Kultur - Klassekampen


Setter krigsseilere på land

160 millioner kroner har det kostet å totalrenovere «Hestmanden». Nå må museumsskipet legge til kai fordi Kulturdepartementet ikke vil gi fem millioner kroner i økt støtte.
Les mer om:

Amazon drøyer i Norden

Mange var sikre på at Amazon ville etablere seg i Sverige denne høsten. Men satsingen lar vente på seg.
Les mer om:

Må chatte med bibliotekaren

Finnmark fylkeskommune vil erstatte skolebibliotekarene med elevvakter og chatte­tjenester. Nå frykter Bibliotekforeningen at dette er starten på en ny trend.
Les mer om:

Vil unngå å fordele skyld

I medienes dekning av selvmord blir helsevesenet ofte utpekt som syndebukker, mener psykiatrisk sykepleier Rita Småvik. Hun frykter at det kan gjøre forebygging vanskeligere.

Grensen går ved døra

MDG-politiker og forfatter Eivind Trædal har fått politiske motstandere på døra. Han mener grensa for aktivisme, også den kunstneriske, går ved dørstokken til folks privatliv.
Les mer om:

Pedagoger på dypt vann

Tilhengerne kaller det en revolusjon. Eks-statsråd Gudmund Hernes kaller det tøv. Hva handler moteordet «dybdelæring» om – dypest sett?
Les mer om:

Vil bryte medietabu

TV 2 har innført ny instruks for omtale av selvmord. – Vi i mediene har medvirket til å skape tabuet rundt selvmord, sier nyhetsredaktør.
Les mer om:

Frykter færre ildsjeler

Regjeringens ønske om å lage stadig større museumsenheter kan svekke det lokale engasjementet ved småmuseene. Det frykter styreleder ved veterantoget Tertitten i Sørumsand.

Storeslem for kunstnermenn

Mannlige kunstnere står for hele 94 prosent av salgsinntektene i det norske andrehåndsmarkedet. Kunstner Lotte Konow Lund mener Nasjonalmuseet må ta sin del av ansvaret.
Les mer om:

Antall museer halveres

Forrige runde med sammenslå­inger førte til opprør i Museums-­Norge. Nå varsler kulturminister Trine Skei Grande (V) en ny reform, hvor antallet museer skal ned fra 60 til 25–30.

Holder tett om konflikt

For to uker siden fikk de ansatte i Morgenbladet beskjed om at redaksjonssjefen slutter på dagen. I et brev til styret uttrykker klubben dyp bekymring for avisas framtid.

Strides om Syria-roman

Demian Vitanzas bok om en fremmed­kriger skulle kanskje ikke vært gitt ut som en roman, mener Ane Farsethås.

Ber om tydelig læreplan

Utdanningsforbundets leder Steffen Handal frykter at læreplanene vil bli så vage at lærerne ikke lenger kan finne støtte i dem.
Les mer om:

Vil ha krigen på pensum

Elevene på Jordal skole i Oslo mener andre verdenskrig og holocaust må inn på læreplanen. De får støtte av opposisjonen på Stortinget.
Les mer om:

Læreplan uten holocaust

I skissene til nye læreplaner for barne- og ungdomsskolen står det ingenting om andre verdenskrig og holocaust. En utenkelig utelatelse, mener Ervin Kohn.

Taterfolket satt til side

Stiftelsen som forvaltet et fond til oppreisning for taterfolket, ble slått konkurs. Nå er stiftelsen frikjent for regelbrudd, men regjeringen vil ikke gi tilbake kontrollen over midlene.
Les mer om:

Tvinger kultur på regionene

Kulturaktører frykter regionalisering i Kultur-Norge. Forsker Per Mangset mener Kulturmeldinga kan tvinge de nye regionene til å satse på kultur.

Uro for desentralisering

Kulturminister Trine Skei Grande (V) vil gi fylkene mer ansvar for å fordele penger og flere oppgaver. Museer og kunstinstitusjoner frykter mer politisk styring og mindre armlengdes avstand.

Vil ha svar om avgang

Fritt Ord har bedt The New York Review of Books om en redegjørelse for hvorfor redaktøren Ian Buruma ble avsatt kort tid etter at han trykket en metoo-kritisk artikkel.
Les mer om:

Kan miste krigsarkivet

Historikere er kritiske til at Hjemmefrontmuseet får ruge over viktige krigsdokumenter. – Museet er på mange måter en venne­forening for Milorg-veteraner og pårørende, sier Lars Borgersrud.

Ikke lenger velkommen

Bærum Kulturhus trekker invitasjonen til den metoo-anklagede koreo­grafen Jan Fabre. Aktører i dansefeltet er kritiske til begrunnelsen.
Les mer om:

– Alarmbjellene ringer

Spartacus-sjef Per Nordanger mener vi har hatt en overproduksjon av sakprosa de siste årene, og at flere forlag kan bli nødt til å kutte titler.
Les mer om:

Spiller på smertegrensa

Ved å øke sine egeninntekter har de statseide teatrene kompensert for kutt i offentlig støtte. Men de kunstneriske ambisjonene vil snart bli skadelidende, hevder teatersjefer.

Tjener mer, får mindre

Statlige teatre har økt sine egeninntekter, selv om de får mindre i offentlige tilskudd. Høyre jubler, mens SV mener tallene i rapporten gir et misvisende bilde.

– Spektakulært dårlig timing

– Det har aldri vært mindre grunn til å rehabilitere Alf Larsen, sier litteratur­forsker Tore Rem. Han reagerer på Forfatterforeningens unnskyldning til den omstridte poeten.
Les mer om: