Kultur - Klassekampen


Én av tre publiserer selv

En tredel av Forfatterforbundets medlemmer gir ut bøkene sine selv. Snart kan de få enklere tilgang til ettertraktede stipendmidler.

Ønsker seg omkamp

Forfatterforbundet har i lengre tid forhandlet med andre forfatter­organisasjoner om millioner fra bibliotekvederlaget. Nå står forhandlingene bom fast.

Røssaak får oppreisning

Striden rundt kulturredaktør Eivind Røssaak i 1996–97 handlet egentlig om andre ting enn hva som sto i avisa, mener tidligere Klassekampen- redaktør Paul Bjerke.
Les mer om:

Vegrer seg for å bruke ekte navn

Resetts bruk av anonyme skribenter gjør at redaktør Helge Lurås ikke har fått innpass i Norsk Redaktør­forening.
Les mer om:

Menn malte for millioner

Av 17 bildekunstnere som tjente over én million kroner i fjor, er bare fire kvinner. Utstillingsaktuelle Ørnulf Opdahl er på andreplass med 6,4 millioner kroner i nettoinntekt.
Les mer om:

Krimkongene drar fra

Jo Nesbø og Jørn Lier Horst tok store lønnshopp i fjor. Til sammen tjente de 64 millioner kroner. – Vinnerne tar det meste, sier forfatter Mikkel Bugge.

Innholdet felte Dagbladet

Medietilsynet gir Dagbladet Pluss stryk for innholdet, men tar ikke stilling til selskaps­konstruksjonen. – Kan åpne for liknende søknader, sier medieviter.

Avviser Ibsen-historie

Historien om Henrik Ibsens uekte barn, som framsettes i Sverre Mørk­hagens nye bio­grafi, er ettergått av slektsgranskere. De konkluderer med at det ikke er hold i teorien.
Les mer om:

Måtte kreve inn lønna selv

I fjor spilte Sigrid og bandet for Jimmy Fallon. Band­lederen fikk aldri sjekken fra tv-kanalen og ble ikke betalt av managementet før over ett år seinere.

Flere healere på listene

Cappelen Damm stoppet Durek Verretts bok fordi hans framstilling av sykdom kan være «skadelig». Men forlaget har utgitt flere bøker med liknende påstander.
Les mer om:

Ble arrestert og utvist

Tre personer i følget til Alan Walker ble utvist fra USA etter å ha forsøkt å komme seg inn uten arbeidsvisum. – En grov feil, forklarer manager Gunnar Greve.
Les mer om:

Skremt av selvmordssak

NRK blir kritisert for sterke virke­midler og mangel på systemkritikk i prosjektet «Trigger Warning». – Det er vanskelig å snakke om fire ting sam­tidig, svarer redaksjonssjef.

Slakter teori om Ibsen-barn

I sin nye biografi om Henrik Ibsen antyder Sverre Mørk­hagen at dikteren hadde en datter utenfor ­ekteskap. Det får Ibsen-forskere til å reagere.
Les mer om:

Bandet spilte ulovlig i USA

Da Sigrid spilte noen av sine første konserter i USA, hadde ikke musikerne arbeids­visum. Manageren ba dem lyve i passkontrollen.
Les mer om:

Lønnskamp bak spotlyset

Artisten Sigrid omsatte for 16 millioner kroner i fjor. Musikerne i bandet hennes fikk ned mot 3000 kroner per konsert – og jobbet uten kontrakt.
Les mer om:

Gir blaffen i skriveregler

Erlend Loe tror korrekturlesere ville funnet like mange feil i hans bøker som i Dag Solstads siste roman. – Jeg ler av kommareglene, sier forfatteren.
Les mer om:

Solstad-slurv fikk stå

Dag Solstads nye roman har i snitt fire språkfeil per side, blant annet en kommafeil i første setning. Det handler om kunstnerisk frihet, ifølge forlaget.

Underbetalt på messa

Norla fikk to for­fatteroppdrag til prisen av ett i Frankfurt. – Burde betalt forfatterne per oppdrag, sier leder i Forfatter­sentrum.

Mette-Marit stjal showet

I forrige uke viste Mette-Marit fram norsk litteratur i Frankfurt. Tyskland-kjenner Karsten Aase-Nilsen mener forfatterne kan ha kommet i skyggen av blitz­regnet – selv om det også har dryppet på klokkeren.
Les mer om:

Jo visst kan Lotta selge

Lunken kaffe, rare intervjuspørsmål og kaos på hotellrommet: Klassekampen fulgte forfatter Lotta Elstad gjennom en dag på bokmessa i Frankfurt.
Les mer om:

Sabeltann til nye farvann

Kaptein Sabeltann har vært landfast i 30 år. Nå satses det stort på å få ham ut i verden. – Som å selge en norsk versjon av Coca-Cola, sier markedsføringsekspert.
Les mer om:

Stornavn nekter å flagge ut

Bøkene til Jon F­osse og Per Petterson er oversatt til mer enn 40 språk. Likevel velger de å la seg representere av norske bok­agenter.
Les mer om:

Tap tross salgsrekord

Cappelen Damm Agency selger flere rettigheter enn konkurrentene, men går likevel med tap. Ingvild Haugland håper en bestselger skal redde økonomien.
Les mer om:

Statsstipender i det blå

Frp kaller det en seier at det ikke deles ut statsstipender neste år. Nå åpner regjeringen for å avvikle ordningen.
Les mer om:

NRK får reklame-kritikk

I år er «Exit» og andre NRK-serier blitt omtalt 243 ganger på kanalens egne nyhetsflater. Ekspert på presseetikk Svein Brurås mener det svekker NRKs troverdighet.