Utenriks - Klassekampen


Lukter ny triumf

MAKT: Venstre­sidas Evo Morales har overlevd høyrebølgen i Latin-Amerika. Nå ligger han an til å vinne sin fjerde periode.

Stemmene Boris må ha

LIGGER BAK: Selv med en EU-avtale i boks, har Boris Johnson en lang vei å gå – 34 stemmer – til brexit. Han vil trolig sette hardt mot hardt, spår ekspert.
Les mer om:

Tyrkias hær av ekstremister

ISLAMISTER: Tyrkia setter inn beryktede islamistgrupper fra Syria i krigen mot kurderne. Noen av gruppene har hatt bånd til al-Qa’ida.
Les mer om:

Krig, frykt og militært kaos

KRISE: Tyrkias offensiv i Nord-Syria har gjort det vanskeligere for USA å trekke ut soldatene sine. Samtidig rykker den syriske regjeringshæren inn i nye byer.
Les mer om:

Bøyer ikke av for press

RESOLUTT: Tyrkia vil bekjempe YPG-militsen i Syria, selv om hele verden vender seg mot dem. Det sier Tyrkias ambassadør til Norge, Fazli Çorman.
Les mer om:

Demonstranter i dialog

SAMTALER: Etter nesten to uker med protester gikk urfolksbevegelsen Conaie lørdag med på å møte president Moreno. Like etter ble det innført portforbud i hovedstaden Quito.
Les mer om:

Forventer Natos støtte

SOLIDARITET: Tyrkiske styrker rykker lenger inn i Syria. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han forventer at medlemslandene i alliansen fortsetter å støtte Tyrkia militært.

– Alle har forrådt oss

FLYKTER: Tobarnsmora Haifa Mohamed (34) er på flukt fra bombene. Hun er livredd for ungene sine, men sverger på at Tyrkia ikke skal ta fra henne hjem­landet.
Les mer om:

Mobiliserer til grensa

I GANG: I går varslet Tyrkia at invasjonen av Nord-Syria er iverksatt. Kurderne ba sivile komme til grensa for å forsvare området. – Norge må bruke maksimalt press mot Tyrkia, sier SVs Audun Lysbakken.

Frykter etnisk rensing

ANSPENT: Donald Trump får motstand fra Pentagon etter å ha gitt grønt lys for en tyrkisk offensiv mot kurderne. – Vi forbereder oss på krig. Folk her frykter for sine liv, sier talsperson for kurderstyrker i Syria.

Trump gir Erdogan grønt lys

FRITT FRAM: Tyrkia får fritt leide av USA til å invadere Nord-Syria. – Vi sviktes igjen, sier utenrikspolitisk talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene.
Les mer om:

Sier nei til et delt Irak

NOK: I går demonstrerte irakere for sjette dagen på rad. De krever slutt på den sekteriske maktfordelingen som fulgte den amerikanske invasjonen i 2003, sier irakisk forsker.
Les mer om:

Framskynder valg

VALG: Avtalen om valg i Øst-Ukraina kan gi god tur til Paris i oktober.
Les mer om:

Vil legge ballen hos EU

GAMBLER: Kan Boris Johnson klare det umulige – å få ja til en brexitplan fra både EU og det britiske parlamentet? Flere mener det ikke er det han prøver på.
Les mer om:

Står hardt på brexit-løfte

PLAN: Boris Johnsons har lagt fram et forslag til brexit-plan. Hoved­problemet ligger i Nord-Irland, der Johnson nå aksepterer en åpen grense til EU. Alternativet er «no deal», sier han.
Les mer om:

Flere støtter Trump-jakta

MULIG SKIFTE: Støtta til riksrett mot Donald Trump øker etter Ukraina-skandalen. Den er enklere å forstå enn tidligere anklager mot Trump, mener eksperter.
Les mer om:

– Helt ukjent for oss

AVKREFTER: Meldingen om russiske spesialsoldater på Svalbard og på fastlandet i Norge stemmer ikke. Det sier både Forsvaret, departementet og PST.
Les mer om:

Ulven under tundraen

ALARMIST: Den russiske forskeren Sergej Zimov har studert den frosne jorda i Sibir i en mannsalder. Nå tiner den opp, sier han, og mener det har store klima­konsekvenser for resten av verden.
Les mer om:

Klar for Trump-hardkjør

KOMPLISERT: Mye skal avklares før president Donald Trump eventuelt stilles for riksrett. Men vedtaket om å granske ham åpner for en brei etterforskning.

Slik ville han ta Biden

RIKSRETT-SAKEN: President Donald Trump ba Ukrainas president om å granske konspirasjonsteorier han håper skal øke egne vinnersjanser i 2020.

I strupen på statsministeren

GAVEPAKKE: For Jeremy Corbyn kom høyesteretts ydmykelse av Boris Johnson som bestilt. – Han er uskikket til å være statsminister, sier Labour-lederen, som likevel venter med mistillits­forslag og nyvalg.
Les mer om:

Boris brøt grunnloven

SMELL: Ulovlig, ekstrem og et brudd med den britiske grunnloven. Boris Johnsons suspensjon av parlamentet ble blankt avvist av høyesterett i går.
Les mer om:

Stanser ikke klimakrisa

KLIMAPOLITIKK: Fornybar energi vokser ekstremt raskt, men stanser ikke økte klima­gassutslipp, viser en ny forskningsrapport.
Les mer om:

Vil kaste Egypts president

MISNØYE: Professor Bjørn Olav Utvik ser protestene i Egypt som uttrykk for en dyp folkelig misnøye som er blitt holdt nede ved beinhard undertrykking.

Klar for palestinsk valg

VALG: PLO-leder Saeb Erekat mener at et palestinsk valg vil åpne nye dører.