Teknologi - Dataforeningen


Benkeforslag om nytt styre i DND Sør-Øst

Den overraskende vendingen i årsmøtet i DND Sør-Øst kom da en gruppering fremmet benkeforslag hvor ingen av valgkomitéens forslag, med unntak av én person, er med. I tillegg foreslår grupperingen å bytte ut valgkomitéen. Valgkomitéen består av tre tidligere styreledere, Geir Horn, Vibeke Mjaaland og Alfhild Stokke. Opprinnelig forslag til styre Dagens styreleder i DND Sør-Øst er Roger Schäffer. Eksisterende valgkomité foreslår ham gjenvalgt.

Kodere er håndverkere – og samfunnsbyggere

Den norske dataforening arrangerer denne våren en landsomfattende konkurranse hvor vi skal finne de beste programmererne. Denne konkurransen er unik ved at den ikke bare måler tekniske ferdigheter, men også vektlegger den utrolig viktige rollen koderne har som premissgivere for samfunnsutviklingen. Pilot Rosing Coding Challenge er et pilotprosjekt som gjennomføres av Dataforeningen i samarbeid med Bouvet, DNB, PatientSky, Sopra Steria og Storebrand. Den tekniske plattformen leveres av GrepS. Ambisjonen er at dette skal bli et årlig arrangement.

Er du ikke i skyen nå, må du stå

— Vi står foran et paradigmeskifte. Derfor er årets ERP-rapport den viktigste vi har laget, sier Tom Olberg. Devoteam-konsulenten står bak den årlige «ERP Systems in Norway» en imponerende og gjennomarbeidet analyse av aktørene i det norske ERP-markedet. Les mer om ERP-rapporten her Tom Olberg er en virkelig veteran innen Enterprise Resource Planning —  ERP, på godt norsk. Han har jobbet med det siden slutten av 80-tallet. Siden 2012 har han vært pådriver for den årlige analysen. Aldri før har funnene varslet så store omstillinger som nå.

Tim er blitt voksen, gammel, student, nordlending, kreftsyk, kommune­arbeider — og frem­deles bare et barn

For to år siden intervjuet vi daværende finansbyråd Robert Steen om Tim. Les: Steens strategi – Hvordan Tim, DUF og VVK skal digitalmodne Oslo Den fiktive Tom stod på terskelen til å bli en digital borger i et innbyggervennlig, digitalt Oslo. Den gang var Tim bare et spedbarn. Han ble født i november 2017. Men allerede i 2018 hadde Oslo laget filmen om hans liv, i hvert fall slik man håper og drømmer om at det skal bli. To digital-år har gått, og Tim er både blitt voksen, gammel og han er fremdeles et barn.

Økende digital trussel – mange tror de er immune

Klikk for nedlasting Det er en stor utfordring at hele en av fire norske virksomheter tror de er nærmest immune mot dataangrep. Samtidig som trusselen om digitale angrep er økende, gjør heller ikke den enkelte innbygger nok for å beskytte seg mot dette. NorSIS’ årlige rapport om trusler og trender er en oppsummering av de truslene som har preget Norge i året som gikk, og som høyst sannsynlig også kommer til å gjøre det i året som ligger foran oss.

— Utrolig viktige innspill fra Dataforeningen til regjeringen

Digitaliserings- og distriktsminister Linda Hofstad Helleland (foto: Astrid Waller) «Vil den nye digitaliseringsministeren være like positiv som den forrige til samarbeid med Dataforeningen og utnyttelse av dens kompetanse og kapasitet?», spurte Asgeir Myhre statssekretær Paul Chaffey, som nylig fikk ny sjef da Linda Hofstad Helleland fikk jobben som digitaliserings- og distriktsminister.

Debatterte ungdommens (manglende) datakunnskap

Bernt Nilsen fra Datakortet har samlet data om basis datakompetanse i det norske folk, og hevder at det ikke står så bra til med de unges kompetanse som vi gjerne tror. I et tidligere intervju delte Bernt Nilsen sine refleksjoner omkring funnene i en undersøkelse av datakompetanse, og hevdet at den oppvoksende generasjonen ikke mestrer grunnleggende verktøy som Excel og Word.

Startup vant SmartBy-prisen

Sandefjord kommune og Digitaliseringsdirektoratet tok andreplassen. «Jeg er i hvert fall glad vinneren bruker Felles Datakatalog», sa andreplassvinner Steinar Skagemo fra Digitaliseringsdirektoratet i det vinneren av årets SmartBy-pris ble annonsert. Dataforeningens faggruppe Smarte Byer deler årlig ut sin SmartBy-pris. I år var de tre nominerte Sandefjord kommune, for en innbyggerapp; Digitaliseringsdirektoratet, for Felles Datakatalog; og den vesle, Sandnes-baserte startupen InfoTiles.

«Norgesmesterskap» i programmering

Seks bedrifter og én forening samarbeider om stor kodekonkurranse. Programmerere bygger landet – bit for bit, kodelinje for kodelinje. Nå arrangerer Den norske dataforening sammen med seks partnere en landsomfattende konkurranse for å finne de beste blant dem.

«Fremsynt live» med Paul Chaffey

3 nye segmenter er avklart: Segment 191006: Når vil Storbritannia gå ut av EU? Korrekt svaralternativ: I perioden 1-31 januar. 23% av deltakerne i Fremsynt svarte korrekt (vektet) Segment 191105: Vil en eller flere personer i NAVs ledelse, regjeringen eller norske domstoler gå av som følge av NAV-skandalen før 1. feb 2020? Korrekt svaralternativ: Ja.

David Norheim og de gullkantede opsene

─ Hvis du vil vite om din handelspartner er likvid er det liten vits i data fra i fjor slik som vi tilbyr fra Regnskapsregisteret, når mulighetene ligger for å hente ferskere data, sier David Norheim. ─ Det er der opsene kommer inn.  David Norheim brenner for opser. Det er det god grunn til. Noen av opsene han snakker om har spart samfunnet for milliardbeløp.   Digital lingo En «ops» er digital lingo og står ganske enkelt for «offentlig/privat sektorutvikling.

«Etiske vurderinger må mennesker gjøre (for svingende!)»

Debatten startet med de store linjene. Etikk, moral, om vi får maskinell intelligens som overgår vår biologiske. Og mye av det er med utspring i KI-strategien som ble lagt frem fra daværende digitaliseringsminister Nikolai Astrup i januar. Og kapittelet om intelligens var nok det som har engasjert mest.

IoT i landbruket: Tom Erik og Kims bijobb skal redde verden

Kim Bredesen og Tom Erik Støwer har en stor og viktig bijobb de utfører ved siden av jobbene som IT-konsulenter i Webstep. Det mest betydningsfulle oppdraget Kim Bredesen og Tom Erik Støwer har for tiden er en bijobb. Bokstavelig talt.  — Vi vil redde biene for å redde verden, sier de to IT-konsulentene i Webstep.  Ved siden av jobben i Webstep er Kim Bredesen bonde i Askim. Der har han bier. De er ofte stressa.  — En birøkter åpner bikuben og trekker ut en og en ramme full av honning og bier, forteller Kim.

IT-sjefens digitale paranoia: Hvordan takle dilemmaene?

«Only the paranoid survive», sa den tidligere Intel-sjefen Andy Grove i sin tid. I vår tid er digital paranoia berettiget. Men hva gjør du som sikkerhetsansvarlig når lite endringsvillige Ludvik og hyperproduktive Emmanuel syns dine bekymringer gjør arbeidsdagen både tungvint og unødig komplisert? Datatilsynets Eirik Gulbrandsen og SopraSterias Britt Eva Bjerkvik Haaland manet nylig fram de mange digitale truslene vi står ovenfor og presenterte Strategisk nettverk for IT-ledere (SnIT) for dilemmaer fra virkeligheten. Det skjedde i et nettverksmøte i SnIT tirsdag 28. januar 2020.

Nye medlemsfordeler i Dataforeningen

Det siste året har vi gjort store endringer i Dataforeningen. Dette har nå resultert i nye medlemsfordeler, de første i en rekke av fordeler vi vil implementere fortløpende fremover.  Faglig nettverk og påvirkning Våre verdier er å være åpne, samarbeidende, kompetente, og fremsynte. Derfor har vi nå gjort det mye enklere å opprette fagnettverk og tenketanker.   DND er Norges største IT-nettverk. Mer enn 500 fagpersoner bidrar i å utvikle foreningen. Det som gjør foreningen unik er at uavhengigheten.
Les mer om:

Håper AI og etikk blir sexy

Leonora Onarheim Bergsjø, PhD, er forfatter og forsker på digital etikk. Hun jobber på Det teologiske fakultet, Universitetet i Oslo, og leder også Dataforeningens nettverk NORDE – Norsk råd for digital etikk. I februar skal hun dele sine tanker om dette hyperaktuelle området med deltakerne på Software 2020. Starter med den enkelte Etikk starter med den enkelte, ifølge henne. — Etikk er ikke noe som skal være forbeholdt en yrkesgruppe av etikere, det er noe alle skal drive med, sier hun.

