Utenriks - Klassekampen


Profitt-søksmål spøker

SEES I RETTEN: Advokatselskaper forbereder investorer verden over på å saksøke stater for profitt­forringende koronatiltak.

Surfer på ­pandemien

KANONFØDE: Koronapandemien er super business for Amazon-­general Jeff Bezos, men ansatte har blitt sjuke og dødd. Chris Smalls mistet ­jobben etter å ha protestert mot dårlig smittevern.

Hjem med knuste drømmer

KASTES UT: Tusenvis av ulovlige arbeidere i Kuwait er i interneringsleirer i påvente av deportasjon. Mange er blitt utsatt for menneskehandel og vil bare hjem.

Formuene eser ut i krisa

MONOPOL: Pandemien vil forsterke USAs enorme økonomiske ­forskjeller, tror ulikhets­forsker.

Viruset tærer på tilliten

PRESSET: Denne våren skulle bli en triumf for Vladimir Putin. Isteden må han hanskes med en korona­smittet statsminister og langvarig økonomisk krise.
Les mer om:

IS gjør comeback

OFFENSIV: Den islamske staten utnytter koronakrisa til utføre flere nye angrep, sier en høytstående irakisk general.

Kan få en ny krig i krigen

KUPP: Etter fem år med krig, er Jemen langt unna en løsning. Nå har separatister i sør erklært selvstyre. – Vi måtte handle, sier talsperson Nizar Haytham til Klassekampen.
Les mer om:

Tida kan renne ut

OPPRØRT: Den palestinske diplomaten Husam Zolot kaller varslet annektering «et slag i ansiktet på Norge».

Grønt lys til annektering

AKSEPT: Israels nye kriseregjering er enige om planer for å annektere Vestbredden. Nå har planene fått avgjørende godkjennelse av USA.
Les mer om:

– En ny­liberal ulykke

TOPPSTYRT: – Radikalismen har gått tapt, også blant de svarte, sier filosof Cornel West. Han ­mener det er ­derfor Bernie Sanders ikke fikk ­støtta han trengte fra ­afroamerikanske velgere.
Les mer om:

Tviholder på fastegleden

DYSTERT: – Vi går en trist ramadan i møte, med stengte moskeer, portforbud og liten omgang med slekt og venner, sier Om Omar.
Les mer om:

Slik kan hun styre unna ­ kollaps

RÅD: Philippe Legrain, tidligere råd­giver for EU-­presidenten, mener ­dagens ledelse må ta dristige grep for å avverge unionsoppbrudd.
Les mer om:

Nærmer seg bristepunktet

ULMER: En leir har allerede brent. ­Frykten for vold og opptøyer brer seg også i andre greske flyktningleirer, der situasjonen blir stadig mer desperat.
Les mer om:

Tente på leiri frustrasjon

RASENDE: En 47 år gammel kvinnes død har utløst flammende protester mot elendige forhold i gresk migrantleir.

Flys inn til usikre forhold

SÅRBART: Hvem sørger for sesong­arbeidernes rettigheter under pandemien? Fagforeningsgigant krever et oppgjør med EUs landbruks­politikk.

Frykter strengere lover

AKSJONERER: Kvinnebevegelsen tok i bruk kreative protestmetoder da underhuset i Polens nasjonalforsamling denne uka drøftet om de skulle gjøre lovlig abort umulig.

Ingen lovsang for Biden

HARDBALL: Det viktigste er å slå Donald Trump. Men venstresida må kreve innrømmelser fra Joe Biden for å støtte kandidaten, mener forfatter Branko Marcetic.

Trump tar olje­styring

ENIGHET: En ny avtale kan hindre ­kollaps i oljeprisen. Den kan også bety starten på et nytt stormaktssamarbeid i oljemarkedet.
Les mer om:

Ville stenge Corbyn ute

MOTARBEIDET: Partibyråkrater på høyresida i Labours toppledelse motarbeidet Jeremy Corbyn og valgkampen i 2017, ifølge en 850 sider lang rapport som ryster partiet.

Maskekamp er helt texas

KAMP: Hele verden vil ha tak i det ­samme utstyret. – Det stjeles og beslaglegges over en lav sko. Vi har væpnede vakter på lageret vårt i Kina, sier forretningsmannen Stephen Fu.
Les mer om:

Må samle splittet parti

NY EPOKE: Jubel og lettelse, sinne og avventende skepsis møter Keir Starmer, idet den nyvalgte Labour-lederen tar fatt på sin forvandling av partiet.

Bistanden havner på Wall Street

FEILDESIGN: Verdensbanken er under angrep. Låneinstitusjonen beskyldes for å berike investorer på bekostning av fattige lands koronakapasitet.
Les mer om:

Makta rår i pengeutdeling

BETENKT: Flere land snur seg til IMF for hjelp til å håndtere koronakrisa. Økonomer mener organisasjonen må gjennom drastiske forandringer for å kunne spille en konstruktiv rolle.

Frykter færre piller

STENGT: Eksport­restriksjoner på en rekke legemidler skaper frykt for at verdens medisinskap går tomt.
Les mer om:

Frelse eller forbannelse

VEISKILLE: Blir verden etter korona en ­nyliberal dystopi der Amazon og ­Google ­gjennomsyrer alt og alle – eller kan folket ta digital revansj?
Les mer om: