Kultur - Klassekampen


Vil ikke klandre Lindell

NFFO-leder Arne Vestbø mener det er greit at forfattere forhandler fram høyere royalty på egne vegne. – Selvskudd fra foreningen, hevder sakprosaforfatter.
Les mer om:

Hun får ekstra royalty

Unni Lindell fikk romanroyalty da hun ga ut sak­prosabok hos Aschehoug. Forlaget avviser at forfatteren har fått en spesialavtale.
Les mer om:

Høyresida stoler på Lurås

Resett har fått kritikk fra Høyre-topper for å slippe til hatefulle ytringer. Men ifølge en ny undersøkelse har velgerne på høyresida stor tillit til det islam­kritiske nettstedet.

Vekkjer oppsikt

Den tyske journalisten Kai Strittmatter er sjokkert over debatten rundt «Ways of Seeing». – Eit lærestykke om trugsmål mot demokratiet, meiner han.

Varsler super kitsch-attack

For å ta makt fra modernistene vil Odd Nerdrum dele opp kunsthistorie-faget i to strengt atskilte retninger: en kantiansk og en aristotelisk retning. Men først åpner han utstilling i Vesterålen.
Les mer om:

Satt i skvis av Amedia

Eidsvoll Ullensaker Blad vurderer å komme ut færre dager i uka for å overleve Amedias varslede prishopp på distribusjon av avisa. Amedia svarer med å øke prisen ytterligere.
Les mer om:

Kutter ut karikaturene

Den amerikanske avisa The New York Times vil ikke lenger trykke politiske karikaturtegninger. – En forferdelig situasjon, sier VG-tegner Roar Hagen.
Les mer om:

Skriver etisk huskeliste

Arbeidet med en etisk sjekkliste for sakprosa starter denne uka. – Hensynet til privat­livets fred er et naturlig tema, sier utvalgsmedlem Jon Gangdal.

Salgs­plakat for moras bok

Da Greta Thunberg ble internasjonalt kjent som klima­aktivist, endte hun plutselig opp som medforfatter av moras bok.

Ønsker seg en rettssak

Kritiker Jon Rognlien ønsker en rettslig prøving av «To søstre» vel­kommen. Det vil kunne avklare viktige spørsmål rundt sakprosa og etikk, mener han.
Les mer om:

Forsvarer Seierstads valg

Adel Khan Farooq forsvarer bruken av privat materiale i Åsne Seierstads «To søstre». – Man må operere i gråsoner for å fortelle en slik historie, sier han.
Les mer om:

Kan bli saksøkt for bok

De to norsk-somaliske søstrene som nå er funnet i live i Syria, kan ha grunn til å vurdere søksmål mot forfatter Åsne Seierstad, mener advokater.

–Skremmende lav royalty

Sakprosaforfattere kan få så lite som 5 prosent i royalty for pocketutgaven. – Krev minst 10 prosent, råder Arne Vestbø i fagbokforfatternes forening.
Les mer om:

Ragde truer med sololøp

Anne B. Ragde kommer til å be Forlaget Oktober om en egen billigbok-avtale dersom den kollektive avtalen ikke blir bedre.
Les mer om:

Renberg i pocket-streik

Tore Renberg ­nekter forlaget Cappelen Damm å gi ut hans neste roman som pocketbok. – Jeg orker ikke å se på den lave royalty-satsen lenger, sier han.
Les mer om:

Rydder på dansegulvet

Øystein Djupedal har vært opptatt av at Arendalsuka skal ha stor takhøyde, men støtter beslutningen om å utestenge Alliansen og Sian. – Vi lyttet til dem som føler seg utrygge, sier han.

Nekt kan styrke Alliansen

Etter trusler om boikott har ledelsen i Arendalsuka bestemt seg for å stenge ute partiet Alliansen. – Ynkelig, sier Vebjørn Selbekk om snu­operasjonen.

Nå kommer forsvarstalene

To av Jean-Claude Arnaults nærmeste allierte har skrevet bøker som blir lest som innlegg i striden rundt Svenska Akademien. – Kan virke mot sin hensikt, advarer litteraturforsker.

Rammer inn med hotell

Gaver fra Petter Olsen har utløst 7,5 millioner kroner i offentlig støtte til en ny kulturdestinasjon på Hvitsten. Morten Wold (Frp) vil undersøke om slike tildelinger er i tråd med regelverket.
Les mer om:

Vil navngi overgripere

Metoo-profil Cissi Wallin mener de tradisjonelle mediene har vært for restriktive med å identifisere overgripere. Nå har hun startet et nettsted som skal utfordre svensk presseetikk.
Les mer om:

Blir sensurert i utlandet

For å få boka «Kvinner i kamp» bredt ut i USA måtte forfatter Marta Breen akseptere at kvinnelige brystvorter ble sensurert bort fra en av illustrasjonene.
Les mer om:

Troller om gamle grekere

Donna Zuckerberg har undersøkt ytre høyres fascinasjon for gresk og romersk kultur. Hun ber oss ta misbruket av antikken på alvor.
Les mer om:

Ordene som gir bismak

Overskrifta «Kunne Ari vært neger?» fra 2002 har fått mange til å steile. Vil omtalen av Erlend Elias som «en homse med et visst skrullenivå» snart vekke liknende reaksjoner?

Vil ha ny betalingsmodell

Jo mer strømme­tjenester som Storytel og Fabel blir brukt, desto mindre blir honoraret per strømming. Forsker Arnt Maasø mener forfatterne bør kreve en annen betalings­modell.

Sponsing ga rekordbesøk

Sponsing av skoletransport bidro til ny besøksrekord for Sørlandets Kunstmuseum i fjor. Direktør Reidar Fuglestad tilbake­viser at museet har forsøkt å blåse opp besøkstallene.
Les mer om: