Kultur - Klassekampen


Tror på felles skatteplan

Skattedirektør Hans Christian Holte er skeptisk til at flere land inn­fører nasjonal digitalskatt. – Det kan svekke krafta i den internasjonale prosessen, sier han.
Les mer om:

Ber om Google-tiltak

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen gir Konkurransetilsynet ny marsj­ordre: Kampen mot internasjonale IT-giganters markedsdominans skal trappes opp.

Stor tok liten risiko

Tre av Vigmostad & Bjørkes nye titler ble ikke sendt rett til bibliotekene. Om tendensen brer seg, kan leserne måtte vente lenger på at bøker når bibliotekhyllene.

Krever norske skattegrep

Regjeringen kan ikke bare lene seg på internasjonale avtaler om beskatning av IT-gigantene, mener SV og Arbeiderpartiet.

Kritisk til skatteforslag

OECDs forslag til beskatning av IT-gigantene er ikke godt nok, fastslår medietopp Ole Jacob Sunde. Han ber regjeringen gjøre mer for å beskytte norske interesser.
Les mer om:

Åpner for norsk IT-skatt

Finansminister Siv Jensen vil få nett­gigantene til å betale mer skatt. Hvis internasjonale organisasjoner ikke finner en løsning i 2020, vil hun innføre en norsk digitalskatt.

Avlyser pocketstreiken

Tore Renberg fikk ikke andre forfattere med seg på pocketstreiken. – Flere støttet meg, men ingen ble med på aksjonen, sier forfatteren. Nå gir han opp.
Les mer om:

Foreslår bokmålsstraff

En ny språklov er på trappene, og flere krever nå sanksjoner dersom den brytes. Riksmålsforbundet mener at det vil føre til «en ny bitter språkstrid».

Hvor mye leser vi årlig?

En ny undersøkelse fra Handelsehøyskolen BI viser at nordmenn leser nær 40 prosent færre bøker enn det bransjens egne undersøkelser sier. – Bokbransjen framstår som ubotelige optimister, sier professor Anne-Brit Gran.
Les mer om:

Kunstboikott får støtte

Flere kunstnere støtter forslag om kunstnerboikott for å redde Y-blokka. – Det er rart å kjempe mot riving, for så å levere kunst til grav­stedet, sier kunstner Maria Sundby.
Les mer om:

Satser alt på leserne

Aftenpostens nye sjefredaktør orker ikke kjempe med nettgiganter. I stedet satser hun på digitale abonnementer og brukerinntekter. – Nå er vi manisk opptatt av leserne, sier Trine Eilertsen.
Les mer om:

Etterlyser mangfoldskrav

Regjeringen har sviktet i arbeidet med kulturelt mangfold, mener Bente Guro Møller, som ledet Mangfoldsåret 2008. – Det er en skam at vi ikke har kommet lenger, sier hun.
Les mer om:

Pengene strømmer inn

Mens Jørn Lier Horst tjener dobbelt opp på lydbok-strømming, venter mange andre forfattere på å bli tilgjengelig i flere strømmetjenester.
Les mer om:

Sier klart nei til flyttesjau

Elevene vil bli skadelidende om man flytter kulturskolen fra opp­læringsloven til kulturloven, tror Arbeiderpartiet. De frykter at den foreslåtte endringen vil forringe samarbeidet med skolen.
Les mer om:

Bruker grafikken som våpen

Nesten 40 år har gått siden Henie Onstad viste Pablo Picassos «Suite 347». Nå vil kunstsenteret minne makthaverne på hva de er i ferd med å kaste bort ved å rive Y-blokka.
Les mer om:

Skal tenke for kunstnerne

I Kulturrådets nye tenketank skal arbeidsgivere diskutere kulturøkonomi, mens kunstnerorganisasjonene er utelatt. – Tenketanken har ingen legitimitet, mener organisasjonene.

Den mystiske tausheten

Kjartan Fløgstad mener hullet i Olav H. Hauges dag­bøker inviterer til spekulasjon. – Kan bli utgangspunkt for sladder, advarer litteraturprofessor.

Vil ikke bli styrt av politikere

Framtida for filmskolen i Lofoten er usikker. Etter at fylkeskommunen kastet skolens styre med kunstfaglig flertall, truer fagstaben med å fratre sine stillinger i protest.
Les mer om:

De beskjedne bestselgerne

Årets mestselgende norske roman har et opplag på «bare» 33.000. Det er under halvparten av opplaget til fjor­årets skjønnlitterære suksess.

Heller neshorn enn et lettskremt lemen

KULTURPRISÅ bli «behornet» er egentlig ikke noen trivelig opplevelse; det betyr å bli gjort til hanrei («cornuto» på italiensk). Da den russiske nasjonal­skald Aleksandr Pusjkin ble utropt til «ridder av hornbærerordenen», utfordret han sin erotiske rival til duell – og døde. Tildelinger av Klassekampens neshornpris blir vanligvis ikke tatt like ille opp. Å bli «satt horn på» av denne avisa betyr rett og slett å bli satt pris på, og dét med en statuett...
Les mer om:

Bråk på biblioteket

Ansatte ved Deichman bibliotek frykter at ledelsen tapper ressurser fra de lokale filialene til det nye flagg­skipet i Bjørvika.
Les mer om:

Pengekrangel i vranglås

I september ble Forfatterforbundet tilbudt tre millioner fra bibliotek­vederlaget. Nå er tilbudet én million lavere. – Grenseløst arrogant, sier forbundets leder Eystein Hanssen.
Les mer om:

Refses for mangfoldet

Bare 13 av 388 i Kulturrådets administrasjon, fag­utvalg og stipendkomiteer har ikke-vestlig bakgrunn. – Amatørmessig og uproft, sier Kulturrådets tidligere nestleder Asta Busingye Lydersen.
Les mer om:

Selger så det spruter

Petter Stordalens forlagsfamilie klorer seg fast på bestselgerlistene, mens giganten Gyldendal står igjen helt uten titler på topp 15.
Les mer om:

Betaler for hylleplass

Norske biblioteker fylles opp med bøker som blir avslått av Kultur­rådet. Selv om avslagene svir, sier flere småforlag at det viktigste er å få bøkene spredt.