Utenriks - Klassekampen


Derfor brenner regnskogen

POLITISK: Amazonas-branner er ikke en naturkatastrofe. Krisa drives av storkapitalens pengejakt og Jair Bolsonaros høyreradikale prosjekt.

– Vi kan stanse angrepene

STEILE: Iran står ikke bak angrepene på tankskip i Persiabukta, men kan likevel stanse dem. Det sier Irans utenriksminister Javas Zarif.
Les mer om:

Bruker ikke avtale til straff

KLIMAKAMP: Norge vil ikke bruke frihandelsforhandlinger til å stagge president Jair Bolsonaros angrep på Amazonas.
Les mer om:

Dette må de snakke om

PROBLEMER: Militæroperasjonen i Persiabukta, sabotasjeaksjoner og USAs sanksjoner. Dette er temaene som Erna Solberg trolig vil snakke med Iran om.
Les mer om:

Mønstrer til mer uro

PROTESTER: Frykten for Hongkongs politiske framtid har ikke sluppet taket.

Svekker håpet om fred

ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.
Les mer om:

Ny krise i emning

TRØBBEL: Varslene om en ny global økonomisk nedgangstid vokser i styrke. Hvem kan sko seg på en ny krise?
Les mer om:

Zoomer inn på ny valuta

STOR DRØM: Økonomer i Matteo Salvinis fremadstormende Lega-parti vil føre Italia ut av euroen.
Les mer om:

Styrkeoppvisning i nord

SVARER: Kilder i Forsvaret mener Russland tidligere har svart på amerikanske øvelser i nord, men finner ingen enkel forklaring på den russiske militærøvelsen som pågår nå.
Les mer om:

Tar med seg svar i graven

PERVERST: Mindreårige jenter og maktmenn på privatjeten «The Lolita Express». Historien om Jeffrey Epstein er historien om de rike og mektiges grenseløse verden.

Menn som hater kvinner

MISOGYNI: Kvinnehat er en sentral ingrediens i høyreekstremisters aktivitet både på nett og i det virkelige liv, bekrefter eksperter.
Les mer om:

– Et globalt idéfellesskap

HAT: Høyreekstreme terrorangrep sprer seg, støttet av en hatsk internettkultur. Ekstremismeforskere tror sensur kan dempe trenden, i alle fall på kort sikt.
Les mer om:

Strammar grepet før val

MOTSTAND: Fleire tusen demonstrantar er arresterte før det kommande lokalvalet i Moskva. Det er varsla nye demonstrasjonar i dag.
Les mer om:

Verden blir mer sårbar

FRAMTID: Dersom ikke ulikhetene og konfliktnivået i verden går ned, vil klimaendringene bli mye verre å leve med. Det melder FNs klimapanel i sin siste rapport.

Tvangsintegrerer Kashmir

ESKALERer: Pakistan protesterer mot Indias inngrep i Kashmir. Det kan føre til en oppblussing av konflikten i området, sier forsker.
Les mer om:

Avslører mer av planen

FØLGER TRUMP: Det er nå offisielt at Boris Johnson støtter Donald Trumps operasjon i Persiabukta og sender krigsskip til USAs koalisjon.
Les mer om:

Nører opp om hatet

FØLGER: Flere studier viser en klar sammenheng mellom oppslutning om president Donald Trump og økning i hatkriminalitet i USA.

Hatet bak drapene

RADIKALISERT: 29 ble drept i skyte­episoder i Dayton i Ohio og El Paso i Texas. Et høyreekstremt hatmanifest ble publisert kort tid før drapene i El Paso.
Les mer om:

Lytter ikke til advarsler

TAP: Nye handelsbarrierer på varer fra Kina rammer USA hardere enn motparten i øst. Men den største taperen er den regelstyrte verdenshandelen, mener ekspert.
Les mer om:

Seilte i USAs felle

BAK KRISA: USA har i det stille krevd lydighet fra verdens maritime flaggstater for å isolere Iran.
Les mer om:

Krever FN-gransking

OFFENSIV: FN-topp refser Sikkerhetsrådet for manglende handling etter drapene på hundrevis av sivile i Idlib i Syria.
Les mer om:

Gjør seg klar for nyvalg

KAMPANJE: Etter å ha fjernet alle EU-tilhengere fra sentrale poster i den britiske regjeringen, gjør Boris Johnson seg klar for å slå Labour i et valg denne høsten.
Les mer om:

Kan svekke beredskapen

DILEMMA: Et substansielt norsk marine­bidrag til Persiabukta vil føre til lavere beredskap i norske nærområder. Det sier forsvarsforsker Ståle Ulriksen.
Les mer om:

Tar over byen bit for bit

PRESSES UT: Nedrivingen av hus i ­Øst-Jerusalem har som mål å sikre ­israelsk majoritet i hele Jerusalem, ­mener kritikere.
Les mer om:

Trua gjev kampstyrke

STABILITET: Få offentlege stønadar for flyktningar frå krigen i Aust-Ukraina gjer at mange snur seg til religion og trussamfunn for å få endane til å møtast.
Les mer om: