Kultur - Ballade.no


Ballade radio: Kajsa Balto og hennes urbane samiske miks

Ung, samisk musikk opplever en boom, etter at Ella Marie og bandet Isak inntok rampelyset. Vi snakker oppblomstring og moderne musikkfusjon med en av «boomerne» (og da snakker vi ikke om generasjon babyboomer!) før hun noen få post-korona-spillejobber: Kajsa Balto. Innlegget Ballade radio: Kajsa Balto og hennes urbane samiske miks dukket først opp på ballade.no.

God sommer fra Ballade

Vi ønsker alle leserne våre en riktig god sommer! Her finner du en hilsen fra redaksjonen og en rekke saker å bla i, se på og lytte til gjennom sommeren. Innlegget God sommer fra Ballade dukket først opp på ballade.no.
Les mer om:

Rockefeller åpner dørene igjen

- Rockefeller åpnes med begrenset kapasitet og sitteplasser – trygt innenfor med tanke på smittevernhensyn, sier daglig leder Roar Gulbrandsen. Innlegget Rockefeller åpner dørene igjen dukket først opp på ballade.no.
Les mer om:

Her er de nominerte til EDVARD-prisen 2020

EDVARD-prisen skal hedre noen av våre fremste komponister og sangtekstforfattere og øke oppmerksomheten om nyskrevet norsk musikk. I 2020 deles prisen ut i fem kategorier, og vinnerne annonseres til ulike tider gjennom høsten. Innlegget Her er de nominerte til EDVARD-prisen 2020 dukket først opp på ballade.no.

Samisk boom med Kajsa Balto

Kajsa Balto slapp plate i mai og ser seg sjøl som del av en samisk boom i norsk musikk. Men hva nå? Hvor blir det av slippturnéen, Balto? Innlegget Samisk boom med Kajsa Balto dukket først opp på ballade.no.

Høylytt jenteleir satser på remiksing

Musikkproduksjon er i fokus på musikkleire for jenter, trans og ikke-binære flere steder i Norge denne sommeren. Smittevernriktig nok er årets «LOUD!»-leire delt opp i dager, og dropper overnattingene i år. Innlegget Høylytt jenteleir satser på remiksing dukket først opp på ballade.no.
Les mer om:

Tilbake til den nye normalen

Når ting ikke blir som tenkt, skal man kaste seg rundt eller stoppe opp og tenke seg om? For noen har avlysningene i kulturlivet gjort månedsvis med jobbing bortkastet. Eller? Innlegget Tilbake til den nye normalen dukket først opp på ballade.no.

Jakter på sju unge komponister i året

Satser på unge komponister og vil bygge videre på kombinasjonen av musikkfag og bransjeforståelse. Innlegget Jakter på sju unge komponister i året dukket først opp på ballade.no.

– Vi har ikke noe jernregime, men jentene vet hva som forventes av dem

Noen ganger blir det så mye samtidsmusikk i Det Norske Jentekor at dirigent Anne Karin Sundal-Ask bare vil synge glade sanger i dur. Innlegget – Vi har ikke noe jernregime, men jentene vet hva som forventes av dem dukket først opp på ballade.no.

Ballade radio: – Jeg fikk spille mye særere musikk i koronavåren

Koronaens strømmekonserter har gitt mer rom for sjeldent repertoar. Dette, og om det konfronterende i å bare spille med venstre hånd, kan du høre pianist Christian Ihle Hadland snakke om her. Ny utgave av Ballade radio ute nå. Innlegget Ballade radio: – Jeg fikk spille mye særere musikk i koronavåren dukket først opp på ballade.no.
Les mer om:

Ihle Hadland: Pianisten som fikk korona-oppsving

– Bank i bordet ble dette ingen hjemmesitterperiode. I tillegg til flere oppdrag, ga koronastengte saler den profilerte pianisten Christian Ihle Hadland rom til større musikalsk variasjon. Snart står en kammermusikkfestival for dør – nesten som før. Innlegget Ihle Hadland: Pianisten som fikk korona-oppsving dukket først opp på ballade.no.
Les mer om:

Musikk som heng i lufta

Av og til høyrer du musikk som opnar opp kjensler, stemningar, sansar og ord på eit forunderleg vis. Dette har eg ikkje kjent på før, dette har eg ikkje sett før, sagt før. Musikken gjer alt dette - har eg ikkje høyrt det før? Innlegget Musikk som heng i lufta dukket først opp på ballade.no.

Pauline Hall: Komponist, kritikar og kosmopolitt

I anledning Pride 2020 deler vi denne fine artikkelen om komponist og kritiker Pauline Hall, skrevet av musikkforsker Astrid Kvalbein for tidsskriftet MELKs musikkutgave. Takk for at vi får dele, og Happy Pride!

Egil Storbekkens Musikkpris til Wardrunas Einar Selvik

Musikeren, komponisten og instrumentbyggeren Einar Selvik bak Wardruna og musikken til HBO-serien «Vikings» får prisen for nyskapende og sjangerovergripende arbeid. Innlegget Egil Storbekkens Musikkpris til Wardrunas Einar Selvik dukket først opp på ballade.no.
Les mer om:

Koronakrisen: Kompensasjonsordning endelig for hele verdikjeden

Musikkbransjen er glade for gjennomslag i viktig sak: - Det viser med all tydelighet at kulturlivet er i stand til å snakke med en stemme når det gjelder, sier Rhiannon Edwards i Virke. Innlegget Koronakrisen: Kompensasjonsordning endelig for hele verdikjeden dukket først opp på ballade.no.

Ballade video LVIII: Tentakler, vampyrer og skjeletter (sommeren er her!)

Skriket fra jorden, og hviskinger i natten. Sjekk ut disse videoene fra Aggie Frost, Cezinando, Fredrik Høyer og Bendik Baksaas, Temur, Amara og Snow Boyz, Kine Nesheim, Golden Core og Maja Sørbø. Innlegget Ballade video LVIII: Tentakler, vampyrer og skjeletter (sommeren er her!) dukket først opp på ballade.no.
Les mer om:

900 000 kroner tildelt i jazzstipend

Stipendene er delt ut tidligere på året enn vanlig. - Vi er bekymret for musikerne som i denne perioden med smittevernrestriksjoner har mistet omtrent all mulighet til konsertaktivitet, sier Norsk jazzforums leder Gry Bråtømyr. Innlegget 900 000 kroner tildelt i jazzstipend dukket først opp på ballade.no.
Les mer om:

Emilie Nicolas hedret med Bendiksenprisen

Artistkollegaer har kåret Emilie Nicolas til vinner av prisen på 100 000 kroner. «Et fantastisk musikalsk talent med en stor fremtid foran seg», sier juryen. Innlegget Emilie Nicolas hedret med Bendiksenprisen dukket først opp på ballade.no.
Les mer om:

Mener musikkhistorien er urettferdig

Lørdag 27. juni fyller Ragnar Søderlind 75 år. Han har komponert i mer enn 60 år, men føler at mye av hans arbeid er blitt motarbeidet. Innlegget Mener musikkhistorien er urettferdig dukket først opp på ballade.no.
Les mer om:

Jørgen Karlstrøm ny styreleder i TONO

Karlstrøm ble valgt til ny styreleder under TONOs årsmøte i ettermiddag. Kai Robøle ble valgt til ny nestleder i styret. Innlegget Jørgen Karlstrøm ny styreleder i TONO dukket først opp på ballade.no.

Helse: Ny ressursside for kunstnere

Hvordan ivaretas kunstnernes psykiske og fysiske helse?, spør fagorganisasjonen Creo, som nettopp har lansert Scenekunstmedisin, en ressursside for kunstnere. Innlegget Helse: Ny ressursside for kunstnere dukket først opp på ballade.no.

Lederskifte i GramArt 

Elin Aamodt slutter som leder i GramArt etter tretten år. Marius Øvrebø-Engemoen blir fast daglig leder for organisasjonen. Innlegget Lederskifte i GramArt  dukket først opp på ballade.no.
Les mer om:

Djerv er tilbake. Agnete bekjemper angsten.

– Jeg satt bare i bobla mi og angsta. Vokalist Agnete Kjølsrud setter selvhat og depresjon i skammekroken. Noen negative slengkommentarer blir satt dit samtidig, i en ny låt hun kjempet seg til å lage med bandet Djerv. Innlegget Djerv er tilbake. Agnete bekjemper angsten. dukket først opp på ballade.no.
Les mer om:

Trondheim kammermusikkfestival med optimistisk feiring av 25 år

- I september skal vi være klare til å feire festivalens jubileum, med levende musikk og ekte møter mellom artister og publikum. Innlegget Trondheim kammermusikkfestival med optimistisk feiring av 25 år dukket først opp på ballade.no.
Les mer om:

Spill norsk-festivalen: Identitetsbygger med kortreist livemusikk

Spill norsk-festivalen er tilbake i september. - Når samfunnet sakte men sikkert kan åpne opp for samvær og samhandling, er det spesielt viktig at musikk skapt av norske komponister, låtskrivere og tekstforfattere er blant de første som fremføres live, sier Norsk Komponistforening. Innlegget Spill norsk-festivalen: Identitetsbygger med kortreist livemusikk dukket først opp på ballade.no.
Les mer om: