Lokalt


Kjøper Airbnb-oversikt

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)AirDNA er et monitoreringsselskap som søker opp og systematiserer informasjon om aktiviteten på boligmarkeder gjennom delingstjenesten Airbnb. Selskapet selger også tjenester knyttet til riktig prising av utleieobjekter, investeringsråd og analyser av markedene for utleie.Vil ha oversikt Økende Airbnb-utleie har lenge blitt pekt på som et problem i Longyearbyen.

ISS tar over renholdet for Hurtigruten Svalbard

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Hovedtillitsvalgt i Hurtigruten Svalbard, Frantz Vangen, synes det har vært en ryddig prosess.De ansatte ble informert om virksomhetsoverdragelsen på et møte mandag 6.

Leserinnlegg: Svalbard - fra kullavhengighet til fornybarforbilde

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Mars 2019 var den 100. måneden på rad med temperatur over normalt på Svalbard. Temperaturen på Svalbard har allerede økt 3-5 grader på 40-50 år, og kan øke med skremmende 10 grader dette århundret.I lys av dette er det et betydelig paradoks at Svalbardsamfunnet helt og holdent er bygget på fossil energibruk. Det kan og må vi gjøre noe med.

Får enøk-hjelp

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Det var 10. desember i fjor at lokalstyret ba administrasjonen legge en plan for å få på plass en prosjektstilling som skal jobbe med energi. Det er nå gjort. Driftsingeniør Rasmus Bøckmann presenterte planen i lokalstyremøtet mandag.- Denne stillingen er en forutsetning for oppfølging av arbeidet med et nytt energisystem i Longyearbyen.

Skredulykken i Hornsund: Frigir navnene og mer om selve ulykken

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Stasjonslederen ved Hornsund var selv i Polen da skredulykken rammet. Nå vil han komme seg til Svalbard så fort som mulig for å bistå og støtte kollegene sine. - Det er som å miste et familiemedlem, ikke bare en kollega. Vi lever så tett på hverandre der, sier Sielski til Svalbardposten. Han var selv på besøk til de to omkomnes familier på søndag. Det var en tung stund, både for ham og familiene, forteller han.

Vil ha retningslinjer for arbeidslivet

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Årsmøtet i Svalbard næringsforening (SNF) vedtok at de skal starte arbeidet med å innføre retningslinjer for medlemmene sine.Dette skjer etter at Arbeidstilsynet avslørte en rekke brudd på lover og regler under arbeidet med å pusse opp Polarhotellet i januar.- Om det blir retningslinjer eller hvordan vi formulerer det er noe vi fortsatt diskuterer.

To omkommet i snøskred i Hornsund

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Sysselmannen fikk melding om ulykken klokken 11.30 søndag, skriver de i en pressemelding.Kvinnen og mannen hadde dratt ut på tur fra stasjonen fredag. Da de ikke kom tilbake som avtalt innen søndag morgen, dro mannskap fra stasjonen ut for å lete etter dem. De to omkomne ble funnet noen timer senere i et vanskelig tilgjengelig skredområde under fjellet Kamkrona øst for stasjonen.

- Det passet for så vidt bra at ministeren var her

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Da svalbardminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde besøkte energiverket forrige onsdag stoppet begge kjelene og det var full stopp på hele verket. Byen ble satt over på reservekraft og fyrhus. Energiverksjef Arne Johan Grimsbo orienterte ministeren om situasjonen.- Det passet for så vidt bra at hun var her. Da fikk jeg briefet henne om den faktiske situasjonen.
Les mer om:

Byggingen i Gruvedalen: Naboklagen avvises

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Da det viste seg, i tolvte time før utbyggingen startet, at de nye boligene i Vei 232 blir 2,4 meter høyere enn opprinnelig planlagt, klaget de nærmeste naboene.Åtte naboer sendte inn en klage til Longyearbyen lokalstyre (LL) 23. april, fordi de mener de hadde krav på nabovarsling.

Gågata: Ny belegningsstein, nytt torv - og øgler

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Det har lenge vært et ønske å gjøre noe med byens gågate. Nå har planene for hvordan det kan se ut kommet et skritt videre.- Planen er detaljert nok til å kunne sette en pris på jobben som trengs å gjøres, men den er ikke detaljert nok til at man kan bygge etter den.

Politikerne med klart nei til forskning

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)- Mange av oss kom hit på grunn av naturen. Men vi forble her på grunn av samfunnet. Dessverre vet vi ganske lite om samfunnet vi bor i. Vi mangler forskning på myke verdier, på kulturens og musikklivets betydning for livskvaliteten her i nord.

Bygger publikumsbygg og sanitæranlegg

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Det nye publikumsbygget skal etter planen stå klart 14. juni og vil erstatte teltet som har rommet turistinformasjonen de siste årene. Bygget har et utvendig mål på 160 kvadratmeter. Havnesjef Kjetil Bråten ser fram til å få på plass nybyggene i havna.- Dette betyr at vi kan gi publikum og gjester et mye bedre tilbud, og jeg er glad for å endelig få dette på plass.

Vant ungdommens kulturstipend

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Hele Longyearbyens humørspreder Trym Aunevik ble plutselig kveldens midtpunkt da navnet hans ble lest opp. Han har gjort seg bemerket i mye, og det siste halve året har han virkelig hevdet seg på den internasjonale svømmearenaen. De som har fulgt Trym tidligere er kanskje ikke overrasket at det nettopp er innen idrett han får ut potensialet sitt. Det finnes knapt den idrett han ikke har prøvd.

Tyfusstatuetten: - Jeg liker best å ha en birolle

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)- Dette kom helt uventet. Jeg liker kanskje best å ha en liten birolle, sa Ottar Svensen da han mottok prisen i et fullsatt kulturhus 17. maikvelden. Mange husker ham kanskje som bie i årets solfestrevy. Det var en ydmyk vinner som sto på scenen. Samtidig innrømmet han at han liker å tenke at han kanskje har gjort noe noen har satt pris på. Tyfusstatuetten er et tydelig bevis på nettopp det.

Se bilder fra årets 17. maitog

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Årets 17. maitog gikk litt lenger enn tidligere år, siden brua i Melkeveien er borte. Det la ingen demper på stemningen at man måtte gå litt lenger. Russen stilte også i toget. De Svalbardposten snakket med hadde sovet et par timer, men var likevel i topp humør. Det vindstille været var kanskje en av årsakene til at mange også valgte å bli med på markeringen ved bautaen på Skjæringa etter toget.

Liv og røre i Svalbardhallen

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Leker, kaker, brus og is. Og underholdning. Svalbardhallen er stedet å treffe kjentfolk etter at du har gått i tog på nasjonaldagen.
Les mer om:

Gratulerer med dagen, Svalbard!

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Om du feirer Grunnlovsdagen med å gå i tog, på en fjelltopp eller hjemme i stua, ønsker vi deg uansett en fin dag. Været skal i følge meldingene bli strålende, med null til minus én grad, sol og bare en svak vind. Du har kanskje allerede hørt salutten som ble fyrt av klokka sju i morges. Det betyr at nasjonaldagen er i gang. Her ser du programmet for resten av dagen i Longyearbyen.

Partiene ruster seg til lokal kamp om din stemme

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Onsdag denne uken var aller siste frist for lokalpartiene til å levere lister til høstens lokalvalg. I Longyearbyen stiller fem partier med lister. Fremskrittspartiet har ikke hatt representanter i foregående periode, og de stilte heller ikke med liste til siste valg. Det gjør de denne gangen.

Satser på ett mandat

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Frp har det «yngste» lokallaget på Svalbard, og stiller til valg med åtte personer på lista.

Kommer for å møte familien og skoleledelsen

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Eivind Bratsberg, seksjonsleder for skole hos Fylkesmannen bekrefter at de fremdeles er i prosess med saken. Longyearbyen lokalstyre har avslått skoletilbud til Ivano to ganger tidligere og har begrunnet det i at de ikke har tilstrekkelige ressurser til å gi gutten et tilfredsstillende skoletilbud.-  Vi drar opp til Svalbard neste uke for å snakke med familien og befare skolen.

Har allerede spart millionbeløp - nå skal det spares enda mer

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)- Her hadde vi håpet å redusere den årlige energikostnaden med 30 prosent. Så langt har vi klart 45 prosent, og det er fortsatt mange tiltak vi kan gjøre, sier Dag Arne Husdal.Han står i Svalbardhallens tekniske rom, hvor all fjernvarme, ventilasjon og varmen i bassenget styres.Hallen er ett av stedene der Longyearbyen lokalstyre (LL) har sett veldig gode resultater.

Anita leder 34.000

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Få har lengre fartstid som gruvearbeider enn Anita Johansen. I april 1988, som 21-åring, gikk hun inn til sitt første skift i Gruve 3.- Vi krøp og krøp, og gikk og gikk. Hit og dit. Jeg hadde ikke begreper og ikke oversikt, sa hun da hun ble intervjuet i Svalbardposten i 2011.Fagforeningsarbeid Johansen jobbet i Gruve 3 til den ble nedlagt i 1996, og siden ble det Gruve 7, Svea Vest og Svea Nord.

Sjelden gjest i Adventdalen

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Sist helg ble det observert dvergsvane i Adventdalen. Det er ganske så uvanlig. I de 150 årene man har observert fuglelivet på Svalbard har dvergsvanen blitt observert kun få ganger.- Vi har bare ti sikre observasjoner av denne arten på her, opplyser Georg Bangjord i Longyearbyen Feltornitologiske Forening (LOFF). Det skal et øvet øye til for å se at det ikke er en knoppsvane.

Høyre snur på flisa

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)En del blir nok overrasket over Høyres toppkandidat. I mai i fjor, halvannet år før valget, gikk nemlig Kjetil Figenschou ut og erklærte seg som partiets kandidat til lokalstyreledervervet.- Ting har endret seg siden den gang. Jeg skal begynne å studere på Teknisk fagskole, og blir pendler. Det lar seg ikke forene med å være lokalstyreleder, sier Figenschou.Samlende kandidat - Å, det var hyggelig å høre.

Leserinnlegg: Skredproblem i høve til meir nedbør

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)Ole Reistad sitt lesarbrev gjort offentleg 5. mai peikar med rette på spriket mellom rapporten «Climate in Svalbard 2100» og NVE sine vurderingar.Sjølv om ein reknar med aukande nedbør vil akkumulasjonen av snø om vinteren gå ned på grunn av aukande mengde regn. Men her må òg tas omsyn til episodar med sterk og vedvarande vind frå aust som fraktar snø til og deponerer han i og ovanfor skråninga aust for Longyeardalen.