Kultur - Gaffa


Feirer Marley: – Du kan ikke si noe negativt med reggaekomp

Festrytmene serveres selvsagt basstunge, med ekstra trøkk på tredje taktslag. Og som Aston Barrett Jr., trommis og leder i den moderne utgaven av Marleys gamle band The Wailers, sier til NTB: – Det er veldig vanskelig å synge noe negativt over et reggaekomp. Musikken er allerede så positiv at det ikke fungerer. Den går fra sjelen til kroppen. Forenende kraft Gudene vet at verden trenger gladnyheter med forenende kraft forsommeren 2020.

Norsk støttekonsert for George Floyd

Søndag klokken 19 starter den livesendte konserten via strømmeplattformen «Vi er Live». – Alle har rett til å være trygg i møte med politiet – uansett hvem du er, hvilken hudfarge du har eller hvor du bor, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge. Midlene som kommer inn til konserten, skal brukes i kampen for rettferdighet for Floyd og til å jobbe politisk i kampen mot politivold. – Amnesty er en uavhengig organisasjon som ikke mottar statsstøtte.
Les mer om:

Øyafestivalen vil lage til uteservering i Tøyenparken

Ifølge Dagsavisen har arrangørene bak Øyafestivalen lagt fram et ønske til kommunen: De ønsker å lage en stor uteservering i Tøyenparken i sommer – med øltelt, foodtruck og eventuelt noen kulturelle innslag. Området Øya har søkt om er den såkalte Munchsletta, som strekker seg fra Munchmuseet til sirkusplassen nederst i Tøyenparken. Til avisen sier daglig leder Tonje Kaada at de må finne på noe kreativt etter at Øya måtte avlyse – og at de ser for seg en uteservering som kan romme opptil 400 mennesker.

Kanye West betaler utdanningen til George Floyds datter

Wests talsperson sier til kanalen at han har etablert et fond som skal dekke utgiftene tilknyttet høyskoleutdanningen til seks år gamle Gianna Floyd. I tillegg har rapperen donert 2 millioner dollar, tilsvarende 19 millioner kroner, til veldedige organisasjoner tilknyttet Ahmaud Arbery, Breonna Taylor og George Floyd. West har også lovet å dekke saksomkostningene for familiene til Arbery og Taylor. Arbery ble skutt og drept da han var ute og jogget i et nabolag ved Brunswick i staten Georgia søndag 23.

Magne Furuholmen hyller Adam Schlesinger med nyinnspilling

– Fountains of Wayne var et band jeg lyttet mye til på slutten av 90-tallet, og som låtskriver ble jeg rørt og inspirert av blant annet «Prom Theme» og «Troubled Times». Etter at Adam Schlesinger døde, ble «Troubled Times» et slags symbol for meg på den dramatiske situasjonen som vi har befunnet oss i de siste månedene, sier Furuholmen. Derfor slipper a-ha-stjernen en ny singel 19. juni, der han nettopp har spilt inn «Troubled Times» i samarbeid med Morten Qvenild.

Hank von Hell spiller live på Ullevi

Konserten skal – som seg hør og bør i disse koronatider – strømmes på nettet. Samme dag slippes også det nye albumet «Dead», melder TT. Artisten, som til daglig heter Hans-Erik Dyvik Husby, er som kjent den tidligere frontmannen i Turbonegro – da under navnet Hank von Helvete. Svenskene oppdaget Dyvik Husby ikke minst etter at han spilte Cornelis Vreeswijk i filmen om det svenske ikonet. «Jeg har fått spørsmål om å livestreame flere ganger nå i disse covid-19-tider. Men jeg har hele tiden følt at dersom jeg skal gjøre det, så vil jeg gi fansen en «out of this world experience».
Les mer om:

Fem sterke navn kappes om artistenes egen pris

– I år er det spesielt utfordrende å velge kandidater til Bendiksenprisen. En samlet norsk artistbransje er i knestående på grunn av koronakrisen. Styret i GramArt føler derfor et spesielt stort ansvar når vi har valgt årets kandidater, uttaler styreleder i GramArt, Ivar S. Peersen. Det er GramArt som deler ut Bendiksenprisen, oppkalt etter nestoren Arne Bendiksen, og ment å være et bidrag til en artist som er kommet et stykke på vei i karrieren.

The Weeknd oppfordrer plateselskaper og strømmetjenester til å bidra

Den canadiskfødte artisten donerte selv penger tidligere denne uken. Han la ut kvitteringene i sosiale medier som viser at Black Lives Matter fikk 200.000 dollar, Know Your Rights Camp – startet av fotballstjernen Colin Kaepernick – fikk 200.000 dollar, mens National Bail Out, som besørger kausjon for svarte mødre og omsorgspersoner, fikk 100.000 dollar. – Jeg ga i går og jeg oppfordrer dere til å gå stort og offentlig med deres bidrag denne uken.

Spike Lee slipper kortfilm i Floyd-protest

Lee slapp filmen «3 Brothers» i samarbeid med at han gjestet TV-kanalen CNN og der kommenterte protestbølgen som brer seg over USA, skriver The Guardian. Filmen viser opptak av George Floyd som mister livet under en brutal politipågripelse 25. mai, samt av Eric Garner som døde etter politivold i 2014. Lee har deretter klippet sammen materiale med scener fra 1989-filmen, der en av karakterene, Radio Raheem, dør på lignende vis.
Les mer om:

Tar strømmekonsertene videre – til å bli ny vinylplateserie

Det heter Koroneserien, og er Christer Falcks nye påfunn i samarbeid med vinylplatebutikken Big Dipper og Coastal Town, vinyltrykkeriet i Egersund, samt konsertscenen Sentralen i Oslo. 10. til 14. juni blir det fem lagt ut fem strømmekonserter i Koroneserien – fire av dem fra Sentralen, der Hilma Nikolaisen, Bare Egil Band, Minor Majority og Luke Elliot trår til, mens den femte er strømmet fra Lars Lillo-Stenbergs egen loftsleilighet. Meget begrenset opplag Konsertene vil gis ut på vinyl, men det spesielle er at man må være rask på labben om man vil ha plate.

Ane Brun: – Lettheten og latteren ble borte

Den norske artisten fikk en jevnaldrende brevvenn da hun var 13 år, og de fortsatte å skrive til hverandre et helt tiår – lange, intense, håndskrevne brev. Da de var i tredveårene utvekslet de sine gamle brev. – Jeg fikk en skoeske med tjukke konvolutter i posten en dag. Å lese mine egne ord fra den tiden, brakte tilbake mange glemte minner. I den samme boksen lå det en opptakskassett!

Mister dyreparken til erkefienden

Det er Jeff Lowe, som også har figurert i Netflix-suksessen «Tiger King: Murder, Mayhem, and Madness», som overtok parken da Joe Exotic, eller Joseph Allen Maldonado-Passage, måtte i fengsel – for å ha planlagt drap på Baskin. Skjønt egentlig hadde Joe Exotic overført rettighetene til den zoologiske hagen til sin mor i 2011, for å holde eiendommen unna kreditorenes klør om han skulle tape i rettssaken som Baskins dyrehjem i Florida hadde anlagt mot ham. Men nå har en dommer i Oklahoma City funnet det bevist at denne overdragelsen var falsk, slik den nå avdøde moren tidligere har medgitt, melde

Dybdahl utvider albumet han slapp dagen etter at Norge koronastengte

Dagen før hadde Norge koronastengt på ubestemt tid, og også Dybdahls forestående store turné i kjølvannet av den kritikerroste platen ble lagt på is. Og hva gjør en musiker når kalenderen er ufrivillig åpen? Det beskriver han slik: – Heldigvis for meg og min studiopartner og medprodusent Håvard Rosenberg elsker vi å jobbe i studio. Da vi ferdigstilte albumet «Fever» tidlig i år snakket vi løst om at vi var så fornøyd med prosessen at vi kunne fortsatt det kreative samarbeidet og innspillingen i samme musikalske retning på ubestemt tid.

Britney Spears nyutgir låt

Popsangeren Britney Spears overrasket fansen med å slippe låten «Mood Ring» på strømmeplattformer. Låten, som er et bonusspor på albumet «Glory» fra 2016, har tidligere bare vært tilgjengelig i Japan. «Dere har bedt om det», skrev sangeren på Instragram. På samme sted slapp hun for et par uker siden også et nytt alternativt omslag til nettopp «Glory» – som er det foreløpig siste albumet fra henne. Da spotify nylig meldte om en nostalgibølge på musikkfronten i koronatiden, var Speas med. Låten « … Baby One More Time» var blant låtene som fikk en global Spotify-oppsving i preioden 1.–7.

Planlegger «Sonic the Hedgehog»-oppfølger

Paramount Pictures og Sega Sammy, som eier videospillet filmen er basert på, opplyste torsdag at utviklingsarbeidet er i gang med film nummer to. Det blir med samme gjeng bak: Jeff Fowler på regi mens Pat Casey og Josh Miller skriver manus. Ifølge Variety er filmen på et så tidlig stadium at man ikke har avgjort rollebesetning eller når innspillingen vil begynne. I første film ut spilte Jim Carrey det raske, blå, utenomjordiske pinnsvinets erkefiende doktor Robotnik – men det er altså ikke klart om han vil vende tilbake til runde to. Foto:ParamountJim Carrey som Dr.
Les mer om:

Björn Ulvaeus vil arbeide for rettighetene til neste generasjons opphavere

Den svenske artisten og komponisten overtar vervet som president for CISAC etter synthpioneren Jean-Michel Jarre. – Jeg har vært heldig nok til å kunne leve godt av mitt virke som låtskriver og artist. Som CISAC-president ser jeg nå frem til å arbeide for neste generasjon med skapere, sier Björn Ulvaeus i en uttalelse, der han også uttrykker «en lidenskapelig tro» på CISACs mål om å sikre bedre, mer rettferdige vilkår for skapere. Sammen med makker Benny Andersson har han vært en av tidenes mest suksessfulle låtskriverduoer i tillegg til artistvirket i ABBA.

Synger sommeren inn med blomstrende folkpop

Låta handler om en tid da bryllup ikke alltid ble styrt av romantiske valg. Bruden sitter og gråter for seg selv, i full brudestas. Det var en annen hun egentlig ville ha. Dager før bryllupet dukker den tapte kjærligheten opp, men da er det for sent. En liten jente blir vitne til denne gråtende bruden, og forstår ikke hvorfor hun er så lei seg, men som voksen får hun forklaringen. Noe som hun på sine eldre dager forteller videre til Sigrid Moldestad. – Låta er basert på en sann historie. Jeg vet ikke helt hvem hun var, men har gitt henne navnet Karolina.
Les mer om:

Se hva ferieklare nordmenn har i sommerspillelistene sine

Strømmetjenesten melder om en økning på hele 167 prosent på slike lister. Blant annet ser man i Norge at campingrelaterte spillelister har opplevd en strømmeøkning på 30 prosent – mens opprettelse av spillelister med roadtrip-tematikk har økt med 35 prosent den siste tiden. Men fremdeles holder vi oss hjemme, og ifølge Spotifys såkalte innsikt for den siste måneden – fra 17. april til 17.
Les mer om:

Scorsese lager kortfilm om koronatiden

Resultatet er rett og slett en kortfilm som skal sjøsettes på BBC torsdag 28. mai, melder TT. «Jeg ser fram til at jeg i fremtiden tar med meg hva jeg har lært i løpet av denne tiden. Det handler om det mest grunnleggende. Å ta vare på menneskene man elsker og være sammen med dem så mye man kan», sier Scorsese i en kommentar som er gjengitt av Variety. Den, ifølge Variety svært personlige kortfilmen, blir del av serien «Lockdown Culture With Mary Beard». (©NTB) The post Scorsese lager kortfilm om koronatiden appeared first on GAFFA.no.
Les mer om:

Strømmer Led Zeppelins 2007-konsert – tre dager til ende

Visningsperioden begynner om kvelden lørdag 30.

Chris Evans takket flere ganger nei til Captain America-rollen

Nylig røpet Evans at han flere ganger sa nei til rollen fordi han slet med angst. Å si ja til Captain America ville nemlig innebære å forplikte seg til å gjøre hele ni filmer, og han fryktet konsekvensen for sin egen mentale helse, sa han til Hollywood Reporter. Det var da skuespillerkarrieren begynte å ta av for Chris Evans at problemene meldte seg. Under innspillingen av 2010-filmen «Puncture» fikk han angstanfall også på filmsettet. – Brått blir hobbyen din også jobben. Da kommer angsten.
Les mer om:

Oslo Pix tilbake – i miniversjon

«Filmene kommer ikke i norsk distribusjon, så dette er en av få sjanser til å se dem», skriver arrangørene før Vika kino i Oslo slår opp dørene. 12.–14. juni er det altså duket for en aldri så liten filmfestival. Programmet byr på Abel Ferraras film «Tommaso», med Willem Dafoe i hovedrollen. Videre settes den dansk-tyske filmen «Giraffe», med Lisa Loven Kongsli i hovedrollen, opp.

Lisbeth Salander aktuell for ny TV-serie

Prosjektet kalles «The Girl With The Dragon Tattoo» i likhet med den amerikanske tittelen på boken og filmen «Menn som hater kvinner». Den planlagte serien skal bygge på en helt nyskrevet historie, som setter Lisbeth Salander i en nåtidig ramme hvor hun er omgitt av nye karakterer. Enn så lenge er ikke mye kjent om prosjektet, men Andy Harries («The Crown», «Outlander») er produsent sammen med Rob Bullock. Det er også uklart når TV-serien – dersom den blir en realitet – vil få premiere. (©NTB) The post Lisbeth Salander aktuell for ny TV-serie appeared first on GAFFA.no.
Les mer om:

«Maskineriet» satte premiererekord første døgnet

Seriens to første episoder hadde premiere søndag, og ble i løpet av det første døgnet den mest sette egenproduksjonen til strømmetjenesten i Norden noensinne – der den danket ut «Wisting», «Elsk meg» og «Den som dreper». «Maskineriet» topper også listen over antall startede strømmer og antall minutter konsumert av alle Viaplay-produksjoner i Norden for samme tidsperiode, opplyser strømmetjenesten i en pressemelding. Kristoffer Joner er sjeleglad, for han røper i en uttalelse at han er både glad og ydmyk over at så mange har sett de to første episodene. Les også: Slutter i populær TV-serie. – D
Les mer om:

Brian May overveldet av omtanken etter å ha fortalt om hjerteinfarkt

Den 72 år gamle gitaristen kan virke uslitelig på scenen, men da han for to uker siden gikk til legen med en muskelskade i ryggen ble det imidlertid oppdaget noe helt annet også: At May hadde alle symptomer på hjerteinfarkt. Legen kjørte musikeren i all hast til sykehuset der det ganske riktig ble påvist at tre av arteriene hans var i ferd med å gå tette, skriver artisten selv på Instagram. På sykehuset valgte May å få operert inn tre stenter for å minke risikoen for hjerteinfarkt. Dagen etter kunne han forlate sykehuset, fremdeles mest plaget av smertene etter hagearbeidet.