Helse - VG


Ny, svensk immunitetsstudie: – Grunn til forsiktig optimisme

Immunitet mot coronaviruset kan være høyere enn først antatt, ifølge en ny svensk studie. Men det er behov for mer data, ifølge forsker Gunnveig Grødeland.

Halvparten så mange barn er blitt født med Downs etter lovendring

Etter at Danmark åpnet for mer fosterdiagnostikk, har antall barn født med Downs syndrom blitt halvert. I dag kan Stortinget vedta lignende lovendringer i Norge.
Les mer om:

FHI: Vil teste for corona gjennom spytt

Norske helsemyndigheter ser på muligheter for å endre testmetode for å påvise coronaviruset. Målet er at folk skal teste seg selv.

Svenske Melvin (9) fikk sjeldne symptomer på corona

I flere land har leger begynt å undersøke sjeldne symptomer hos barn med coronaviruset. For ni år gamle Melvin føltes det som at huden brant.

Faktisk.no: HPV-vaksinen ødelegger ikke eggstokkene

Flere store forskningsgjennomganger og omfattende studier finner ingen alvorlige bivirkninger ved HPV-vaksiner, og det finnes heller ikke grunnlag for å tro at de kan føre til sterilitet.

Antistoff-funn i Israel: – Kan være kjempegjennombrudd

Israelske forskere har funnet et antistoff som kan nøytralisere coronaviruset i kroppen. OUS-forsker Fridtjof Lund-Johansen sier funnet er en god nyhet - men at veien til bruk i behandling ennå er lang.
Les mer om:

Faktisk.no: Filmer «tomme» sykehus for å spre konspirasjonsteori om coronaviruset

I flere land deles videoer av tilsynelatende tomme sykehus som «bevis» på at koronaviruset er en bløff. Konspirasjonsteorien har spredt seg fra amerikanske alt right-profiler til norske nettbrukere.

Behandlingen er utsatt

De skulle skiftet hoften, fått dren i øret eller den tredje botoxsprøyten mot migrenen. Så kom coronasmitten – og rykket mer enn 250.000 norske pasienter tilbake til venterommet.

Foreldrene til kreftsyke Fia (4) med bønn: – Lytt til ekspertene

Etter halvannet år i full isolasjon kunne kreftsyke Fia (4) endelig møte vennene sine i barnehagen igjen. Så kom coronaviruset til Norge. Nå bønnfaller foreldrene hennes folk om å følge rådene til norske helsemyndigheter.
Les mer om:

Ekspertenes råd: Reglene som gjelder for corona-karantene

Stadig flere nordmenn havner i hjemme-karantene. Men hva innebærer det egentlig? Kan man gå i butikken, lufte hunden eller ta seg en tur i skogen? Her er ekspertenes klare råd.
Les mer om:

Bekymrede nordmenn ringer ned corona-telefonen

Stor pågang på nødtelefonen 113 skapte problemer før helgen. Nå ringes legevakttelefonen og den nyopprettete corona-telefonen ned av engstelige nordmenn.
Les mer om:

Én av tre ansatte ved øyeavdelingen i karantene

110 av 311 ansatte ved øyeavdelingen ved Ullevål sykehus må holde seg borte fra jobb i 14 dager.
Les mer om:

Coronavirus og smitte hos barn: Dette vet vi

Helsedirektøren ber foreldre følge med på situasjonen.

Beslutningsforum sier ja til medisin for atopisk eksem

Beslutningsforum for nye metoder sa mandag ja til at pasienter over 12 år med atopisk eksem kan få behandling med Dupilumab (Dupixent).

Bent Høie vil ta grep for kronisk syke: – Blir kasteballer i systemet

En av tre nordmenn lever med kroniske smerter. Mange av dem faller ut av arbeidslivet. Nå vil helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) gi den store pasientgruppen et bedre helsetilbud.
Les mer om:

Norge innklaget til EFTA-domstolen: Mener norske pasienter hindres hjelp

EØS’ kontrollorgan ESA har brakt Norge inn for EFTA-domstolen. Kontrollorganet mener Norges regelverk er for utydelig og begrenser nordmenns mulighet til å få helsehjelp i utlandet.
Les mer om:

Svenske forskere kobler ME til nakkeskader

– 80 prosent av ME-pasientene vi har undersøkt har tegn på skader i nakken, sier smertelege Bo C. Bertilson ved Karolinska Institutet i Stockholm.
Les mer om:

Kjærlighetspodden: «Jeg er sprelsk og livat og alltid i godt humør, min penis er stor og fin»

Før Tinder var det kontaktannonser. Har vi noe å lære av gamle dagers direkthet når vi er på leting etter en partner? Psykologene Sissel Gran og Catrin Sagen har besøk av Eirik Lande, mannen bak boken «Tinder i gamle dager».
Les mer om:

Ny medisin gir håp for migrenepasienter

Migrenemiddelet Ajovy blir en del av blåreseptordningen, etter at statens forhandlere har presset ned prisen. Departementet lover supereffektiv iverksetting.

Kjærlighetspodden er tilbake!

Hva er de vanligste fellene par går i? Og hva er tegnene på at det står dårlig til i forholdet? I denne episoden av «Kjærlighetspodden» søker psykologene Sissel Gran og Catrin Sagen svar hos noen av verdens fremste eksperter.
Les mer om:

Ti ekstraordinære toaletter

Tissetrengt eller ikke: Mange av de offentlige toalettene langs Norges Nasjonale Turistveger er arkitektoniske smykker vel vedt et besøk, selv om du ikke «må.»

Ny forskning: En av to kvinner med hjertesvikt får ikke tilstrekkelig behandling

Flere kvinner enn menn dør av hjertesvikt. Grunnen til dette er at hjertesvikt hos en av to kvinner ikke skyldes blodpropp og hjerteinfarkt, som kan behandles med dagens metoder, viser ny norsk forskning.

Håper på medisin-ja: – Som å leve med myggstikk over hele kroppen

Bare personer med alvorlig astma kan glede seg over at Beslutningsforum for nye metoder denne måneden sa ja til en ny medisin – som også kunne hjulpet pasienter med atopisk eksem.
Les mer om:

Norsk forskningsfunn: Flere babyer overlever når de holdes tett inntil mor

Flere spedbarn med lav fødselsvekt overlever når de holdes tett inntil mor. Det er hovedfunnet i et stort forskningsprosjekt i regi av Universitetet i Bergen.
Les mer om: