Kultur - Klassekampen


Vil ha løe framfor kake

Nasjonalmuseet burde heller kjøpt Marianne Heskes «Gjerdeløa» enn russisk konseptkunst, mener kunstner og kunstkritiker.

Kjører på mot små

To småforlag føler seg ført bak lyset av Kulturrådets innkjøpsordning. – Det føles som om de har rappa bøkene våre, sier forlegger Andreas Høy Knudsen.
Les mer om:

Menn frykter metoo mest

To av tre menn er bekymret for feilaktige anklager om seksuell trakassering etter metoo.

Kritisk for Strømgren

Jo Strømgren Kompani styrer mot nedleggelse, og Verdensteatret kan måtte avlyse verdensturné. Snart vil Kulturrådet besegle skjebnen til to av landets fremste kompanier.

Metoo endret unge menn

Hver tredje unge mann er blitt mer forsiktig med hva han sier og gjør etter metoo, viser ny undersøkelse.

Metoo splitter velgerne

Frp-velgere flest er skeptiske til metoo-kampanjen, viser en ny meningsmåling. – Sunt, mener Silje Hjemdal, likestillingspolitisk talsperson i partiet.

Frykter feil i metoo-saker

Regjeringens forslag om et lavterskeltilbud for saker om seksuell trakassering får stor oppslutning. Men arbeidsgivere frykter for de anklagedes rettssikkerhet.

Museene blir sultefôret

Mens regjeringen åpner lommeboka for nye museumsbygg, blir drifts­budsjettene kuttet for femte år på rad. Flere kulturbygg må stenge dørene.
Les mer om:

Høyre om for kulturlivet

Etter fem år med blåblå kulturpolitikk vil opposisjonen på Stortinget stanse regjeringens forsøk på å dreie kunst- og kultur­livet i en mer markedsliberal retning.
Les mer om:

Gaveordning svinger videre

Gaveforsterkningsordningen blir videre­ført til neste år, selv om sterke aktører i kulturlivet mener den bør skrotes.

Etterlyser forlagsetikk

Bøkene til blogger Annijor og «Ex on the beach»-Henrik tydeliggjør behovet for et etisk regelverk for sakprosa, hevder advokat. – Det er viktigere å utfordre grenser enn å vedlikeholde dem, mener Forlegger­foreningen.
Les mer om:

Drømmer om nytt bygg

På Finnskogen i Hedmark er det store forventninger til statsbudsjettet som legges fram på mandag. Håpet er at Norsk Skogfinsk Museum skal få penger til nytt museumsbygg.
Les mer om:

Rammer de mest sårbare

Staten gir i dag ekstra pressestøtte til spesielt sårbare mediehus. De samme avisene vil bli rammet hardest av et kutt i postdager, viser en gjennomgang.

Null tillit til Akademien

I kjølvannet av voldtektsdommen mot Jean-Claude Arnault sier flere norske forfattere at Svenska Akademien har mistet all legitimitet og må «totalrenoveres».

Vil ha bedre offervern

Anne Bitsch og Line Kolstad Rødseth følte at overgrepshistoriene deres ble «kuppet» av journalister. Nå vil de ha egne retningslinjer.
Les mer om:

Anklages for krenkelser

I Belgia kjemper stjernekoreografen mot alvorlige anklager om krenkelser og seksuell trakassering av dansekompaniets utøvere. I januar kommer Jan Fabre til Bærum Kulturhus.
Les mer om:

Trakk seg fra Kongo-film

Forfatteren Nikolaj Frobenius trakk seg som manusforfatter til filmen «Mordene i Kongo» etter konflikt med produksjonsselskapet. – Jeg ønsket ikke å fortelle en heltehistorie, sier han.

Fortsatt strid om moms

Finansdepartementet mener at det bare er pdf-kopier av trykte tidsskrifter som skal få momsfritak. – Bakstreversk, sier ansvarlig redaktør Jan Moberg i Teknisk Ukeblad.
Les mer om:

Lørdagsavis kan ryke

Fra 2020 kan Posten halvere antall omdelingsdager på hverdager. Lørdagsaviser kan forsvinne i dragsuget, frykter sjefredaktøren i Sogn Avis.
Les mer om:

Fortsatt hekta på papir

Papirutgaver inngår i 89 prosent av opplaget til mindre lokalaviser, viser ferske tall. Medie­forening advarer mot å «kutte brutalt» i post­ombæringen.

Ap kan sikre kutt i Posten

Arbeiderpartiet støtter Postens ønske om å halvere antall postdager. Men verken partiet eller kulturminister Trine Skei Grande (V) har noen klar løsning for avisene.

Lokalaviser vil blø

Aviser i Sogn og Fjordane og i nord rammes hardest dersom antall postdager kuttes, viser Klassekampens gjennomgang.
Les mer om:

Kjemper for å overleve

Et ekspertutvalg vil kutte statsstøtten til private høyskoler med færre enn 500 studenter. Nå er flere skoler i ferd med å bli kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.

– Kan ikke betale for alt

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) mener medie­bransjen må forstå at staten ikke kan betale hundrevis av millioner kroner for å få delt ut aviser over hele landet.
Les mer om:

Gir støtte til Oslo-aviser

Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) vil opprette en egen pressestøtteordning for Oslo-aviser. – Vi ønsker en bredere offentlighet av hensyn til lokal­demokratiet, sier hun.
Les mer om: