Kultur - Gaffa


Hovefestivalen er konkurs ni dager før festivalstart

– Hove Music Festival har i dag måttet gi opp målet om å arrangere musikkfestival i 2019. Styret måtte stoppe videre forberedelser, og det er utelukkende sviktende billettsalg som vanskeliggjør fortsatt drift, skriver festivalledelsen i en pressemelding onsdag. LES OGSÅ: Krav fra festivalgeneral skapte «uro» for nye arrangører. I november ble det kjent at festivalen på Tromøy i Arendal skulle gjenoppstå etter fem års fravær. – Det er lagt ned et stort antall timer i forberedelser fra frivillige, lokalsamfunn og mange dyktige festivalfolk.

Norsk festival med verdensnyhet

Det melder arrangørene bak festivalen onsdag. – Sommerfesten har alltid vært en spleisefest der alle har bidratt med det de kan. Man kan fortsatt spleise med penger eller ta med ei kake til et felles kakebord, men fremover skal vi også slå et slag for miljøet, sier festivalsjef Ante Giskeødegård. LES OGSÅ: Ed Sheeran med stjernespekket låtliste. Konseptet er ganske enkelt: Plukk plast i nærområdet ditt, ta det med på Sommerfesten og la det være inngangsbilletten. Prosjektet er et samarbeid med Sparebanken Møre og Plastfritt Hav.

Red Bull gjentar festivalsuksessen i Oslo denne høsten

Etter fjorårets debut vender festivalen nok en gang tilbake til hovedstaden.
Les mer om:

Amandaprisen dumpet av TV 2 – nå tar VGTV over stafettpinnen

Der skal filmprisutdelingen gå direkte på nett.
Les mer om:

Bill Cosby hisset på seg mange med Twitter-melding fra fengselet

I meldingen, som gikk ut på Twitter og Instagram, skrev Cosby at det «er en ære å bli kalt en Far» og oppfordret leserne til å styrke familiene og lokalmiljøene sine. Et gammelt videoklipp, der Cosby i anledning en CBS Black History Month snakket om hvordan det at så mange afrikansk-amerikanske menn sitter i fengsel ødelegger familiene deres, fulgte meldingen. LES OGSÅ: GAFFAs intervju med John Grant. Ifølge New York Times reagerte mange svært negativt.

Hiphop-undergrunnslegende til Ekstremsportveko

Den velkjente rapperen, komikeren, skuespilleren og sangeren fra Brooklyn i New York har seks soloalbum i katalogen, fra debuten Black On Both Sides i 1999 til The Ecstatic i 2009. Før dette startet han karrieren sin i gruppen Urban Thermo Dynamics og senere Black Star med Talib Kweli. Det store gjennombruddet kom riktignok først som soloartist. LES OGSÅ: Stiller ut verdens største samling smileys. Yasiin Bey har også gjort seg bemerket som skuespiller, også her under artistnavnet Mos Def.
Les mer om:

Ed Sheeran klar med stjernespekket låtliste til nytt album

Ed Sheeran har nettopp offentliggjort låt- og gjestelisten til sitt kommende album No. 6 Collaborations Project, som kommer 12. juli. Her får den engelske popsangeren og låtskriveren selskap av en rekke markante gjester. LES OGSÅ: Fra Netflix-suksess til rolle i TV 2-drama. I en uttalelse fra Sheeran heter det: «Før jeg fikk platekontrakt i 2011 lagde jeg en EP med tittelen No. 5 Collaborations Project. Siden dengang har jeg alltid ønsket å lage en ny, så jeg begynte på No. 6 på min laptop da jeg var på turné i fjor. Jeg er stor fan av alle artistene jeg har samarbeidet med.
Les mer om:

Madonna raser mot Instagram

Den 60 år gamle popdronningen fyrer av bredsiden samtidig som det blir et økende fokus på skadelige effekter som sosiale medier kan ha særlig på unge. Madonna hevdet nylig at mobiltelefonen ødela forholdet hun har til sine to eldste barn, Lourdes og Rocco, selv om hun ventet til de var 13 år.
Les mer om:

Den nye «Men in Black»-filmen skuffer i USA – tross listetopp

Den fjerde «Men in Black»-filmen gjør det bedre internasjonalt enn i USA. Selv om filmen topper lista for de tre helgedagene, var det en usedvanlig dårlig kinohelg i USA, og dermed ikke fulle kinosaler for filmen, som bare har fått 24 prosent på filmkritikknettsiden Rotten Tomatoes. Ifølge en oversikt fra Exhibitor Relations ble det litt over 30 millioner doller inn i kassa første helg i USA.
Les mer om:

– Grunnen til at man er et rasshøl kan være så enkel som at man ikke har spist

Låtskriveren og sangeren John Grant gjestet Petrus-scenen under Piknik i Parken på torsdagen. Vi møtte ham backstage før konserten for å finne ut at han er så mye mer enn bare en fantastisk låtskriver. Mannen har skummet undergrunnen i over tjue år. Han aldri nådd bred kommersiell suksess. Han har derimot nådd en trofast følgeskare for sine triste, skarpe og ofte humoristiske viser. LES OGSÅ: Megadeth-frontmann Dave Mustaine kreftdiagnostisert. Jeg visste at Grant er en uhyrlig klok mann, men mange ukjente sider.

Fra Netflix-suksess til rolle i TV 2-serie

Det melder den norske TV-kanalen i en pressemelding tirsdag ettermiddag. Ifølge kanalen er «Hjerteslag» en historie om «alt det fine og vonde som kommer med en forelskelse – og ikke minst om hvordan et tilfeldig møte mellom to unge mennesker kan forandre livet for alltid». LES OGSÅ: Avslører «Game of Thrones»-skuffelse. – Det er ingen tvil om at kjærligheten står høyt i kurs på TV 2 denne høsten. Med «Hjerteslag» ønsker vi å vise at kjærligheten er lunefull og aldri helt som på «film». Likevel skjer mirakler.
Les mer om:

Krav fra festivalgeneral skapte «uro» for nye Hove-arrangører

Det hevder sjef for den nye Hovefestivalen, Marius Amundsen, overfor Agderposten. Kravet fra den britiske festivalprodusenten, som i 2009 gikk inn i Hovefestivalen og drev den frem til og med 2014, slo «ned som en bombe» hos den nye festivalarrangøren på Tromøy i februar. LES OGSÅ: Dave Mustaine kreftdiagnostisert. Selskapet Seaside Production, etablert i 2018 med blant andre Hove-profil Benedikte Nilsen om bord, undersøkte det påståtte grunnlaget for kravet grundig.
Les mer om:

Filmregissør Knut Andersen er død

Ikke minst er Andersen også kjent for å ha etablert produksjonsselskapet Teamfilm sammen med filmregissør Knut Bohwim, filmfotograf Mattis Mathiesen og komponisten og produsenten Egil Monn-Iversen. Selskapet sto ikke minst bak de 13 klassiske Olsenbanden-filmene, der Andersen selv regisserte den sjette i serien, «Olsenbandens siste bedrifter», i 1975. LES OGSÅ: Fra Netflix-suksess til rolle i TV 2-serie. Knut Andersen var født i Harstad i 1931 og etter barndom og oppvekst der, flyttet han til Oslo hvor han skulle bli boende resten av sitt liv. Derfor var det nok ikke tilfeldig at han regissert

Dette var det mest skuffende med «Game of Thrones»-slutten for Lena Headey

Cercei Lannister manglet ikke fantasi når det kom til metoder for å ta sine fiender av dage, men som svært mange vil ha fått med seg nå, møtte dronning Cersei sin skjebne da hun ble knust av fallende murblokker fra slottet sitt, i selskap med broren og elskeren Jaime. – Ikke overraskende drømmer du om din egen død. I den serien kunne du møte slutten på mange vis.
Les mer om:

Megadeth-frontmann Dave Mustaine kreftdiagnostisert

Sangeren og gitaristen i heavy metal-bandet kunngjorde nyheten på sosiale medier mandag. Mustaine skriver at han samarbeider tett med legene sine. – Vi har gjort klar en behandlingsplan som de mener har en suksessrate på 90 prosent. Behandling har allerede begynt, opplyser 57-åringen, som begynte sin karriere som gitarist i Metallica på 1980-tallet. LES OGSÅ: Anmeldelse av Patti Smith-konserten i Oslo. Som følge av sykdommen og behandlingen må Megadeth avlyse de fleste konsertene sine i år. The post Megadeth-frontmann Dave Mustaine kreftdiagnostisert appeared first on GAFFA.no.
Les mer om:

Stiller ut verdens største samling smileys

Fatboy Slim, som i det sivile liv heter Norman Cook, har ifølge The Guardian opparbeidet seg det som muligens er verdens største samling av smiley-gjenstander. Hans samling blir sentral når Underdogs-galleriet i Lisboa åpner dørene til smileyutstillingen med navnet«Smile High Club». Cook kuraterte også utstillingen, og sier han var som «en unge i godteributikken».

Oscar-vinneren returnerer til TV-skjermen med HBO og Fox News

I dag er Fox News Channel en av USAs største nyhetskanaler. Med en prioritering av republikanske og konservative nyheter når de, ifølge TV by the Numbers, ut til over 94 millioner amerikanske hjem. Hvordan har de kommet seg hit, siden første sending i 1996? LES OGSÅ: Avslører «Game of Thrones»-skuffelse. I juli premierer den nye miniserien fra Showtime, «The Loudest Voice», som forteller om grunnleggeren av Fox News, Roger Ailes.
Les mer om:

Deathprod inntar Operaen – etter å ha sluppet første album på 15 år

I oktober kommer Deathprod, som i det sivile heter Helge Sten, med sitt fjerde album – som også er hans første soloplate på 15 år. Den skal gis ut på Smalltown Supersound. LES OGSÅ: Anmeldelse av Patti Smith i Oslo. Som del av grupper har han blant annet sluppet plate sammen med John Paul Jones fra Led Zeppelin, albumet Cloud to Ground i 2014, under duonavnet Minibus Pimps. Det har også vanket en rekke utgivelser i trioen Supersilent, og i 2015 med Biosphere. The post Deathprod inntar Operaen – etter å ha sluppet første album på 15 år appeared first on GAFFA.no.
Les mer om:

