Utenriks - Klassekampen


Tviholder på våpnene

ØST OG VEST: Ledere fra ulike deler av Libya møttes i Italia, men strides ennå om hvem som skal ha ansvar for landets væpnede styrker.
Les mer om:

En varslet katastrofe

ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.

Karavanen rusler videre

PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Les mer om:

Trusler henger over Italia

SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.

Lover kamp for Mueller

I KLINSJ: Jeff Sessions føyer seg til den lange lista av politikere Donald Trump har avsatt. Men presidenten kan ha skapt en større en brann enn den han ønsket å slukke.

Beholdt halve kongeriket

DELSEIER: På tross av at Donald Trump er mislikt av et flertall i USA, klarte presidenten å sikre en delseier i mellomvalget. Nå venter Russland-etterforskningen.
Les mer om:

Her er Natos mulige brudd

PÅSKUDD: USA og Russland anklager hverandre for å bryte INF-avtalen, men er egentlig ikke interesserte i å beholde den. Det sier Nupi-forsker Sverre Lodgaard.
Les mer om:

D-dag for Demokratene

VALG: Over hele USA har Demokrat-kandidater kjempet for å ikke la mellomvalget bare handle om Donald Trump. Kan det gi dem mulighet til løsne presidentens maktgrep i Washington, D.C.?

Setter sin lit til Putin

STOPP: Vladimir Putin er rasjonell, kan mer om atomvåpen og har langt mer erfaring enn Donald Trump. Det kan redde INF-avtalen, sier den amerikanske sikkerhetstoppen Andrew Weber.
Les mer om:

Dobler i Saudi-Arabia

PRESS: Menge vil at Norge skal trekke ut sine investeringer og stanse salg av militært utstyr til Saudi-Arabia. Men Oljefondet planlegger å doble investeringene i landet.
Les mer om:

Angrep åpner vei for IS

ANGREP: De kurdiskledete SDF-styrkene må nå avbryte sin offensiv mot Den islamske staten (IS) for å stagge Tyrkias angrep ved Kobane.

USA trekker krigsstøtte

SNUR: Etter drapet på Jamal Khashoggi har Saudi-kronprins Mohammed Bin Salman blitt en belastning for USA. Våpenhvile vil være første skritt mot maktskifte i Riyad, sier egyptisk professor.
Les mer om:

Brexit-May bremser ikke

BESTEMT: En diplomatisk, men offensiv Theresa May forsvarte i går britenes beslutning om å gå ut av EU da hun besøkte Stortinget.
Les mer om:

Klar for klappjakt

FRITT VILT: Forfølgelsen av venstresida og minoriteter i Brasil vil skjerpes med Jair Bolsonaro ved makten, frykter aktivisten Pablo Neri.
Les mer om:

Hatet syder i Trumps tid

UTSATT: I etterkant av synagogeterroren i Pittsburgh anklages etablerte politikere i USA for å befeste antisemittiske konspirasjonsteorier.
Les mer om:

Sitter ikke lenger alene

SIKKERHET: Både Finland og Sverige knytter seg tettere til Nato på tross av at ingen av landene er med i alliansen. Det handler om Russland.

Fyrer opp fiendebilder

SLAGPLAN: Donald Trump oppfordret til «fred og harmoni» etter at bomber har blitt sendt til Demokrater og medier. Men det er fortsatt krigsrop som får fansen til å juble.
Les mer om:

Italia har kastet hansken

BUDSJETT: Italias regjering ble overkjørt av EU-kommisjonen på sitt forslag til statsbudsjett. – Dersom det blir krise, kan alt skje, sier den italienske forfatteren Thomas Fazi.
Les mer om:

Krever svar fra Riyadh

DRAP: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan unnlot å peke på kronprins Muhammad bin Salman i sin redegjørelse om Khashoggi-drapet.
Les mer om:

Toer prinsens hender

DEKKHISTORIE: Amerikanske politikere og EU tror ikke på Saudi-Arabias forklaring om drapet på journalisten Jamal Khashoggi.
Les mer om:

Skylder på Russland

BEKLAGER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) beklager at INF-avtalen ryker – og legger skylden på Russland.
Les mer om:

Nato kommer, Dovre faller

KRIGSSPILL: Den største Nato-øvelsen etter den kalde krigen begynner neste uke. 50.000 Nato-soldater skal øve på å komme Norge til unnsetning.
Les mer om:

Slik svindlet de borgerne

RAID: Styrtrike finansfolk har i årevis unndratt milliarder i utbytteskatt i over ti europeiske land. En avhopper kaller opplegget «djevel­maskinen».

Kan spolere Trumps plan

OLJE: Om to uker planlegger USA å stanse all olje­eksport fra Iran. Planen er avhengig av støtte fra Saudi-Arabia. Det kan nå bli vanskelig.
Les mer om:

Har ingen avtale i sikte

LÅST: Theresa May hevder å se «reell framgang», men trues med en avtaleløs brexit. Flere briter foretrekker imidlertid en «no deal»-løsning foran andre alternativer.