Innenriks - Klassekampen


I hemmelig farvann

BÅT: Mossack Fonseca var i sentrum av Panama-papirene-skandalen. Nicolai Tangen brukte firmaet til luksus­yachten sin, men sier han ikke visste om kundeforholdet.
Les mer om:

Klarer ikke leia

TRANGT: Husleie sluker krisestøtta til næringslivet, viser data Klassekampen har fått innsyn i. Pierre Audren er blant dem som sliter med høy leie.

Her er fiskeindustrien rasert

TAP: En lang rekke kystkommuner har tapt på en fiskeripolitikk som hadde som mål å sikre sysselsetting og ­bosetting langs kysten.

Går ut mot Norges Bank

SKEPTISK: Ap har hittil sittet stille i båten. Nå spør Marianne Marthinsen om Nicolai Tangen kan ha troverdighet som sjef for Oljefondet.

Smell for kommunene

GAP: Det økonomiske tapet for kommunene kan bli 20 milliarder kroner i år, ifølge KS. Det er langt fra det statlige krisetilskuddet på 4,9 milliarder.
Les mer om:

Ber om mer krisepenger

RØDE TALL: Staten dekker litt over halvparten av de 2,4 milliardene Oslo går i minus. Byrådsleder Raymond Johansen krever mer.
Les mer om:

Til angrep på «elitens logikk»

MAKT: Trygve Slagsvold Vedum lover strenge regler mot å mingle med elitene med Sp i regjering. Koronakrisa og Tangen-saken viser en skremmende avstand mellom folket og elitene, sier han.

Fleire prosjekt står i kø

SKATT: Arbeidarpartiet stilte tre krav for å gå med på kriseforslaget om ny oljeskatt for å redde næringa. Fellesforbundet svarer med åtte prosjekt som oppfyller krava.
Les mer om:

Frykter mindre til de små

NEGATIV: Fiskeridepartementet får sterk kritikk fra Riksrevisjonen for at fiskekvotene er samlet på færre hender.

– Når ett land er svakt, blir alle land ­sårbare

SAMARBEID: Jonas Gahr Støre advarer mot å la koronakrisa bli et påskudd for å svekke internasjonalt samarbeid. Norge er ­avhengig av internasjonal handel, sier Ap-­lederen.
Les mer om:

Mener lærerne trenger tid

Flesteparten av medlemmene i Skolenes landsforbund vil utsette den nye skole­reform som følge av koronakrisa. Leder Anne Finborud synes også det er for tidlig.

– En ny­liberal ulykke

TOPPSTYRT: – Radikalismen har gått tapt, også blant de svarte, sier filosof Cornel West. Han ­mener det er ­derfor Bernie Sanders ikke fikk ­støtta han trengte fra ­afroamerikanske velgere.
Les mer om:

Matkøene blir lengre

MAT: Flere stiller seg i kø for matutdelingen til Fattighuset. I går hjalp ICC-moskeen til slik at spanske Alvydas (62) fikk med seg mat hjem.
Les mer om:

Trygves ti bud

• For litt over et år siden raste den såkalte elitedebatten i våre spalter. Det hele ble sparket i gang av et intervju med Trygve Slagsvold Vedum. Noe spøkefullt lanserte Sp-lederen sine ti bud for politikere som ikke vil bli klistret til Oslo-eliten. Blant budene var: Du skal leve som du preker, ikke snike i køen, ikke snikskryte, ta bussen, ikke helikopter og sist, men ikke minst: Du skal ikke tro du er noe. «Janteloven har noe for seg», sa Vedum. Intervjuet vakte forargelse hos...

Enten eller

Staten med ledertrøya: Slavoj Žižek mener valget står mellom kommunisme og barbari. Det er tankespinn av beste merke.
Les mer om:

– Har levd i sin egen verden

Dagens Næringslivs eierkonsern har brukt opp all egenkapitalen. Medie­eksperter mener feilslått digital­strategi og «selvgod» bedriftskultur har mye av skylda.

Tviholder på fastegleden

DYSTERT: – Vi går en trist ramadan i møte, med stengte moskeer, portforbud og liten omgang med slekt og venner, sier Om Omar.
Les mer om:

Høytid uten besøk

JUL: – Det blir som julaften uten julegaver, sier Imen Hasnaoui. Hun skal være alene med sine to døtre under ramadan. Mannen er koronafast i Tunisia.
Les mer om:

Ikke naturlig?

• Onsdag kveld la påtroppende Oljefondet-sjef og hedgefond­milliardær Nicolai Tangen fram regnskap for turen til USA hvor en rekke norske samfunnstopper deltok. Tallene skal danne grunn­laget for tilbakebetaling fra de offentlige institusjonene som etter at turen ble kjent har sagt at de vil tilbakebetale utleggene for sjefene som deltok. Ettersom påspandert tur til Philadelphia og deltakelse på Tangens seminar «Back to University» bryter med gavereglene for statsansatte, ønsker...
Les mer om:

Går dypt inn i ideologien

Dagens nynazister er langt mer opptatt av ideologi enn deres meningsfeller var på 1990-tallet, mener redaktør og for­fatter Harald S. Klungtveit.
Les mer om:

Slik kan hun styre unna ­ kollaps

RÅD: Philippe Legrain, tidligere råd­giver for EU-­presidenten, mener ­dagens ledelse må ta dristige grep for å avverge unionsoppbrudd.
Les mer om:

Millioner til eierne tross krise

UTBYTTE: Forrige uke permitterte Norske Skog 198 ansatte i Norge. Neste dag varslet konsernet utbytte. På fredag kommer 268 millioner inn på investorenes kontoer.
Les mer om:

Å være snill

• Da Victor Norman (H) tiltrådte som arbeids- og administrasjons­minister i Kjell Magne Bondeviks andre regjering i 2001, flyttet han til en tjenesteleilighet i Oslo. Det var bare et problem: Nordmans piano sto igjen hjemme i Bergen. Derfor ba ministeren departementet om å kjøpe et piano til statsrådsleiligheten. Både departementsråden og stabssjefen sa nei, men til slutt fant en snarrådig ekspedisjonssjef en løsning: Et piano ble kjøp inn som et velferdstiltak for de ansatte og...
Les mer om:

Tangens forsvarer

VENN: Henrik Syse forsvarer påtroppende oljefondssjef ­Nicolai Tangen i rosende ordelag. De to er nære venner, og Syse har et betalt styreverv i Tangens selskap.
Les mer om:

Stat og kapital

• Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie har fått det for seg at VGs avsløring av norske samfunnstoppers deltakelse på Nicolai Tangens flybårne luksuscruise ikke er noe okke seg over. «Folk er sjokkerte og mener seminaret ved Wharton-universitetet ‘lukter vondt’. Jeg skjønner ikke helt hvorfor», skriver han i Nidaros. «Hvor mange slike møter konferanser, seminarer og gutteturer der penger møter politisk makt og innflytelse tror du foregår hvert år, hver måned, uten at du (eller VG)...