– Dette er en unik mulighet til å oppleve Hjerteslags musikalske univers

Det skriver Bergen Live i en pressemelding tirsdag ettermiddag. Der fremheves det også at Hjerteslag har befestet sin posisjon som et av landets største rockeband og at det nærmest har blitt tradisjon med høstkonsert på USF Verftet hvor «publikum eksploderer i eufori og allsang». LES OGSÅ: Dave Mustaine kreftdiagnostisert. Hjerteslag avsluttet årets Bergenfest på hovedscenen lørdag, og til høsten vender de tilbake til en mer intim arena – ikke mange meterne unna hvor hovedscenen til festivalen sto i forrige uke. Lørdag 2.
Les mer om:

Leonardo DiCaprio med HBO-prosjekt

I filmen knytter DiCaprio en rekke nyere naturkatastrofer direkte til klimaendringer, skriver CNN. Skuespilleren lener seg på forskere fra både Norge, Island og USA for å poengtere konsekvensene knyttet til dagens utslippsnivå, samt de nødvendige løsningene for å kontre utviklingen. LES OGSÅ: Norsk artist med musikk i «Frost»-oppfølger. Stjernen har i en årrekke vært en klimaaktivist, selv om han har fått kritikk for sine reisevaner og hyppige flyturer. The post Leonardo DiCaprio med HBO-prosjekt appeared first on GAFFA.no.
Les mer om:

«Unbreakable Kimmy Schmidt» tar en ny vri med kommende episode

Nå er han med på rollelisten til den kommende interaktive «Unbreakable Kimmy Schmidt»-episoden, melder Variety. TV-serien om Kimmy Schmidt følger en ung kvinne, spilt av Ellie Kemper, som prøver å bygge seg opp et liv i New York etter at hun er blitt reddet fra en dommedagssekt i den fiktive byen Durnsville, Indiana. LES OGSÅ: Film og bøker skal få flere turister til Norge. Hvilken rolle Daniel Radcliffe skal spille, er så langt ikke kjent, men ifølge Netflix skal episoden utspille seg i tre amerikanske delstater.

Superstjernen annonserer norgeskonsert

Til tross for sin unge alder har Charli XCX, født Charlotte Aitchison, allerede en strålende karriere bak seg, både som artist og låtskriver. Etter å ha bidratt på Icona Pops globale hit I Love It i 2012 og Iggy Azaleas Fancy to år senere steg stjernestatusen hennes betraktelig. Store deler av fjoråret tilbragte den britiske artisten på stadionturné i statene med Taylor Swift. LES OGSÅ: Fire høydepunkter fra Piknik i Parken. Til høsten er det tid for hennes tredje studioalbum, Charli.

– Jeg tenker at vi skal slutte å si norsk film og annen film. Film er film

«Skal dere gå allerede?» er en ordentlig norsk uavhengig film. Laget utenfor det norske filmsystemet, har Mona gått tilbake til kjernen av det å lage film. Et friskt pust i det norske filmlandskapet. GAFFA.no tok en prat med henne under Oslo Pix. Hvis man tenker på dogmefilm, så er det ofte en forventning om at det skal være kjipt og trist. Men «Skal dere gå allerede?» er mer lykkelig og feel-good. Var det et bevisst valg? – Nei, det var ikke noe bevisst motiv. Denne filmen har denne kroppen og disse forutsetningene ganske uavhengig av tanken om dogme.

– Urovekkende at de fleste konserter i dag går med underskudd

Det viser en ny utredning, bestilt av Kulturrådet og som lanseres i bokform med tittelen «Engasjement og arrangement». – Det er urovekkende at de fleste konserter i dag går med underskudd, sier utvalgsleder for arrangør- og festivalstøtteordningen i Norsk kulturfond, Jan Ole Otnæs, i en kommentar. LES OGSÅ: Anmeldelse av Patti Smith-konserten i Oslo. I boken, som er resultatet fra et større forskningsprosjekt om helårsarrangører og konsertvirksomhet i Norge, fremkommer det at helårsarrangørene får 75 millioner kroner over statsbudsjettet – mens festivalene får dobbelt så mye. Blant annet får d

Dette var høydepunktene på årets Piknik i Parken – ifølge GAFFA-skribentene

Det er søndag, det er postfestivaldepresjon. Festivalen har jo selvfølgelig vært preget av vær, da det gikk fra for vått til for varmt. Den har også vært preget av konserter som treffer midt i blinken når det kommer til publikumsvennlighet, men også artistisk storhet. LES OGSÅ: Dette var høydepunktene under årets Bergenfest Hvilke øyeblikk står mest ut nå som det hele er over? Følgende konserter har vært GAFFA-skribentenes beste opplevelser. Junglefeber Piknik i Parken var stappet med utmerket musikk, sterke sceneshow og dyktige musikere. Men britiske Jungle var en sjelden konsertopplevelse.
Les mer om: