Denne gjengen skal redde 600-700 tonn mat i år


Denne gjengen skal redde 600-700 tonn mat i år

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)I spissen for de 15 ansatte står butikksjef Tone Byberg. Hun bor på Bryne, men er oppvokst på en liten gård på Tjelta, og brukte en god del av ungdomstiden til å gå i demonstrasjonstog med «Redd planeten»-plakater.Bakgrunnen fra gård har lært henne å respektere mat, og miljøengasjementet har hun fortsatt.- Å redusere matsvinn er en viktig miljøsak. Så da denne jobben dukket opp, kunne jeg ikke la være å søke, seier Byberg. Hun har jobbet i ulike butikker hele sitt liv, og kommer fra stilling som butikksjef på Nille på M44.Nå gleder hun seg til å åpne Holdbart-butikken på Kleppe mandag. 15 ansatte - i første omgang i 7-8 årsverk - er på plass. Det samme er varene, og da Jærbladet var innom fredag morgen, var det hektisk aktivitet for å få alt på plass.Utvalg som forandrer seg Holdbart er en outlet-butikk. De selger billig varer som andre butikker av en eller annen grunn ikke vil ha; Varer som er gått ut av sortimentet hos kjedene.Varer som nærmer seg eller har gått over best før-datoen. Varer som det er blitt produsert for mye av. Sesongvarer. Varer som har fått ny emballasje eller har småskader på emballasjen.- Alle varene vi selger er helt i orden. Vi har ikke frukt og grønt, for der er erfaringen at det er for dårlig når vi får det inn. Vi selger heller ikke varer som har gått ut over siste forbruksdag. Men ellers tar vi inn varer fra 270 forskjellige leverandører - både kjølevarer, frysevarer tørrvarer og drikke. Hva vi har inne i butikken, endrer seg hele tiden, ut fra varetilfanget, forteller Thor Johansen, en av de to gründerne bak Holdbart.- Så Holdbart er et sted å gå på skattejakt? - Ja, det kan du si. Vi har mange kunder som er innom nesten daglig for å se hvilke nye varer vi har fått inn, sier Johansen. Thor Johansen er den ene av de to som etablerte Holdbart AS. Foto: Åge Bjørnevik Lokale samarbeidspartnere Lokalt på Jæren har Holdbart store forhåpninger til samarbeidet med Q-Meieriene. Siden det er kort vei fra Øksnavad til Kleppe, kan det bli aktuelt å ta inn mange små partier som de neppe ville ha sendt til Østlandet.Holdbart har også inngått avtale med eggpakkeriet Jonas H. Meling A/S i Sola. De har ofte overskudd av egg i den ene eller andre størrelsen, som nå skal leveres til den nye butikken på Jærhagen.- I går fikk vi inn et stort parti fra Gilde på Forus. Å ha et så stort slakteri i nærheten er også en spennende mulighet for oss. I det store og hele er vi interessert i flest mulig lokale samarbeidspartnere, slik at maten blir kortreist, sier Johansen.- Kaster veldig lite Johansen forteller at de kaster veldig lite.- Som matreddere vegrer vi oss mot å kaste. Blir varene liggende for lenge, setter vi ned prisen. Alt kan selges hvis prisen er lav nok. Og det er bedre butikk for oss å selge til én krone enn å bruke tre kroner på å kaste, sier Johansen.Hvert år kastes det over 350.000 tonn med spiselig mat i Norge. I fjor reddet Holdbart nær 3500 tonn av dette. Med den nye butikken på Kleppe er målet å komme opp i 4500 tonn dette året.- Vi vet jo ikke hvordan vi blir mottatt her, men målet er at butikken på Jærhagen skal stå for 600-700 tonn av det vi redder dette året, sier Johansen.