Utenriks - Klassekampen


Brexit-race mot klokka

SAKTE BILKRASJ: Storbritannia og EU går inn i kommende handelssamtaler med totalt ulike forventninger. Konsulent Anna Jerzewska tror ikke partene enes innen fristen.
Les mer om:

Museskritt mot fred i Libya

HASTER: Statsledere fra elleve land ble i Berlin søndag enige om å respektere våpenembargoen og jobbe for en politisk løsning. – Konferansen bringer ingenting nytt, sier libysk politiker.
Les mer om:

Starmer stormer fram

LEDER: Keir Starmer, som ivret for at Labour skulle love ny folkeavstemning om brexit, befester sitt forsprang i kampen om å bli ny leder for partiet.

Slik blir Biden best

TIL TOPPS? Interne feider, milliardærer og riksretts­saken mot Donald Trump kan styrke elitefavoritt Joe Bidens vinner­sjanser.
Les mer om:

Nekter å refse Trump

INGEN HAST: Norge har ennå ikke fått nok informasjon fra USA til å ta stilling til likvideringen av Irans toppgeneral, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Hun vil ikke sette noen tidsfrist.

Får refs for Iran-kjør

DÉJÀ VU: Iran er ikke i ferd med å utvikle atomvåpen, slik flere vestlige ledere igjen påstår. Det fastslår Robert Kelley, som ledet FN-byrået IAEAs våpeninspeksjoner i Irak.
Les mer om:

Tror på russisk press

SA NEI: Moskva vil overtale opprørsgeneral Khalifa Haftar til å godta våpenhvile, mener Motasem Khalil, pressekontakt for Libyas regjering.
Les mer om:

Frontene skjerpes i Iran

UROLIG: I helga protesterte iranere mot landets ledere. Mange har mistet troa på president Hassan Rouhanis politiske prosjekt, mener forsker.
Les mer om:

Sorg og sinne i Teheran

IKKE ENTEN ELLER: I Iran fordømmer demonstranter både USAs imperialisme og egne myndigheters løgner.
Les mer om:

Betent oppgjør i vente

TRAGEDIE: Vestlige land og Iran er uenige om årsaken bak flystyrten i Teheran. Etterspillet kan styrke USA i striden med Iran.
Les mer om:

Nå skal Trump ta Sanders

SKYTS: Donald Trump bruker Iran-konflikten til å sverte det han ser som en hovedutfordrer i årets valg: Venstresenator Bernie Sanders.

– Nå frykter vi en ny krig

I SKUDDLINJA: Iran skryter av angrep på USA-basen i Irak. Nå holder folk i området pusten. – Vi orker ikke en ny krig, sier en klans­talsmann til Klassekampen.
Les mer om:

Ser land og dyr brenne opp

REDDE: Australia står i flammer, og folk fortviler. – Er vi redde? Ja, vi er veldig redde, sier Karen Hughes, med utsikt til flammehavet i brannherjede New South Wales.
Les mer om:

Slik kan Nato tvinges ut

I MÅL: I døden kan Qasem Soleimani lykkes med det han ikke fikk til i livet: Å presse USA ut av nabolandet Irak.
Les mer om:

Kan ha styrket Iran

SPENT: I det siste har Irans stilling i Irak vært på et lavmål. Med fredagens angrep risikerer USAs styrker å bli kastet ut fra Irak.
Les mer om:

– Et angrep på oss alle

SINNE: Angrepet vil føre til en opptrapping av krigen mellom Irans støttespillere og USA, sier frontfigur i Houthi-militsen, Irans allierte i Jemen.
Les mer om:

Duket for opptrapping

REAGERER: Den arabiske liga advarer Tyrkia mot å sende bakkestyrker til Libya. De frykter det kan åpne landet for islamistiske ekstremister.
Les mer om:

Tror Trump vil unngå krig

ESKALERER: Konflikten mellom USA og Iran eskalerer etter ambassadeangrepet i Irak. Men Donald Trump fastholder at han ikke vil ha krig. – Det tror jeg han faktisk på, sier Midtøsten-forsker.

Angrep setter Irak i skvis

STRID: USA mener Iran har fått altfor stor innflytelse i Irak. De utelukker ikke flere angrep etter søndagens bomberegn.
Les mer om:

Nå kan han slå til igjen

SKITTENT SIRKUS: Stadig flere innser at Bernie Sanders kan bli Demokratenes Trump-utfordrer. Nå er et «absurd» forsøk på å sverte den jødiske sosialisten som antisemitt, i gang.
Les mer om:

Klar for ny runde

VANT: Benjamin Netanyahu er Israels første sittende statsminister som er siktet for korrupsjon. Torsdag vant han likevel ledervalget i Likud-partiet.

Kan slå sprekker

ADVARER: Republikanernes leder i ­Senatet krever «full koordinering» med Det hvite hus under riksretten mot president Donald Trump. Nå møter han motstand i egne rekker.

Jula brenner ned

UENDRET: Til tross for massive branner vil ikke Australias stats­minister styrke klima­politikken. Nå ber australiere ham om å redde landets framtid.

Samles mot Modi

FELLES FIENDE: Religiøse minoriteter og sekulære aktivister i India forener krefter i kampen mot en ny lov som diskriminerer muslimer.
Les mer om:

Tøff jobb i vente

USIKKERT: Libanons nye statsminister Hassan Diab starter arbeidet med å danne regjering. Libaneserne er uenige om Diab er løsningen.