Helse - VG


Flere sykehus starter egne ALS-registre etter nasjonal stopp

Helsemyndighetene sa nei til et nasjonalt ALS-register. Norges seks universitetssykehus er alle enige om at det bør opprettes – og tre av dem har laget egne varianter.

Bjørn Brennskag (48) får dekket ny millionmedisin gjennom privat helseforsikring

ALS-syke Bjørn Brennskag (48) får dekket medisinen Edaravone gjennom den private helseforsikringen IF Vertikal. – Jeg føler meg veldig heldig, sier han.
Les mer om:

32.000 rammes: Slagmedisin tas av markedet

Legemiddelfirmaet Boehringer Ingelheim slutter å produsere to legemidler som skal forhindre nye slag. Her er Legemiddelverkets råd til deg som bruker medisinene.
Les mer om:

Nye studier på lungekreft kan endre fremtidens behandling: – Veldig lovende

Flere nye studier på lungekreft kan gi håp til norske pasienter. Spesielt effekten av immunterapi er trolig mer lovende enn først antatt.

Ny app i ambulansene skal gi raskere hjelp ved hjerneslag

Oslos ambulanser skal teste en ny app for å avdekke hjerneslag så tidlig som mulig slik at pasientene kommer raskest mulig til sykehus.

Gry Kristiansdatter Lilleng fotograferte sin ALS-syke mann i 19 måneder: – Døden skremte oss ikke

Da Arne Hermann Lilleng fikk dødsdommen i 2016, hadde han ett ønske. Han ville at kona Gry Kristiansdatter Lilleng skulle fotografere hans siste etappe.
Les mer om:

ALS-overlege: – Vi opplever ofte at pasientenes frustrasjon «tas ut» på oss

ULLEVÅL (VG) Stadig flere konsultasjonstimer går med til å snakke om ALS-medisiner som ikke er tilgjengelig. Det frustrerer legene, som mener den verdifulle tiden burde blitt brukt til å gi pasientene oppfølging og omsorg.
Les mer om:

Helseminister Bent Høie (H): Vil bruke Cathrines historie til å hjelpe andre

Helseminister Bent Høie (H) gir Cathrine Nordstrands mye av æren for at ALS-syke har fått høyere prioritet. Nå ønsker han å bruke hennes historie i arbeidet med nye retningslinjer for denne pasientgruppen.
Les mer om:

Bes om å lage helsetilbud som skal erstatte dem selv

Terapeuter som mister støtten til å behandle overgripere, bes om å utvikle det offentlige tilbudet som skal erstatte dem selv.

Rabies påvist på Svalbard i 2018

Rabies er ikke påvist hos mennesker på fastlandet i Norge siden 1815. Det er heller aldri påvist rabies hos mennesker på Svalbard, men ved en rekke anledninger er den dødelige sykdommen påvist hos ville dyr i øygruppen, senest i 2018.
Les mer om:

Audun Stensland (14) er født med hjertefeil: – Vaksiner handler ikke bare om deg selv

Audun Stensland (14) ble født med en alvorlig hjertefeil som gjorde han spesielt mottakelig for smittsomme sykdommer. – De som ikke tåler vaksine, rammes hardest, sier han til VG.
Les mer om:

Studie: Brystkreft er elleve ulike sykdommer

Brystkreft er ikke bare én sykdom, men elleve ulike sykdommer, fastslår forskere som forsøker å utvikle individualisert behandling.

Jubler over ny medisin mot alvorlig depresjon: – Som sendt fra himmelen

For første gang siden Prozac har et nytt virkemiddel mot alvorlig depresjon blitt godkjent. Nå vurderer EU, og dermed Norge, å godkjenne det samme.
Les mer om:

Regjeringen lanserer ny kvinnehelsestrategi: Utvider ordningen med gratis prevensjon

RIKSHOSPITALET (VG) Celleprøven skal erstattes med en enklere test og prevensjon blir gratis for flere. Med kvinnehelse som fanesak håper Statsminister Erna Solberg at norske kvinner vil ha fokus på noe annet enn abortsaken 8. mars.

Professor om EAT-dietten: – Bekymret for fedme

Eksperter VG har snakket med mener EAT-rapportens kostholdsråd er mulig, men krevende å gjennomføre for vanlige folk. – Jeg er bekymret for fedme med dette kostholdet, sier ernæringsprofessor.
Les mer om:

Ny rapport lanserer «global diett»: – Inntak av rødt kjøtt og sukker må halveres

For å sikre sunn mat til jordens økende befolkning må vi globalt redusere inntaket av rødt kjøtt og sukker med 50 prosent, og doble inntaket av nøtter, frukt, grønnsaker og belgfrukter.
Les mer om:

Politiet etterforsket aldri «mirakelpredikant»: – For dårlig

Politiet i Agder henla saken mot predikant Svein-Magne Pedersen uten etterforskning. – Nok en bekreftelse på dårlig håndhevelse av loven, mener jurist.
Les mer om:

Ny forskning: I fremtiden kan kroppens egne celler kurere diabetes

Forskere kan være et steg nærmere en ny behandling av diabetes. Funnene i en ny studie viser at naboceller kan ta over jobben til skadede insulinproduserende celler.
Les mer om:

Vil dekke egenandel for å fryse egg ved alvorlig sykdom: – Ikke alle som har 17.000 på konto

Kvinner som blir alvorlig syke må betale opptil 17.416 kroner for hormonbehandling hvis de ønsker å fryse ned egg før de skal starte med behandling. Egenandelen fører til at mange velger vekk muligheten, ifølge foreningen Ung Kreft.
Les mer om:

Cathrine (41) tok med barna på cellegiftbehandling – nå skal flere barn med syke foreldre få reisen dekket

Takket være et gavefond ved kreftavdelingen på UNN kunne Cathrine Hansens (41) mann, fem år gamle sønn og fire år gamle datter reise fra Sortland til Tromsø for å være med da hun fikk sin tredje cellegiftbehandling.
Les mer om:

Ny undersøkelseskommisjon skal granske feil i helsetjenesten

LONDON (VG) I Norge har det vært kraftig motstand mot den nye undersøkelseskommisjonen for helse- og omsorgstjenesten, som etter nyttår starter sitt arbeid. Helseminister Bent Høie (H) og direktør Pål Iden håper den vil bidra til å øke sikkerheten i helsetjenesten.

Vil ha advarsler på alkoholholdig drikke

Hvis Ap, Sp, og KrF får det som de vil, kan det komme nye krav til innholdsmerking av all alkoholholdig drikke, samt advarsel mot å kjøre bil - og en advarsel mot å drikke når man er gravid.
Les mer om:

Lokker med penger for å styrke helseregistre

Helseminister Bent Høie vil belønne norske helseregioner økonomisk for å registrere flere pasienter inn i medisinske kvalitetsregistre, samtidig som helsepersonell kan få meldeplikt.
Les mer om:

Høie vil vurdere å kutte flere operasjoner og behandlinger

LONDON (VG) Et forslag om redusere flere medisinske behandlinger, deriblant snorkeoperasjon, en type kneoperasjon og åreknuteoperasjon er nå på høring i England. Helseminister Bent Høie mener Norge bør vurdere det samme.

Helse Nord-Trøndelag snur: Terje Solbakk (67) får kreftbehandling finansiert av staten

I fem måneder har Terje Solbakk kjempet for å få immunterapi mot tarmkreft dekket av sykehuset. Behandlingen er hans siste håp. Nå snur helseforetaket.