Runde 5

Velkommen til Fremsynt, Dataforeningens prediksjonsturnering! Her kan du konkurrere med kolleger, venner, sjefen og «en apekatt». Alle utfordres til å forutsi hendelser som ligger fra noen uker til et år inn i fremtiden. Du kan melde deg på når som helst, Din snittscore kan sammenlignes med alle andre, uansett når dere startet opp i turneringen. «Apekatten» er en imaginær spiller som gjør alle sine prediksjoner basert på tilfeldigheter (terningkast eller random-generator).
Les mer om:

Justeringer i avtalen mellom DND og Computerworld

Les også: Nye medlemsfordeler i Dataforeningen I 1992 inngikk daværende generalsekretær Knut Lindelien avtale med Computerworld om at abonnement på avisen skulle være en del av medlemskapet i Den norske dataforening. 28 år senere har mye endret seg. Ansvarlig redaktør Henning Meese i Computerworld og generalsekretær Christian Torp i Dataforeningen. (Foto: Computerworld) Det tette båndet mellom DND og Computerworld ble knyttet på starten av 90-tallet.

Digitaletisk råd er etablert

Norsk råd for digital etikk (NORDE) er Norges første tankesmie for digital etikk og består av fagpersoner fra ulike fagområder og sektorer med kompetanse på digital etikk. Hva er digital etikk? Digital etikk handler om: å forstå hva ny teknologi er og kan gjøreå vurdere hvilke samfunnsmessige betydning ny teknologi kan ha å diskutere hvordan ny teknologi bør brukes å bidra til at teknologi gjørs tilgjengelig til beste for enkeltmennesket og samfunnet Digitaletisk refleksjon gir ikke ett svar, men leder frem til gode avgjørelser.
Les mer om:

Samvittighet og digitalisering

Dette innlegget ble opprinnelig publisert i digi.no. IT vil spille en større og større rolle for samfunn og næringsliv. For å sikre at veien vi velger er til felles beste, trengs en faglig debatt og enighet om verdigrunnlaget som inkluderer flere enn teknologer. Teknologien har gitt oss nye og flere muligheter gjennom årene som har gått siden Internett og digitale hjelpemidler ble allemannseie. Nytten av ny teknologibruk i nye digitale løsninger må forstås og aksepteres som et gode. Ubenyttet bruk er tapt mulighet til å gjøre livene våre bedre.

Fra CD-ROM til medierevolusjon

Torry Pedersen begynte i VG mens mobiler var slepbare, personsøkere fantes og Tostrup-kjelleren serverte såfremt du kunne ligge på gulvet uten å holde deg fast. Mye har endret seg. Torry Pedersen er et ekte tidsvitne. Han er lett å dra i gang. Les om Torry Pedersens foredrag på Software 2020 — En gang var CD-ROM det helt store, mimrer han. — Vi lagde VG på CD-ROM på midten av 90-tallet. Så kom World Wide Web. Det var usedvanlig PC-orientert i starten, og annonsene var særdeles små. Vi solgte annonser selv i starten, før annonsenettverkene begynte å gjøre seg gjeldende.

SnIT: Program 2020

Program 2020 Dataforeningens IT-ledernettverk samler CIO, IT-direktører, ledere med ansvar for innovasjon og digitalisering i små og store, offentlige og private virksomheter. Vi arrangerer 5-7 samlinger og en studietur hvert år. Inkludert er også deltakelse på DND største konferanse «Software» som går over to dager i februar. Konferansen har et bredt og dypt program, inkludert et eget spor for strategi og ledelse. Medlemskap i SnIT koster 15.000 kr (ekskl. mva ) pr år.
Les mer om:

Godt nyttår til alle deltakere!

Ved inngangen til 2020 ble tre segmenter i prediksjonsturneringen avklart: I august spurte vi om ett eller flere partier ville forlate Solberg-regjeringen før årsskiftet. Svaret var NEI, og vektet andel som svarte dette var 75%.I september spurte vi hvor mange ny elbiler som ville bli registrert i Norge i 2019.
Les mer om:

Fremsynt til jul?

«berntlouis» kan feire jul på toppen av resultatlisten, med en knapp ledelse på «sticky_per». De har et snitt på 74,47 og 73,47 poeng. De leder også på totalscore med henholdsvis 1415 og 1396 poeng. «Apekatten» har nå et snitt på 45,32 poeng og ligger på 52.plass! Den imaginære spilleren, som kun baserer seg på tilfeldigheter, (terningkast/randomgenerator) har hatt flaks i flere runder, og har nå over 200 deltakere bak seg på resultatlisten. Du kan se din totalscore og snittscore ved å velge «Vis ledertavlen» i menyen.

Kandidater søkes til styret i DND Sør-Øst

Forslag sendes innen 13. januar DND Sør-Øst søker nye medlemmer til styret. Valgkomitéen inviterer medlemmene til å foreslå styrekandidater.Du kan gjerne foreslå deg selv eller andre som du mener vil kunne gjøre en god jobb i styret for Den norske dataforening, Sør-Øst. Styret består av 1 leder, 1 nestleder, 8 medlemmer og 2 vararepresentanter. Nytt styre skal velges på årsmøtet som holdes tirsdag 25. februar 2020, kl. 16:30. Den norske dataforening (DND) er til for, og skapes av, mennesker som brenner for IT.
Les mer om: