Jeanne Calments identitet var tatt over av hennes datter.

Canadas statsminister sier unnskyld for brunmalt ansikt: – Dette er noe jeg angrer inderlig på

Canadas statsminister Justin Trudeau er i hardt vær etter at han kledde seg ut som eventyrfiguren Aladdin med brunmalt ansikt til en fest i 2001.
Les mer om:

Kaller demonstranter terrorister, hyller politiet

Økt terrorisme fra demonstrantene vil føre til at folk i Hongkong forlanger at politiet bruker mer makt, mener leder for tenketank som i mange år har sittet tett på makten i Beijing.
Les mer om:

Israel-valget: Lieberman kan bli joker i nasjonal samlingsregjering

Mye tyder på dødt løp mellom de to store partiene i valget i Israel, noe som vil gjøre det vanskelig å danne regjering.
Les mer om:

Saudi-Arabia meiner dei har bevis for at Iran stod bak angrep

Det saudiske forsvaret presenterte onsdag det dei meiner er bevis for at Iran er ansvarleg for angrepet på oljeanlegg i Saudi-Arabia i helga. USA kallar angrepet ei krigshandling.
Les mer om:

Et nederlag for «Kong Bibi»

Det var en slukøret forsamling på Likuds valgvake. For resultatet tyder på et nederlag for Netanyahu. Hans tid som statsminister kan være over.
Les mer om:

Rapport: Kriminelle nettverk truer Amazonas

Avskogingen i Amazonas drives i stor grad av kriminelle nettverk som truer og angriper urbefolkningen, miljøvernere og statsansatte, skriver Human Rights Watch i en ny rapport.

Valdagsmålingar i Israel: Verken Netanyahu eller Gantz får fleirtal

Verken Benjamin Netanyahu frå Likud eller Benny Gantz frå felleslista Blått og kvitt får fleirtal i Knesset, ifølgje valdagsmålingane i samband med det israelske valet. Oppslutninga om dei to partia er nesten like stor.

Norske myndigheter er bekymret etter droneangrepene

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide mener en opptrapping i regionen vil forverre en allerede spent situasjon.
Les mer om:

Dømt for vold mot russisk politi – retten ville ikke se videobevis

MOSKVA (NRK): Den unge skuespilleren Pavel Ustinov er dømt til fengselsstraff for vold mot politiet i Moskva. Retten ønsket ikke å se på videoen av arrestasjonen før dommen falt.
Les mer om:

Trump mener høyesterettsdommer blir trakassert

USAs president Donald Trump raser mot The New York Times. Det skjer etter at avisen publiserte nye overgrepsanklager mot høyesterettsdommer Brett Kavanaugh.

Selvmordsangrep mot presidentens valgkampmøte i Afghanistan

33 mennesker skal være drept i et selvmordsangrep mot et valgkampmøte med president Ashraf Ghani i Afghanistan. Det meldes også om eksplosjoner i Kabul.

Oljeprisen opp nesten 15 prosent etter droneangrepet

Oljeprisen har steget over 14 prosent siden fredag som en reaksjon på droneangrepet mot saudiarabiske oljeinstallasjoner.

Mener iranske våpen ble brukt i angrepet

Både i USA og Saudi-Arabia er de sikre på at det ble benyttet iranske våpen i helgens droneangrep. Nå forberedes «nødvendige tiltak.»
Les mer om: